Alabama már csak a lottóban bízhat

2015-05-05
A Washington Post szerint egy állami lottó bevezetése jelentheti az egyetlen kiutat a 700 millió dolláros költségvetési hiánnyal küszködő Alabama állam számára.

 

Alabama annak az utolsó hat amerikai szövetségi államnak az egyike, ahol még nincs állami lottójáték – leginkább az állam vallásosságának köszönhetően - a mostani kilátástalan helyzet azonban arra sarkalta az állami vezetőket, hogy ismét vizsgálják felül ennek lehetőségét. Nem titok, hogy az ilyen állami lottójátékokat a kincstári bevételek növelése miatt hozták létre … ez nem csak az USA-ban, hanem világszerte így van. Az amerikai állami lottók esetében ez általában úgy alakul, hogy minden egyes lottóból származó dollár után körülbelül 62 centet fizetnek ki nyereményre, a megmaradt összegből pedig oktatási és környezetvédelmi célokat támogatnak.

 

Negyven évvel ezelőtt még minden USA tagállamban illegálisak voltak a szerencsejátékok, melyek azonban olyan jövedelmezőnek és ellenállhatatlannak bizonyultak, hogy azóta már 44 államban árulnak állami lottószelvényeket. 2013-ban az állami lottójátékok 62 milliárd dolláros forgalmat bonyolítottak, ami azt jelenti, hogy minden felnőtt amerikai 257 dollárt költött ilyen lottószelvény vásárlásra. 

 

Hat állam tartott csak ki makacsul a lottójátékok tiltása mellett: Alaszka és Hawaii elég elszigetelt ahhoz, hogy ne érezzék a szomszéd államok okozta nyomást. Nevada szerencsejáték lobbija elég erős ahhoz, hogy megakadályozza, hogy egy állami lottójáték belerondítson a bevételeikbe. Utah és Alabama erősen vallásos államként, eddig távol tudta tartani nyáját a lottó csábításától; Mississippiben pedig mind a szerencsejáték lobbi, mind a vallási csoportok igen erősek.

 

Egészen a tavalyi évig Wyomingban sem volt lottó, azonban a jogalkotók rájöttek, hogy állampolgáraik igencsak sokat költenek a szomszédos Idaho állam lottójátékára. A legújabb hírek szerint pedig Alabama lesz a következő, aki megtörik, és elindítja saját lottójátékát. „Mindnyájan tudtuk, hogy előbb-utóbb eljön ez a nap. Tudtuk, hogy bekövetkezik a krízis, és most itt van.” – jelentette ki közelmúltban egy beszédében Robert Bently kormányzó. 

 

 

Természetesen az ötlet igencsak megosztó: rengeteg ellenzője és rengeteg üdvözlője is akad. Déli állam lévén, fő ellenzői a vallási csoportok, akik szerint a szerencsejáték erkölcstelen – melynek ráadásul a szegények a prédái. A szerencsejátékok hívei általában demokraták, akik arra összpontosítják a kommunikációjukat, hogy mi miden jót köszönhet majd az állam a lottójátékoknak – például iskola ösztöndíjakat. 

 

Ezek a viták évszázadok óta zajlanak a különböző államokban, és a legrégebbi lottójátékok is az oktatás támogatására indultak. Az 1700-as években Massachusetts a Harvard számára adott engedélyt lottójáték szervezésére, hogy abból finanszírozza kollégiuma felépítését. A Yale, a Columbia és a Princeton szintén indított lottójátékokat. Később, a függetlenségi háború idején lottójátékok segítségével támogatták a csapatokat, később pedig - a függetlenség után - utakat, csatornákat és egyéb infrastruktúrát építettek a játékokból származó bevételből.  

 

A különböző lottóval kapcsolatos botrányok, és az egyre növekvő társadalmi reformmozgalom miatt a legtöbb államban aztán az 1800-as évek közepén betiltották a szerencsejátékokat. (Legtöbb helyen persze illegalitásban tovább játszottak az emberek). Az utolsó legális lottó – a Louisiana állami lottó – 1890-ben szűnt meg. Akkorra a szövetségi kormány is megtiltotta, hogy - postai úton - a határokon túl is áruljanak lottószelvényeket.

 

Ezután az államok egészen a 20. század második feléig nem árultak lottót. 1964-ben New Hampshire kezdett árulni 3 dolláros tombolaszelvényeket, hogy pénzt gyűjtsön az állami oktatásra. Az első évben 59 millió dollár értékben árultak ki szelvényeket. Ezen felbuzdulva más államok is gyorsan beálltak a sorba, és feloldották a lottójátékok tilalmát. New Yorkban 1967-től, New Jersey-ben pedig 1970-től lottózhattak ismét az emberek. Ezt követően - látván, hogy az állami lottójátékokat többé-kevésbé sikerül botrányoktól mentesen üzemeltetni - a többi állam is szépen megindította saját játékát. A 70-es és 80-as években eluralkodó adó-ellenes hangulatban a lottó- és egyéb szerencsejátékok csábító lehetőséget jelentettek a törvényhozás számára a szükséges kincstárbevétel növelésére, úgy hogy közben el tudtak kerülni egy roppant népszerűtlen intézkedést, az adóemelést.

A legtovább a déli vallásos államok álltak ellen a csábításnak. Oklahoma, Tennessee és Karolina egészen a 2000-es évek elejéig; Arkansas egészen 2009-ig.

 

Manapság az államok már annyira rá vannak szorulva a lottóból származó bevételekre, hogy mindenféle trükköt bevetnek annak érdekében, hogy még inkább vonzó legyen a játékosok számára: különböző szlogeneket, akciókat, appokat vonultatnak fel a siker érdekében. „Ez az amerikai életforma egyik legnagyobb átalakulása.” – jelentette ki a Tennessee Rhodes College politikai tudományok professzora, Michael Nelson. „Egy olyan ország voltunk, ahol egy államban volt kaszinó, és egyetlenben sem volt lottójáték. Ma pedig számos államban üzemelnek kaszinók, és szinte minden államban létezik állami lottójáték.”

 

A 90-es évek végén egyszer már Alabama is megpróbálkozott az ötlet keresztülvitelével. Donald Siegelman demokrata kormányzó is kampányolt az ügy mellett, annak ígéretével, hogy a lottójátékokból származó bevételből az alabamai főiskola diákjait támogatnák. A vallásos csoportok azonban sikeresen lobbiztak a lottójátékok ellen, és a szavazáson végül 46-54 arányban elutasították a javaslatot. 

 

Az állam most még kétségbeejtőbb helyzetben van, mint akkor, a legtöbb költségvetési trükköt már kijátszották, és az államnak vagy villámgyorsan pénzt kell szereznie, vagy igen kemény elvonásokat kell alkalmaznia. A börtönök és az egészségügy jelenti a legnagyobb problémát. Az állami börtönökben közel kétszer annyi fogvatartott van, mint amennyire tervezve voltak; az utóbbi időben pedig több, mint két tucat kórház zárt be amiatt, mert túl sok beteg érkezett egészségbiztosítás nélkül. 

 

A Washington Post szerint az állam vezetőinek egyetlen lehetősége van hátra: egy állami lottójáték bevezetése. Az Auburn Montgomery által készített, napokban nyilvánosságra hozott tanulmány szerint egy állami lottójáték és négy kaszinó engedélyezése 400 millió dollár bevételt jelenteni éves szinten, ráadásul többezer új munkahelyet is teremtene.