Akinél nagyobbat még senki sem kaszált bokszmeccsre való fogadással

Nem sokkal azután, hogy felvette 2,5 millió dolláros nyereményét - mely minden idők legnagyobb olyan nyereménye, melyet valaki hosszútávú sportfogadással ért el -, “Vegas” Dave Oancea ismét kockáztatott...

 

Kilépve a baseball és futball jelentette komfortzónájából, életében először harcművészetekre fogadott: 20 ezer dollárt tett fel egy ígéretes, de mégiscsak underdognak számító sportolóra, Holly Holmra.

Vegas Dave 240 ezer dollárt nyert, mikor Holm legyőzte Ronda Rousey-t az UFC 193 főversenyének második körében, és ezzel ő lett az új női harmatsúlyú bajnok. Az UFC 194-en Oancea arra tippelt, hogy Conor McGregor legyőzi a címvédő pehelysúlyú bajnokot, Jose Aldo-t: 30 ezer dollárt vihetett haza, ami rekord az MMA (mixed martial arts - kevert harcművészetek) történetében. Harmadik tippje az volt, hogy a női harmatsúlyú kihívó, Miesha Tate legyőzi az új bajnokot – azt a nőt, aki közel negyedmillió dollárt keresett neki – Holly Holm-ot, és történelmet írt mikor 77 ezer dolláros tétjével 300 ezer dollárt keresett – ez volt a harcművészetekkel valaha elért legnagyobb fogadási nyeremény.

 

A történelmi fogadási szelvény

 

A vice.com ez alkalomból készített interjút Vegas Dave-vel…

Először a Holm nyeremény után jelent meg a MMA világának radarján, de az akkor adott interjúiból azért kiderült, hogy valamennyi ismerete volt már akkor is erről a sportról. Mióta követte figyelemmel az MMA eseményeit?

Vegas Dave: Hawaii-ról származom, úgyhogy nagy B.J Penn szurkolók voltunk. Valójában sosem fogadtam az UFC-re. Leginkább a baseball-t és a futballt ismerem. Még most is nézem, de nem azért, hogy igazából pénzt csináljak belőle. És a Holm fogadás nagyjából az első fogadásom volt, és nagyban csináltam. 20.000 dollár…

 

Miért kezdett először sportfogadással foglalkozni. Miért döntött Holm mellett?

Az MMA Junkie című műsorban beszéltem a Royals-szal a World Series-ben elért nyereményemről. Izgatottak voltak, hogy $2,5 milliót nyertem a Royalsszal, és aztán egy betelefonáló azt mondta élő műsorban „Hé, Dave, fogadna valaha az UFC-re?”

Azt mondtam “Tudja mit? Boxban vagy pro sportokban, az underdogokat figyelném. Csak egy szerencsés ütésbe kerül valakit kiütni.” Majd viccből azt mondtam, 10 ezer dollárt tennék az underdogra. Aztán egy héttel később, egy Portland Trail Blazers meccsen voltam, és minden pletykalap azzal volt elfoglalva, hogy a fickó, aki 2,5 millió dollárt nyert, 10.000 dollárt tesz Holly Holm-ra.

Eléggé felhúztam magam. Sosem mondtam ilyet. De elkezdtem utánanézni, és rájöttem, hogy Holly egy világklasszis ütő, boxer, kickboxer. És profi sportban nagyon nehéz sok meccset nyerni sorozatban. Ezért fogadtam a Denverre a Carolina ellenében futballban. Túl sok a paritás. A profi sportban bárki bárkit megverhet, és mikor azt láttam, hogy az odds 11-1, azt mondtam „Istenem! Ronda el fog veszíteni egy meccset, és hogy nem ment tovább egy menetnél az utóbbi öt vagy hat meccsén. Úgyhogy, ha Holly kitart pár menetig, kifáraszthatja, és remélhetőleg kiüti.” És végül így is történt. Ronda nem készült fel, és Holly egyszerűen jobb volt.

 

Dana White szereti mondogatni, hogy az odds-mesterek őrültek, hogy egyáltalán foglalkoznak az MMA-val. Ön, mint profi, mit gondol? A fogadóirodák számára kockázatosabb az MMA, mint más sportok, amivel Ön foglalkozik?

Igen, így gondolom. Baseball-ban, ha hibázol a második vagy harmadik játékrészben, még van hat inning, amiben helyrehozhatod, ráadásul vannak csapattársaid, akik kihúzhatnak a gödörből. Boxban vagy UFC-ben elég egy szerencsés ütés, vagy egy védés, és vége lehet…  Egy UFC meccsen bárki megverhet bárkit. És ezt bizonyították is a legutóbbi UFC-n, mikor mindkét underdog nyerni tudott.   

 

Bánja, hogy nem tett aznap este Nate Diazra is?

Nem. Teljes egészében Miesha-ra koncentráltam. Nem akartam Diazra fogadni, mert nagyjából háromheti felkészülés után indult. Nem gondoltam, hogy olyan jól fel tudott készülni – de egyébként csak a visszajátszást láttam, mert már épp úton voltam a kaszinóba, hogy felvegyem a Miesha Tate-ért járó pénzemet, úgyhogy lemaradtam arról a meccsről. 

 

Dave és Miesha

 

Azt mondta Miesha Tate-nek, hogy fogad a következő meccsére is, mielőtt bejelentették volna a Holm elleni címmeccsét. Milyen volt ez?

Az MMA Junkie című műsorban voltam Miesha Tate-tel. Fogalmam sem volt, hogy ki Miesha, amíg együtt nem szerepeltünk abban a műsorban. Azt mondtam magamban „Istenem, ez a lány elég dögös. Nagyon csinos.” És aztán hallottam a nevét… Fogalmam sem volt, mert azt hittem, hogy a baseballról vagy a futballról fogok beszélni. És aztán beszélt, és annyira agyas volt. Miesha nagyon okos. Teljesen el voltam ájulva, hogy milyen intelligens, és milyen jól beszél.

Ránéztem, és azt mondtam: “Te leszel a következő bajnok.” Ő csak nevetett, mert már a visszavonulását fontolgatta. De én azt mondtam: „Te leszel a következő bajnok. Ígérem. A legutóbbi öt dolog, amit megjósoltam, mind bejött.”

Három héttel később bejelentették, hogy címmeccset vív Holly ellen. Küldtem neki egy sms-t „Van 50.000 dollárom.”. Aztán feljebb toltam 77 ezerre. Majd azt mondtam neki: „Nézd, Miesha. Ez a te időd. Tudom, hogy így van. Meg fogod nyerni.” Ennyit mondtam neki.

És nyertem 300.000 dollárt. Aztán találkoztam vele az after party-n. Megölelt, és azt mondtam: „Én megmondtam!”. És ő csak nevetett. Nagyon-nagyon örültem a sikerének. Nagyszerű ember. Először életemben, imádkoztam… A pénzügyi jutalom is nagyszerű, de azért imádkoztam, hogy Miesha nyerjen, meg megérdemelte. Nagyszerű ember.

 

Szóval, a legközelebbi meccsén is fogadni fog rá?

Nem tudom. Ez nehéz kérdés. Azt egyszerűen tudtam, hogy meg fogja nyerni azt a meccset Holly ellen. Egyszerűen csak tudtam. Nincs jó érzésem a következő meccsével kapcsolatban, de mindenképp nézni fogom, és szorítani fogok neki, mert kialakult köztünk egyfajta barátság. De ez nehéz ügy számomra. Nehéz ügy egymás után megverni Rondát. Mindent meg fog tenni a győzelemért. Aztán meg kell nézni a helyzetet a másik perspektívából is, Miesháéból - nagyon nehéz háromszor egymás után veszíteni ugyanazzal az ellenféllel szemben. Úgyhogy attól függ mik az oddszok, és fura lesz, mert Miesha a bajnok, de garantálom, hogy Ronda lesz a favorit.

 

Kire fogadna egy Holm elleni visszavágó esetén?

Miesha-ra.

 

Az utóbbi négy UFC PPV meccsek közül mindig háromra fogadott. Rendszeresen így tervezi folytatni, vagy csak alkalomadtán, bizonyos meccsek érdeklik?

Meccse válogatja. Sok ember keres meg, hogy megtudja az MMA tippjeimet, úgyhogy egyértelműen úgy gondolom, hogy van piacom ezen a téren. Nem fogadhatok a szívemre hallgatva, úgyhogy nem arról van szó, hogy mindig Miesha-ra vagy valaki másra teszek. Az eszemre hallgatva fogadok, nem a szívemmel. Ebből élek. Profi szerencsejátékos vagyok, úgyhogy nem lehetek senkihez sem lojális. Arról szól az egész, hogy kivel kereshetek, de szerintem egy-egy meccsre fogok fogadni.