Akcióba lendülnek a szövetségiek, Las Vegas aggódik

2014-04-16
Az amerikai kaszinók aggódnak, hogy egy csapásra elveszítik a nagy tétekben játszó, úgynevezett high-roller ügyfeleiket, ha jogerőre emelkedik az a jogszabálytervezet, mely szigorítaná a velük kapcsolatos ellenőrzéseket.

 

Hogy lehet, hogy egy olyan ország, mint Kína - ami szigorúan korlátozza a valutakivitelt - olyan szerencsejáték robbanást generál, ami a kis Makaót kevesebb mint egy évtized alatt messze a világ legnagyobb kaszinópiacává tette, és ami bevétel tekintetében hétszer akkora, mint a Las Vegas Strips?  Ez a kérdés izgatja már évek óta a nyugati bűnüldöző szerveket, különösen azokat, akik kapcsolatban állnak az Egyesült Államok kormányával, és akik számára nem titok, hogy a kínai pénz vagonszámra érkezik Las Vegas privát baccarat termeibe. 

A baccarat - a kínai high rollerek (a hatalmas tétekkel operáló játékosok) kedvenc játéka - először 2009-ben vette át a blackjacktől a Strip legnagyobb bevételű asztali játékának megtisztelő címét. Manapság már a Strip asztali játékai által termelt összbevétel 40 százalékáért felelős ez a játék – ami 2013-ban 1,58 milliárd dollárt jelentett. 

Az amerikai Pénzügyminisztérium Pénzügyi Bűncselekmények Bűnüldöző Hálózata (FinCEN) tudni akarja, hogy honnan származnak ezek a pénzek, ennek következményeire gondolva pedig az egész iparág megborzongott. “Ez egy rendkívül komoly ügy, ami radikálisan átalakíthatja a kaszinóipar működését.” - fogalmazta meg az iparág lobbiszervezetének, az American Gaming Associationnek (AGA) az elnöke, Geoff Freeman.

 

Iparági elemzők a játék hirtelen erősödését három nevadai liszenszbirtokos sikerének – Las Vegas Sands, MGM Resorts International és Wynn Resorts – tulajdonítják, akiknek vállalati profitjuk lényeges hányadát a makaói leányvállalataik generálják .

Persze ennek is van ára. A Las Vegas Sands-ot - mely szerencsejáték bevételének 70 százalékát, EBITDA-jának pedig 61 százalékát leányvállalatának, a Sands China-nak (ennek 90,6 illetve 90 százalékát a vállalat szingapúri resortjának) köszönhette a tavalyi évben – 2011 óta vizsgálja az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma és az Értékpapír- és Tőzsde Bizottság a makaói üzletei miatt. 

Tavaly augusztusban a vállalat beleegyezett, hogy 47,4 millió dolláros büntetést fizet az amerikai Igazságügyi Minisztériumnak, hogy elkerülje a bűnügyi vádemelést, amiért a Las Vegasban lévő Venetian/Palazzo elnevezésű kaszinókomplexuma készpénzes tranzakciókat teljesített egy high-roller kínai-mexikói üzletember, bizonyos Zhenli Ye Gon felé, aki egy nemzetközi drogkereskedelmi hálózattal áll kapcsolatban. 

Októberben, a Caesars Entertainment – ami a létesítmények számát tekintve a legnagyobb amerikai kaszinószolgáltató - Las Vegasi zászlóshajója, a Caesars Palace ellen indított nyomozást a FinCEN a pénzmosás elleni jogszabályok lehetséges megsértéséért. A Sands elmondása szerint ugyan már nem engedélyezi, hogy ügyfelei nemzetközi átutalásokat igényeljenek, és korlátozza a csekkek használatát, valamint a vállalati számlákról való átutalásokat, továbbá az ügyfelek által a kaszinónál vezetett számlájukról való napi pénzfelvételt is. 

 

A FinCEN azonban többet akar ennél, és a legutóbbi hírek szerint olyan jogszabály kialakításán dolgozik, mely megkövetelné a kaszinóktól, hogy vizsgálják meg high roller ügyfeleik vagyonának forrását azok alapján a szigorú pénzmosás elleni jogszabályok alapján, melyeknek a pénzügyi intézményeknek is meg kell felelniük. 

Tekintettek arra, hogy a jelenlegi törvény csak azt írja elő, hogy a kaszinók az úgynevezett gyanús tranzakciókat jelentsék, ez valóban radikális lépés lenne. A dúsgazdag játékosok - minden kaszinó legjobban őrzött titkai - minden bizonnyal neheztelnének az indiszkrét kutakodás miatt, és a piaci szereplők - nem minden ok nélkül - attól tartanak, hogy a kaszinócápák máshová viszik majd zsetonjaikat - olyan helyekre, mint például Makaó, ahol biztosak lehetnek abban, hogy semmilyen kérdésre sem kell válaszolniuk.

 

A kínai jogszabályok értelmében az állampolgárok évente maximum 50 ezer dollárnak megfelelő pénzt vihetnek ki az országból. A kínai vállalatok válthatnak ugyan valutát, de csak jóváhagyott üzleti célokra, például importáru ellenértékének kiegyenlítésére, vagy jóváhagyott külföldi befektetésekre.

A valóság azonban merőben más. A makaói kaszinók a tavalyi évben 45 milliárd dollár bevételt termeltek, melynek nagy része a szárazföldi Kínából érkező játékosoktól származott. 2014 első három hónapjában a játékbevétel röpke 1 millió dollár volt hetente.

A The Wall Street Journal adatai szerint 2012-ben 12 hónap alatt mintegy 225 milliárd dollár áramlott ki Kínából, ami nagyjából a teljes kínai gazdasági termelésének 3 százalékával egyenlő.

 

Az Amerikai-Kínai Gazdasági Biztonság Felügyelő Bizottság azt állítja, hogy több, mint 200 milliárd dollárt mosnak át minden évben Makaón keresztül, és bár "nem kerestek és nem is találtak bizonyítékot egy amerikai székhelyű kaszinóvállalat törvénysértésére sem, sem Makaón sem Las Vegasban" mivel egy ilyen hatalmas résen a terrorizmus finanszírozásának lehetősége adott lehet, a bizottság arra a következtetésre jutott tavaly ősszel a Kongresszusnak küldött éves jelentésében, "hogy a makaói műveletek integritásával kapcsolatos kérdéseket a Kongresszusnak ki kell vizsgálnia. Ennek részeként a Kongresszusnak meg kell vizsgálnia, hogy érdemes-e  foglalkozni a helyi liszensszel rendelkező szerencsejáték vállalatok tengerentúli tevékenységének szövetségi felügyeletével és esetlegesen szabályozásával."

Ezeknek az aggodalmaknak a középpontjában a VIP szerencsejáték áll, az a titokzatos világ, melyet a többé-kevésbé szabadon szerveződő, több ezer ügynökből és alügynökből álló úgynevezett junket szindikátusok működtetnek, akik felkutatják azokat pénzes high-rollereket - leginkább a szárazföldi Kínából - akiknek a kaszinók a többmilliárdos bevételük körülbelül kétharmadát köszönhetik. Privát szobákat üzemeltetnek, és biztosítják azokat a hiteleket, melyek működésben tartják az egészet - megkerülik a pekingi pénzfelvételi- és pénzkiviteli limiteket, és mivel a szerencsejáték tartozások jogilag nem érvényesíthetők Kínában, ők végzik a hitelek behajtását is.

 

Az ügymenetet ismerők szerint a FinCEN által készített jogszabálytervezet még korai szakaszában van, és körülbelül egy évig tart, mire jogerőre emelkedhet, az azonban biztos, hogy ha így lesz, az alapjaiban rengetheti meg az amerikai kaszinópiac működését.

 
Címkék: kaszinó,