A világ legszerencsésebb lottójátékosa?

Joan Ginther az utóbbi 20 évben négyszer nyert különböző lottójátékokon, összesen 4 milliárd forint értékben. Vajon tud valamit, vagy tényleg egyszerűen csak szerencséje volt?

 

A most 66 éves asszony először 1993-ban örülhetett óriási összegű nyereménynek, akkor a „Lotto Texas” nevű játékon nyert 5,4 millió dollárt (1,2 milliárd forintot), melyet 19 éven tartó évjáradékként kért folyósítani.

2006-ban, majd 2008-ban Ginther két különböző kaparós sorsjegyjátékon ( a “Holiday Millionaire” illetve a “Millions and Millions”  nevezetűn) nyert összesen 5 millió dollárt (1,1 milliárd forintot), ezeket egyösszegben vette fel. 2010-ben ismét rámosolygott a szerencse, akkor adózás után körülbelül 7,5 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) tehetett zsebre egy a „$140,000,000 Extreme Payout” nevű sorjeggyel.

 

A nyertes szelvények közül hármat ugyanazon a benzinkúton vett meg, egy Bishop nevű, 3300 lakosú kisvárosban; a negyediket pedig a szomszédos Kingsville-ben. Azt gondolhatnánk, hogy a környéken lakik, de nem … több, mint 2000 kilométerrel odébb, Las Vegasban! 

Ami még meglepőbb az az, hogy hölgy történetesen matematikaprofesszor, aki nem máshol, mint a világhírű Stanford Egyetemen doktorált, egész véletlenül statisztikából! Emiatt gondolják többen, hogy nem olyan véletlen, hogy pont ő lett a „világ legszerencsésebb lottójátékosa” - ahogyan a World Lottery News magazin főszerkesztője nevezte őt a legutóbbi nyereménye után. A Daily Telegraph szerint egyébként annak esélye, hogy valaki négyszer is ekkora összeget nyerjen 1:200 millióhoz. 

Többeknek a nyeremények időzítése is gyanús – az első 20 éve volt, viszont a három másik nagy nyeremény öt éven belül akadt be, és ez a három mind sorsjegyes volt! Hogy csinálhatta?

 

Néhány helybéli szerint Ginther összebeszélt a lottózó tulajdonosával, és mikor új sorsjegyszállítmány érkezett, értesítette, és félrerakta neki az összeset. Ginther ekkor megjelent egy köteg pénzzel, megvette az összes sorsjegyet, és elhajtott egy olcsó motelba. Állítólag ugyanígy járt el a másik lottózóban is, Kingsville-ben. A helyiek szerint Ginther állítólag körülbelül háromezer kaparós sorsjegyet vett évente, ám ahhoz, hogy négyszer nyerjen, ennél többet kellett, hogy tegyen… És a brit Daily Mail napilap szerint itt jön a képbe a kaparós sorsjegyek sajátsága…

 

A lottótársaságok szeretik elhitetni, hogy a kaparós sorsjegyek teljességgel véletlenszerű játékok. De, természetesen nem teljes mértékben azok, már csak azért sem, mert a vállalatoknak szabályozniuk kell a nyertesek számát. Minden egyes kaparós sorsjegy szériában egy számítógépes algoritmus segítségével határozzák meg, hogy hogyan osszák szét a jackpotot érő számokat, így biztosítva azt, hogy a nyertes sorsjegyek megfelelően legyenek terítve egy-egy régióban. A pszeudo-véletlenszám generátornak nevezett program egy sorozat, látszólag véletlen számot generál, melyek valójában – és lehet, hogy Ginther ezt fedezte fel – kiszámítható sorozatok.

Találd ki a sorozat szabályát - mondják a szakértők - és máris felfedezed, hogy a számok egy minta szerint rendeződnek.

 

Egy lottójáték algoritmusába való betörés hasonló ahhoz, mint ahogy a kártyaszámolók verik meg a kaszinókat: képesek fejben tartani, hogy mely kártyákat játszották már ki a blackjackban, és tudják, hogy ha túlsúlyban voltak az alacsony értékű lapok, akkor nagyobb valószínűséggel lesznek a következő lapok magas értékűek. Ez azt jelenti, hogy bár nem tudják előre meghatározni, hogy milyen lapok jönnek, javítani tudják a nyerési esélyeiket.

 

Elképzelhető, hogy egy hasonló technika működik a kaparós sorsjegyek esetén is? Elképzelhető, hogy ha valaki feljegyzi, hogy hol adták el az előző jackpotot érő kártyákat, és kidolgoz egy számítógépes rendszert, akkor meg tudja határozni, hogy hol lesz a következő nyertes?

Ideális esetben olyan helyre kell fókuszálni, ahol nincs túl sok olyan ember, aki sorsjegyet vesz. Aztán kivárni, míg a számítások azt mutatják, hogy abban a városban lesz a következő nyertes - aztán lecsapni … okoskodik a Daily Mail újságírója.

 

Vajon ezt csinálta Ginther is? Az biztos, hogy jó képzettsége volt a számfejtéshez…

A nyolcvanas évek közepéig matematikai kutatásokon dolgozott egy kaliforniai főiskolán, de hogy utána mivel foglalkozott, senki sem tudja a szülővárosában. Titokban egy teljesen új – és sokkal inkább jövedelmező  - számcsoporton dolgozott volna? Bármi is a helyzet – és Ginther nem adott magyarázatot hihetetlen nyerőszériájára – nem ő lenne az első matekzseni, aki a szerencsejáték ipar számlájára gazdagszik meg…

Ők például ilyenek voltak:

Don Johnson

Tíz játékos, aki legyőzte a kaszinót

A Computer Group

Billy Walters

Alan Woods