A világ legnagyobb lottóit is keményen érinti a koronavírus

2020-05-20
A két nagy amerikai lottó, a Powerball és a Mega Millions is változtatásokat volt kénytelen bevezetni a világjárvány miatti forgalom-visszaesés miatt.

 

Az elmúlt hetekben világszerte milliók lettek munkanélküliek a koronavírus miatti gazdasági leállásnak köszönhetően – ez alól az USA sem kivétel, ahol az elmúlt hónapban nem kevesebb, mint 26 millió ember folyamadott munkanélküli segélyért. A helyzet annyira komoly, hogy úgy tűnik, sokaknak már egy 2 dolláros lottószelvény megvásárlása is problémát jelent.

 

A két nagy amerikai lottó, a Mega Millions és a Powerball már évek óta az amerikai álom új megtestesítőivé váltak – a szelvényeladás az egekben szárnyalt, és ennek köszönhetően a jackpotok rohamosan nőttek, sorra döntötték a rekordokat. Az utóbbi időszakban azonban egyre kevésbé fogynak a szelvények – ami talán annak is betudható, hogy az USA legtöbb államában még mindig nem vásárolhatnak online lottót a játékosok, a szelvényeket csak földi értékesítőhelyeken lehet beszerezni, amik persze, a kijárási korlátozások miatt sok helyen elérhetetlenné váltak. 

 

Ennek ellenére jelenleg is a Mega Millions lottó kínálja a világ legnagyobb lottófőnyereményét, a szombati sorsoláson már 298 millió dollár, azaz 95 milliárd forint lesz a tét (évjáradék típusú kifizetés esetén). Ez még mindig csillagászati összeg, de jó időbe beletelhet, mire a nyereményalap ismét ilyen magas lesz. A játék jackpot irányelve ugyanis komoly változásokon ment keresztül nemrégiben, mely miatt a jövőben jóval kisebbek lehetnek a korábban sok százmillió dolláros nyereményalapok.

 

A Mega Millions és a Powerball lottó esetén is módosították a kezdő jackpot kiszámításának módszerét, és a halmozódás mértékét, tehát azt, hogy mennyivel nő a jackpot összege egyik sorsolásról a másikra, ha nincs telitalálatos.

 

Korábban a Mega Millions kiinduló jackpotja 40 millió dollár volt, a jackpot halmozódásának minimális összege pedig 5 millió dollár – de ez utóbbi ennél sokkal komolyabb mértékű is lehetett, attól függően, hogy hány szelvényt adtak el a következő sorsolásra. Ez már a múlté. 

 

A recesszió miatt új módszert vezettek be a kiinduló jackpot és a halmozódás összegének kiszámítására – mindkettő a szelvényértékesítés volumenétől és a kamatlábaktól fog függeni. Nem lesz rögzített minimális összeg, a mértéket minden sorsolás előtt meghatározzák és bejelentik.

 

A Powerball kiinduló jackpotja áprilist megelőzően szintén 40 millió dollár, a halmozódás összege pedig minimum 10 millió dollár volt. Ezt előbb 20 millió dollárra illetve 2 millió dollárra módosították, majd később bejelentették, hogy a Mega Millions-hoz hasonlóan ezen játék esetén is mindkettő a forgalomtól és a kamatoktól fog függeni. A szervezők közleménye szerint ezzel a változtatással szeretnék biztosítani a játékok folyamatos működését, de egyesek szerint félő, hogy a kisebb jackpotok még jobban vissza fogják vetni a forgalmat.

 

Valószínű tehát, hogy egyhamar nem fog ismét dollármilliárdos magasságig emelkedni egyik lottó főnyereménye sem, persze azért nem kell búslakodni, hiszen például a mostani 298 millió dolláros, azaz 95 milliárd forintos jackpot is kilencszer nagyobb, mint az eddigi legnagyobb magyar lottófőnyeremény, és egy háromszázezres nettó fizetéssel úgy 26 ezer évbe tellene megkeresni.

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán