A világ legnagyobb kaszinócápái

2015-06-03
Ők azok a milliárdos vagyonnal rendelkező szerencsejátékosok, akik mindenfajta félelem nélkül kockáztatnak hatalmas összegeket a világ legfényűzőbb kaszinóiban, és ezért cserében a kaszinók tejben-vajban fürösztik őket.

 

A kaszinócápák egy exkluzív, nagyon zárt és hihetetlen luxussal körülvett világ részei, mely a kaszinók VIP szobáinak selyemfüggönyei mögött zajlik világszerte. A játékosok ezen elit csoportját csupán a kaszinójátékosok egy nagyon kis része alkotja, azonban több millió dolláros vagyonuk és hitelkeretük az átlagos játékosokénak százszorosát, vagy még inkább ezerszeresét jelentik.  

Világszerte ötszáz alatt van azoknak a száma, akiket valóban „high roller”-eknek, a kaszinóvilág legnagyobb cápáinak tartanak. Nyolcvan százalékuk ázsiai származású, milliárdos vagyonnal rendelkeznek (dollárban), azonnali hitelkeretük 1-5 millió dolláros, de akár 20-25 millió dollárra is kiterjeszthető. Rendszerint igen kiterjedt sleppel utaznak egy-egy helyszínre (testőrök, gyönyörű nők, barátok), és egy-egy körben alsó hangon 10.000, de akár 1 millió dollárt is kockáztatnak.

Mivel, mint tudjuk, a pénzt leginkább a pénz vonzza, a kaszinók királyi bánásmódban részesítik a cápákat. Magánrepülőgépek, a legjobb lakosztályok, személyi séf, gourmet vacsorák, pezsgő, jó borok, ingyenes belépőjegyek, drága ajándékok, komornyik szolgálat, személyi sofőr, limuzin - bármi, amit csak akarnak … És mindez természetesen teljesen ingyenesen (mintha legalábbis rászorulnának), hiszen a pénz pénzt fial…

 

A legismertebbek…

Kerry Packer – Bár már nem él, vitathatatlanul ő a kaszinócápák királya. Kerry Packer mellett mindenki eltörpül, negyven évig játszott a legnagyobb tétekkel. Nemcsak 450 dolláros leosztásonkénti blackjack tétjeiről volt híres, hanem a kaszinó alkalmazottaival szembeni extrém nagyvonalúságáról is – többször előfordult, hogy 1 millió dolláros borravalót adott az asztalánál dolgozó pincérnőknek. 

Packer rendszeresen megpróbálta feljebb emeltetni a Vegasban érvényes maximális tétet 1 millió dollárra, de ez valami olyasvalami volt, amit még a kaszinók sem akartak megkockáztatni. Ez a behemót cápa 4 milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezett, képes volt bármelyik kaszinót szó szerint térdre kényszeríteni, ehhez mérten bántak is vele: lojális látogatásaiért 100 ezer dolláros utazási költségtérítést, veszteségei után pedig 10 százalékos visszafizetési garanciát biztosítottak számára. 

Ügyes játékos volt, gyakran nyert több millió dollárt. A baccarat és a blackjack voltak a kedvenc játékai. Mikor egyszer 20 millió dollárt vesztett egy hétvége alatt a Bellagio-ban Las Vegas-ban, nem tűnt úgy, hogy különösebben aggódott volna emiatt. Figyelembe véve, hogy vagyona körülbelül 4 milliárd dollárra volt tehető, ez olyan volt számára, mintha valaki, akinek 4000 dollárja van, vesztett volna 20 dollárt.

 

Adnan Khashoggi – A szaúd-arábiai multimilliárdos fegyverkereskedő világhírű kaszinócápa. 4 milliárd dollárnyi vagyona van, saját bevallása szerint évente 500 ezer dollárt költ prostituáltakra. 1982-es válása 874 millió dollárjába került. Cápa mivoltára jellemző, hogy egy komoly nyerési sorozattal egymaga okozta a Hilton International negyedéves profitjának 19 százalékos csökkenését.

 

 

Brunei szultán – A világ leggazdagabb fensége, egykor ő volt a világ leggazdagabb embere is, 25 milliárd dollár felett rendelkezik. Egyszer egy las vegasi kaszinóban minden egyes pörgetésnél 250 ezer dollár értékű zsetont tett fel a rulett asztalra.

 

 

Charles Barkley – Az egyik legelismertebb, legtehetségesebb és legjobban fizetett egykori NBA játékosnak, Charles Barkley-nak van némi aprópénze, és hol lehetne ezt jobban elszórni, mint Las Vegas-ban. A volt profi kosárlabda játékos évtizedek óta gyakori vendég Vegas-ban, és az egyik legismertebb kaszinócápának számít. Mostanában leginkább a Wynn Las Vegas blackjack asztalainál fordul meg, leosztásonként 30 ezer dolláros tétekkel játszik. Saját bevallása szerint túl gyakran kísérti meg a szerencsét, az elmúlt évtizedben közel 10 millió dollárt vesztett.

 

 

Larry Flynt – A pornóipar mogulja, a Hustler magazin tulajdonosa sem ismeretlen a kaszinók VIP termeiben. Mohó blackjack játékos, leosztásonként 30 ezer dollárt kockáztat. Állítólag a Las Vegas Hiltonban veszített a legtöbbet, körülbelül 3,2 millió dollárt. Bár vesztései tekintélyesek, azt is meg kell jegyeznünk, hogy nagyon hosszú nyerőszériái is voltak. Egyszer egy menetben 1 millió dollárnyi profitot ért el.

 

 

Kamel Nacif – A dúsgazdag mexikói üzletember gyakori vendég Las Vegasban. Évente átlagosan 6-10 alkalommal látogat el Sin City-be, és ilyenkor 1 és 5 millió dollár közötti összeget áldoz szerencsejátékra. Szerencsejátékos karrierje során állítólag 18-22 millió dollár körül veszített Las Vegas kaszinóiban, de még nem adta fel. Általában baccaratot játszik, leosztásonként 160 ezer dolláros tétekkel.

 

 

A baccarat a kedvenc…

Mint láttuk, a legtöbb cápa a baccaratot választja. Ez nem meglepő, hiszen ez a legnagyobb pénzekkel kecsegtető kaszinójáték – gyakran limit nélkül játsszák, míg a legtöbb másik kaszinójáték esetében meg vannak szabva a maximum tétek. A játék egyébként nagyon egyszerű, nem igényel gyakorlást, nagy tapasztalatot és különösebb háttértudást sem. A játék lényege röviden annyi, hogy a játékosoknak két vagy három lappal kell elérniük maximum kilenc pontot. Az nyer, aki legközelebb kerül a kilenchez.

 

És hogy mivel kedveskednek a kaszinók a cápáknak?

Ingyenes szobák és lakosztályok

Mikor egy high roller avagy kaszinócápa a városba érkezik, a kaszinók általában kezüket lábukat törve igyekszenek olyan kényelmessé tenni ott tartózkodásukat, amennyire csak lehet. Egyik fő mézesmadzaguk az, hogy ezeknek a játékosoknak ingyenes szobát, vagy lakosztályt ajánlanak. A legtöbb kaszinó legjobb szobáinak egy részét fenntartja az ’A listás’ kliensek részére. Az igazi nagy kaszinócápák általában a legdrágább penthouse lakosztályt kapják meg. Ezekben a lakosztályokban általában minimum két hálószoba, teljesen felszerelt bár, biliárdasztal található, és saját komornyik valamint személyi séf áll rendelkezésre.

Ingyenes belépőjegyek különböző rendezvényekre

Sok olyan kaszinó és hotel, mint a Luxor és a Bellagio legjobb jegyeinek bizonyos hányadát prémium vendégei számára tartja fenn. Amennyiben a high roller játékos igényli, megkapja ezeket a jegyeket, de mindenképpen kérnie kell, nem járnak automatikusan.

Ingyenes vacsorák és spa kezelések

A vacsora tipikusan az első, amit felajánlanak bárkinek, különösen, ha high roller-ről van szó. Naponta többszáz dollár értékű ételt szolgálnak fel ingyenesen a kaszinócápáknak. Az elit vendégeknek spa kezeléseket is ajánlanak, ilyenkor ha a cápa azt igényli, a fürdő egészét bezárják a kedvéért.

Ingyenes autók és motorok

Az autók és motorok szigorúan csak a cápáknak járnak. Ha egy cápának kimondottan rossz napja van az asztaloknál, a kaszinó managere odamegy, és megkérdezi, hogy mit tehetnek a „különleges” játékosukért, hogy jobban érezze magát a vesztes játszmák után. Leggyakrabban ezek között az ajánlatok között luxusautók, jachtok vagy motorok szerepelnek. 

Szerezzen egy …. (pótold a kipontozott részt)

 

“Nagyon fontos megtudni, hogy mit szeretnek az emberek, és mit nem” mondja Steve Hann, a Ceasars Atlantic City marketingért felelős elnöke. "Valakinek az kell, hogy a szobájába minden nap ott legyen az aznapi New York Times. Mások videójátékokat akarnak a gyerekeik számára.”

De ez csak a kezdőknek való. Az igazi cápák esetében, akik akár százezer dollárt is eljátszanak egy hétvége alatt, évente pedig milliókat hagynak a kaszinókban, a kaszinók nem állnak meg az ingyen ebédnél és egy jó koncertjegynél.

“Valami hatásos kell” mondja Hann „saját Gufstream V magánrepülő, kiszolgáló személyzettel, akik rákot és Don Perignon-t szolgálnak fel.”

A nagy pénz általában nagy elvárásokkal párosul. A high rollerek hozzászoktak a kiemelkedő életminőséghez, több olyan történet is kering, miszerint egy-egy kaszinócápa eredeti Monet festményeket akar látni a szobájában, vagy éppen gyémánt nyakéket a barátnőjük nyakában.

Mivel az igazi kaszinócápák meglehetősen kevesen vannak (az egész világon pár százan, maximum ezren), megengedhetik maguknak, hogy szeszélyesek, már-már dívaszerűek legyenek. Brian Cahill a Resorts pr igazgatója például emlékszik egy vendégre, aki elvárta, hogy a szobájában állandóan pontosan 21,6 fok legyen. Másvalakinek minden reggel egy egész vekni kenyérből kellett pirítóst készíteni, hogy aztán ő kiválaszthassa a tökéletes szeletet. Egy hölgy pedig azt kérte, hogy a lakosztályában lévő bútorok színe egyezzen meg a koktélruhája színével. A tökéletes árnyalatú bútort be is szerezték…

 

Címkék: kaszinó,