A világ legjobb öttusázói Kecskeméten

2014-03-18
A világ legjobb öttusázóit várják a szervezők az április 30-a és május 4-e közötti kecskeméti világkupa-fordulóra.

 

"Európában csak ezt az egy világkupaversenyt rendezik az idei sorozatban, ezért óriási az érdeklődés" - jelentette be Simóka Bea, a hazai szövetség (MÖSZ) alelnöke a versenyzőknek elhelyezést biztosító Four Points Sheraton Kecskemét Hotelben tartott sajtótájékoztatón, ahol aláírták a MÖSZ és a város közötti együttműködési megállapodást.

 

Molnár Gábor versenyigazgató elmondta, hogy Budapest kapta a rendezési jogot, majd amikor Kecskemét került képbe, új pályázatot akart kiírni a nemzetközi szövetség (UIPM). Az UIPM elnöke azonban elégedetten nyilatkozott, amikor meglátogatta a helyszínt - hangsúlyozta. Előreláthatóan 31 országból érkeznek majd versenyzők, a nőknél és a férfiaknál egyformán 80-90 indulóra számítanak. A MÖSZ versenyigazgatója kiemelte: óriási könnyebbség, hogy a szálló közelében találhatók a versenyhelyszínek.

 

Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy a bokszgála után, amelyen Erdei Zsolt a búcsúmeccsét vívta, ismét kiemelkedő sporteseményt rendez Kecskemét. Reményét fejezte ki, a verseny hozzájárul ahhoz, hogy több fiatal kapjon kedvet a sportoláshoz Kecskeméten. Martinek János, a szövetség megbízott főtitkára megemlítette, hogy nagyon sok országban vett részt versenyeken, de ilyen kifogástalan szállodában és ilyen kiváló környezetben még nem volt.

 

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány emlékeztetett rá, hogy a kecskeméti versenyen lehet majd utoljára pontot szerezni a világkupadöntő előtt. "Régen, 1996-ban nyertünk utoljára itthon világkupát, Kecskeméten magyar győzelmet szeretnénk" - tette hozzá.

 

A vk-sorozat február-márciusban Acapulcóban kezdődött, de rendezési hiányosságok miatt - egyebek mellett azért, mert alkalmatlan lovakat biztosítottak a szervezők -, félbeszakadt a verseny. A második viadalt április elején Kairóban rendezik, minden bizonnyal nem a teljes nemzetközi élmezőny számára, a bizonytalan belpolitikai helyzet miatt ugyanis több ország küldöttsége távolmarad. Április közepén a kínai Csengutban talán már teljes versenyre kerülhet sor, az azt követő kecskemétin pedig még inkább. A vk-döntőre az egyesült államokbeli Sarasotában kerül sor június elején.

 

Forrás: MTI

Címkék: sportesemény,