A világ 9 legönzetlenebb lottónyertese

2014-05-12
Egy felmérés szerint a legtöbb ember luxus nyaralásokat, álomházakat illetve a családjának/barátainak támogatását emlegeti, ha azt kérdezik tőle, hogy mire költené a pénzt, ha nyerne a lottón. Azért úgy tűnik vannak néhányan olyanok is, akik a nyereményt a világ jobbítására használják fel.

 

2011-ben egy anonim hívő egy 30 ezer dollárt (6,6 millió forintot) érő lottószelvényt tett  egy baltimore-i templom adománygyűjtő tálcájára. A plébánia hihetetlenül hálás lelkésze azt mondta, hogy az adományt a templom kiadásainak fedezésére, valamint a rászorulókon való segítésre fogja felhasználni.

 

 

A Kalifornia északi részén élő B. Raymond Buxton idén áprilisban 425 millió dollárt (93,8 milliárd forintot) nyert a Powerball lottón. Több mint egy hónapot várt, mielőtt jelentkezett volna a lottótársaságnál, és megpróbált olyan keveset megmutatni magából, amennyire az lehetséges (az állam jogszabályai értelmében a lottótársaságnak nyilvánosságra kell hoznia a nyertesek személyét). Elmondása szerint egy olyan alapítványt hoz létre a pénzből, melynek célja a gyermekéhezés elleni küzdelem segítése, és a gyermekegészségügy illetve az oktatás támogatása.  

 

 

Egy wisconsini középiskolai tanár, Les Robins szintén a Powerball lottón nyert 111 millió dollárt (24,5 milliárd forintot) 1993-ban. Úgy döntött, hogy az izmos csekket arra használja fel, hogy megvásárol egy 910 ezer négyzetméteres telket a Winnebago tónál. Ahelyett azonban, hogy felépítette volna álmai nyaralóját, megnyitotta a Camp Winnegator elnevezésű gyermektábort. Ma, évekkel később, a tábor még mindig üzemel.

 


 

A michigani Jim Dancy 10 ezer dollárt (2,2 millió forintot) nyert 2009-ben. Ahelyett, hogy kisebb-nagyobb luxusdolgokat vett volna magának, az összeget felajánlotta a Kalamazoo Unite Way alapítványnak, ami a rászorulók oktatását és egészséges életmódját segíti. 

 

 

A Brit-Kolumbiában élő Bob Erb  25 millió dollárt (5,5 milliárd forintot) nyert 2012-ben a Lotto Maxon. Erb, akinek a fia rákban halt meg, betért Cliff Luther éttermébe. Mikor megtudta, hogy a tulajdonos lánya is rákos, egy 10 ezer dolláros (2,2 millió forintos) csekkel fizetett hamburgeréért és sült krumplijáért. 

 

 

A most következő eset a lottónyeremény elköltésének egyik legkreatívabb módja: John Kutey, aki egy 319 millió dolláros (70 milliárd forintos) jackpoton osztozott hat másik emberrel, 250 ezer dollárból vízi-vidámparkot építtetett Green Islandon, New York államban az ott lévő régi vidámpark helyett. 

 

 

A brit Ray és Barbara Wragg több, mint 15 millió dollárt (3,3 milliárd forintot) nyert 2000-ben. A nyeremény legnagyobb részét jótékonysági célokra ajánlották fel, többek közt jutattak belőle a lakhelyükön, Sheffieldben üzemelő Weston Park kórháznak és a Sheffieldi Gyermekkórháznak is. 2004-ben 50 veterán katona olaszországi utazását állták a Monte Cassino-i ütközet 60. évfordulója alkalmából. 

 

 

A 84 éves Gloria Mackenzie 2013-ban 590,5 millió dollárt (130 milliárd forintot) nyert a Powerball lottón. Ő a legnagyobb olyan jackpot tulajdonosa, melyet egy szelvénnyel vittek el. Nyereményéből 2 millió dollárt (441 millió forintot) arra áldozott, hogy megjavíttassa az East Millinotick-ban lévő Schneck Középiskola rozoga tetejét. Mackenzie maga is nyugdíjas pedagógus, gyermekei pedig mindnyájan abba az iskolába jártak. Lánya a Schneckben tanít, fia pedig az iskolatanács tagja.

 

 

A hajléktalan Dennis Mahurin  50 ezer dollárt (11 millió forintot) nyert kaparós sorsjegyen. Ahelyett azonban, hogy a pénzt arra használta volna fel, hogy végre kiköltözhessen abból a sátorból, melyben addig élt, Mahurin 100 dolláronként szétosztotta hajléktalan barátai között a nyereményt. Azért magára is gondolt: végre elment egy fogorvoshoz… 

 

 

Címkék: lottó, lottónyertes,