A vb-n már a gólbíró is segíti a játékvezetőket

2013-10-11
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zöld jelzést adott a GoalControl elnevezésű gólbíró-technológiának, így ezt alkalmazzák majd a jövő évi, brazíliai világbajnokságon is.

 

A 14, nagy sebességű kamerával működő, német fejlesztésű rendszer gond nélkül működött a júniusi, ugyancsak Brazíliában rendezett Konföderációs Kupán, s a FIFA ennek tudatában döntött most.

 

A KK-n ugyanakkor mind a 68 gólt helyesen ítélték meg a játékvezetők, így a GoalControlnak egyetlen téves döntés esetében sem kellett bizonyítékot szolgáltatnia. A bronzmérkőzésen - amelyet hosszabbításban Olaszország nyert Uruguayjal szemben - az első találatnál abban segített a rendszer, hogy kétséget kizáróan igazolta, a gólszerző Davide Astori még azelőtt ért bele a labdába, mielőtt az áthaladt volna a gólvonalon.

 

A nemzetközi szövetség április elején döntött arról, hogy a szintén kamerarendszerrel dolgozó brit Hawk-Eye, valamint a mágneses mezőket alkalmazó német-dán GoalRef és a német Cairos helyett a GoalControl kap lehetőséget a bizonyításra a Konföderációs Kupán.

 

Labdarúgó-vb-n először alkalmaznak majd gólbírót.

 

Forrás: MTI

 

Címkék: labdarúgás,