A tőzsdei elvárások vezethettek a bwin kelet-európai kivonulásához

2013-04-23
A bwinnel szemben támasztott tőzsdei elvárások, valamint a magyar piac mérete és kiszámíthatatlansága vezettek leginkább ahhoz, hogy a világ egyik legjelentősebb online sportfogadó és negyedik legnagyobb online pókeres cége – 17 másik ország mellett –hazánkból is kivonul – tudta meg a fortunaweb.hu.

 

Iparági szakértőnk szerint a döntés mögött az húzódik meg, hogy a bwin vezetői szeretnék, ha a cég részvényeinek árfolyama a jövőben nem hullámvasútszerűen ingadozna, ahogyan eddig tette, hanem növekedést mutatna. A cél az, hogy a papírok értéke a jövőben mindenképpen kiszámíthatóbb legyen, és jobban vonzza a befektetőket. A bwinnél eddig a mennyiségi növekedésre, a terjeszkedésre, a minél több országban való jelenlétre koncentráltak, mert ebben látták a fejlődés zálogát. A tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy ez az üzletpolitika szétforgácsolta a cég erőforrásait, a tőzsdei jelentés szerint 2012-ben két százalékkal csökkent az online szerencsejáték-szervező cég profitja. Bár ez a visszaesés nem jelentős, s ebben közrejátszott az is, hogy például a spanyol online pókerpiacon való jelenlétért tekintélyes koncessziós díjat kellett fizetnie a társaságnak, mindenesetre a menedzsment most látta elérkezettnek az időt a váltásra.

 

Az új koncepció szerint a bwin mostantól a mennyiségről a minőségre teszi át a hangsúlyt. A cég korábban élharcosa próbált lenni az online szerencsejátékok egységes uniós szabályozásának, ám a tagországok aranytojást tojó tyúkként tekintettek a saját szerencsejáték-piacukra, mindenáron védték azt, így nem jöttek létre azonos feltételek az EU-n belül.  A bwin ezért a jövőben inkább a nagyobb és szabályozottabb, és ezáltal kiszámíthatóbb piacokra, például a nagyobb nyugat-európai országokra kíván fókuszálni, valamint szeretne belépni a nyitás előtt álló amerikai piacra is. Ezzel egyidejűleg távozik onnan, ahol az említett feltételek jelenleg nem adottak. Így eshet áldozatul több közép-kelet-európai, valamint dél-amerikai ország mellett hazánk is. A kivonulás pontos formája egyelőre nem ismert, például azt sem lehet tudni, hogy megmarad-e a bwin.hu oldal. A cég mindössze röviden arról tájékoztatta az affiliate-eket, hogy április 30. után a megnevezett országokból nem engedélyezi új játékosok regisztrációját. 

 

Hétfő esti hír, hogy a magyar Parlamentben május 13. után kerülhet sor a távszerencsejátékokról szóló törvényjavaslat zárószavazására, de a bwin menedzsmentje ezt már nem várta meg, és döntését korábban meghozta. Komoly súllyal esett viszont a latba az, hogy Magyarország nemzetközi szinten a maga közel 10 millió lakosával egyáltalán nem számít meghatározó tényezőnek az online szerencsejátékban.

 

Iparági szakértőnk ugyanakkor úgy látja, hogy a bwinnél magyar részről összességében folyamatosan ellentmondásos fogadtatást tapasztaltak az elmúlt években. Egyrészt következetesen csalogatták őket, hogy költsenek itt is reklámra és szponzorációra, ám ha így tettek, akkor a kormányzat részéről azzal támadták őket, hogy törvénytelenül vannak jelen a magyar online piacon. Eközben a hazai törvényi szabályozást sem az állandóság jellemezte: eleinte kifejezetten tiltották a külföldi irodákat, aztán a 2011 végén elfogadott távszerencsejáték törvény az online lóversenyfogadást és a pókert engedélyezte, ám ebből a szabályozásból az internetes sportfogadás kimaradt, majd az uniós jóváhagyásra váró legújabb tervezet már az online sportfogadást is engedélyezné, ám szigorú keretek között. Ezzel együtt szakértőnk szerint szeptember – de könnyen lehet, hogy egészen jövő január – lehet a legkorábbi időpont, amikor egy  külföldi online iroda idehaza licencet kaphat. Egyrészt mert a törvény hatályba lépése után még meg kell várni a végrehajtási rendelet megjelenését, másfelől a licenckiadás folyamata idehaza újdonságnak számít, és a szabályozással megbízott állami szervek dolgozóinak egyelőre nincsenek tapasztalatai ezen a területen.

 

Felvetődött, hogy a bwin döntésében mennyire játszhatott közre az, hogy hamarosan elkészül a Szerencsejáték Zrt. új online sportfogadási oldala, amely „elszívná” a játékosokat a külföldi irodáktól. Nos, ezt hivatalos formában eddig még egyszer sem erősítette meg az állami játékszervező, bár iparági pletykák szerint a Szerencsejáték Zrt. fejlesztése a napokban - a második tesztidőszak eredményességével - lezárult, melyet számításaink is igazolnak.

 

A világ egyik legnagyobb online sportfogadást szervező cége egyébként nem egyik pillanatról a másikra döntött a magyarországi kivonulásról, hiszen itteni marketingköltéseit már az idei év elejétől jelentősen visszafogta. A bwin nemcsak új szponzorációs- és reklámmegállapodásokat nem kötött, hanem az itteni üzleti partnereivel fennálló tartós kapcsolatait is takaréklángra állította vissza.  

 

Végül joggal felvetődhet a kérdés: ha a bwin a régió minden országából kivonul, akkor vajon Szlovákiából miért nem teszi ezt? Nos, ezzel kapcsolatban még várjuk a cég hivatalos reakcióját, ám addig is hivatkozunk iparági szakértőnkre, aki szerint könnyen lehet, hogy a mostani bejelentés még csak a visszavonulás első hulláma volt…