A szerencsejátékon spórolnak a spanyolok

2013-07-09
Egy új felmérés szerint a spanyol szerencsejátékipar sem olyan válságálló, mint amilyennek tűnik.

 

A madridi III. Károly Egyetem (UC3M) által végzett felmérés a spanyol lakosság szerencsejátékokban való részvételét vizsgálta, és arra a megállapításra jutott, hogy a háztartások csökkentették az ilyen jellegű kiadásaikat. Ez a csökkenés minden rétegnél, még a jómódúaknál is megfigyelhető, de az alsó középosztályban és a bevándorlók körében a leglátványosabb.

 

A háztartások jelenleg csak szabadidős kiadásaik 7,7 százalékát fordítják szerencsejátékra, mely jelentős csökkenés az előző vizsgálat által kimutatott 9,4 százalékhoz képest. A pénzügyi nehézségekkel küszködő háztartásoknál az ilyen irányú kiadások a nullához közelítenek, minimális összegeket fordítanak olyan játékokra, mint például a lottó.  A 18 és 75 év közötti korosztály átlagosan évi 758 eurót (223 ezer forintot) költ szerencsejátékokra. 

 

A felmérés szerint a spanyolok 85 százaléka vett részt valamilyen szerencsejátékban az elmúlt időszakban. A 18 és 75 év közötti korosztály 4,42 százaléka – mintegy 1,47 millió fő - játszott online szerencsejátékot az előző három hónapban. Ez lényegesen magasabb szám, mint amit a Spanyol Szerencsejáték Hatóság közölt, ami abból eredhet, hogy sok játékos engedély nélküli oldalakon játszik.  Az online szerencsevadászok átlagosan 37 eurót (11 ezer forintot) költenek egy hónapban játékra. 

 

A tanulmány arra is rávilágít, hogy, hogy az online szerencsejátékosok egynegyede fiatalabb 45 évesnél, és csak alig kétharmaduk (64,8%) férfi. Az online szerencsejátékosok több mint fele főleg sportfogad és pókerezik. 

 

Összehasonlításképpen: Magyarországon az Image Factory és a TÁRKI által 2009-ben végzett felmérés szerint az emberek 67 százaléka játszott valamilyen szerencsejátékot, főleg lottót (91%). Azt, hogy sportfogadást is játszik csak a megkérdezettek 8, online kártyajátékot 3, online sportfogadást pedig 2 százaléka vallotta be. A felmérés szerint a magyarok havonta átlagosan 10 ezer forint alatt költöttek szerencsejátékokra.

 
 
Címkék: piaci információ,