A szerencsejáték szektor 2014. évi kilátásai

2014-02-11
Az előrejelzések szerint a globális szerencsejáték szektor tiszta játékbevétele idén elérheti a 332,4 milliárd eurót, melyből az online szerencsejáték 29,1 milliárdos szeletet hasíthat ki.

 

globális szerencsejáték szektor 4,9 százalékos növekedéssel 317,6 milliárd euró tiszta játékbevételt ért el 2013-ban, és ez a H2 Gambling Captial becslése szerint idén 332,4 milliárdra, 2018-ra pedig 395 milliárdra fog nőni. 

A növekedés hajtómotorja az online- és mobil szerencsejáték valamint a fogadás lesz, Kína pedig véglegesíti pozícióját, mint a világ legnagyobb szerencsejáték piaca. 

 

Az interaktív szerencsejáték szektor 2013-ban 7,1 százalékkal, 26 milliárd euróra nőtt, 2014-ben várhatóan eléri a 29,1 milliárd, 2018-ra pedig a 41,7 milliárd eurót. Az interaktív szerencsejáték szektor még viszonylag kicsi marad 2014-ben, hiszen a globális tiszta játékbevétel csupán 8,7 százalékáért lesz felelős. 

Azonban, ahogyan Simon Holliday, a H2 alapítója és igazgatója magyarázza, az interaktív szerencsejátékban „van továbbra is a legnagyobb potenciál, hiszen némely skandináv piacon a bruttó pofit  közel 40 százaléka köszönhető ennek a szegmensnek, az Európai Unióban pedig 13,7 százalék ez az arány. Ha minden piac teljes mértékben szabályozott lenne, a globális interaktív szegmens valószínűleg 20 százalék körüli részesedést érhetne el; a következő 10 évben pedig 30 százalék körül alakulhatna. Ez utóbbi esetben az interaktív szektor teljes tiszta játékbevétele elérhetné a 115 milliárd eurót.”

 

földi szerencsejáték növekedése Ázsiában lesz a legnagyobb mértékű, melyet a makaói kaszinópiac és a kínai állami lottótársaságok fognak hajtani, de az elkövetkezendő években Afrika is túlteljesíti majd a globális átlagos növekedési ütemet.

 

Az elmúlt pár évben kétségkívül a mobil szerencsejáték és a fogadás voltak a szektor sztárjai: az interaktív tiszta játékbevételből származó piaci részesedésük az öt évvel ezelőtti 8 százalékról idén elérheti a 27, 2018-ra pedig a 45-50 százalékot. 

 

A H2 szakemberei szerint minden online szerencsejáték típus erőteljes növekedését láthatjuk majd az elkövetkezendő években, de az állami lottójátékok „fognak a leggyorsabb mértékben növekedni, hiszen számos szolgáltató tervezi digitálisan is elérhetővé tenni termékpalettáját”, és az interaktív tiszta játékbevételből származó 2013. évi 2,3 százalékos részesedésüket 2014-ra 4 százalékra növelhetik.

 

A kialakulóban lévő amerikai online szerencsejáték piac 2014-ben várhatóan 300 millió dollár tiszta játékbevételt ér el, és a H2 szakemberei szerint továbbra is jó választás lehet a szolgáltatók számára, megjegyezve, hogy a növekedési potenciál a még érintetlen keleti- és nyugati part menti, nagy népességű államokban a legnagyobb.

 

A szakemberek szerint a szabályozás üteme ugyan lassulni fog, de további államok fognak bekapcsolódni a szabályozott online szerencsejáték piacra, melyek közül Kalifornia, New York és Florida lesz kulcsfontosságú.

 

„Bár mindhárom már szabályozott piaccal rendelkező állam lassabban indult, mint ahogyan azt előzőleg remélték, a H2 továbbra is biztos abban, hogy a 2014-es év sokkal erősebb lesz, véleményük szerint az onshore internetes szerencsejáték bruttó profitja a három államban idén elérheti a 300 millió, 2015-re pedig a 351 millió dollárt.”

Hozzátette, hogy 2016-ig nem várnak nagy szabályozási aktivitást a többi államban, és hogy 2018-ig véleményük szerint körülbelül további 9 állam csatlakozik majd a jelenlegi háromhoz. „Ebben az esetben összesen 12 államban működne szabályozott online szerencsejáték piac, kombinált bruttó profitjuk körülbelül 4,8 milliárd dollár lehetne. Abban a valószínűtlen esetben, ha mind a 12 államban engedélyezik a szerencsejátékok minden típusát, ez a szám elérheti a 11,2 milliárd dollárt.”