A szerencsejáték oldalak blokkolása miatt törték fel a cseh miniszter cégeinek weboldalát

2016-08-10
Az Anonymous hekkercsoport leállította a milliárdos cseh pénzügyminiszter, Andrej Babis élelmiszeripari- és mezőgazdasági cégbirodalmának honlapjait, mert nem értenek egyet azzal, hogy az állam blokkolja az engedély nélkül üzemelő szerencsejáték oldalakat.

 

A hekkerek Babis – aki a második leggazdagabb ember a Cseh Köztársaságban  - Agrofert és Penam nevű vállalatainak weblapjait állították le hétfő este. Az Agrofert szóvivőjének közleménye szerint a weboldalak körülbelül öt percig voltak elérhetetlenek. 

 

Az Anonymous figyelmeztetése szerint Babis két honlapjának leállítása csak a kezdet. A csoport jelezte a cseh pénzügyminiszter felé, hogy további támadásokra számíthat nem csak az Agrofert weboldala, hanem a jogalkotók más honlapjai ellen is, ha továbbra is figyelmen kívül hagyják a vitatott jogszabály hatályon kívül helyezése iránti kérésüket.

 

“Az Andrej Babis vezette pénzügyminisztériumnak szinte korlátlan hatalma van az internet cenzorálására. Ideje fellépni ez ellen.” – áll az Anonymous Youtube-ra feltöltött üzenetében.

 

Babis - igencsak felháborodva a cybertámadás miatt – azt ígérte, hogy felkutatja, hogy kik állnak a támadás mögött, és büntetőjogi eljárást indít ellenük. Állítása szerint korábban találkozott az Anonymous képviselőjével.

 

“Mi csak olyan szabályokat akarunk bevezetni, mint amilyeneket már az Európai Unió 18 másik országában is alkalmaznak, senki sem akarja korlátozni az internetet. Azok ellen a szerencsejáték cégek ellen irányul, akik nem fizetnek adókat.” nyilatkozta Babis az üggyel kapcsolatban.