A szerencsejáték-törvény módosítása még mindig tart?

2011-12-07
A civil szervezet felhívja a figyelmet a játékosok érdekeit sértő és a piacon is nagyfokú bizonytalanságot okozó helyzetre

A Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el az 1991. évi XXXIV. sz.  a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény módosítását. A jelenleg tartó, nehezen átlátható, a piac szereplői számára is sok félreértésre okot adó, zavaros elemekkel terhelt átmeneti időszak komoly veszélyeket rejt magába – hívja fel a döntéshozók és a közvélemény figyelmét Ottományi Anna, az Alapítvány a Felszabadult, Tiszta Játékért civil szervezet elnöke.

A szeptemberben elfogadott törvényi módosítás, amely a Magyarországon jelenleg és a jövőben üzemeltetett pénznyerő automaták szerver alapú üzemeltetéséről rendelkezik, jócskán  igényelt volna még szakmai előkészítést és szakmaközi egyeztetést. Hiszen akkor a jelenleg már harmadik körben folyó, a törvényben szereplő tételek utólagos módosítgatása, illetve az ennek technikai hátterét biztosító végrehajtási rendelet ki és ki tudja hányadik átdolgozása nem lett volna szükséges. Az azonban sajnálatos módon még nem ismeretes, hogy ezek a változtatások mely szakmai/politikai csoport érdekeit szolgálják pontosan, de az már a korábbi magyar piaci tapasztalatok alapján megállapítható, hogy ez sem az igényes, kulturált játékot, sem a játékosok védelmét, de a kormány tervezett (játék- és egyéb típusú) adóbevételeinek nem hogy a növelését, hanem a szinten tartását sem szolgálják.

A rendelkezésre álló kutatások és piaci szakértői vélemények alapján is elmondható, hogy sem a szerver alapú rendszer működtetést, sem az adminisztrációt tekintve tulajdonképpen nem áll rendelkezésre kipróbált, már hosszabb ideje megnyugtatóan működő nemzetközi példa. Ugyanakkor a jelenlegi törvényi keretek által meghatározott feltételekkel nem teljes mértékben megegyező, de ahhoz hasonló rendszer már több országban is kipróbáltan működik.

Ami a mai helyzetben azonban már sajnos jól látható, hogy az üzemeltetők beruházási és általában a vállalkozási kedve erősen csökken, a pénznyerő automaták száma pedig máris jelentősen csökkent.

Címkék: jogi háttér,