A szerencse sokszor tényleg előttünk hever, csak le kell hajolni érte...

2014-01-07
Így történt ez 2012 novemberében is: a Sandy Hurrikán utáni rendrakásban a 27 éves Marvin Martinez nem gondolta, hogy élete talán legszerencsésebb napja köszönt rá.

 

Utcaseprőként dolgozott éppen Long Island egyik utcáján, társa a faleveleket söpörte össze, ő pedig pakolta be a nedves avart a gyűjtőbe, amikor észrevett egy szétázott sorsjegyet közöttük. "A mai napig nem tudom, mi vitt rá, hogy felvegyem, és megnézzem." - nyilatkota a New York Post-nak Martinez. Mégis megtette, és észrevette, hogy a kaparós sorsjegyen mindhárom szám egyezett. Egy "Win $1,000 a Week for Life" sorsjegy volt, ami három szám egyezése esetén heti 1000 dollár készpénzt biztosít tulajdonosának hosszú időn keresztül. "Akárki dobta is el, biztosan nem is vette észre, hogy nyert. Gyorsan hazavittem, és megmutattam anyámnak, aki szintén nem tudta elhinni. Olyan nedves volt, hogy alig látszottak a számok, így egy lámpa alatt megszárítottam."- mondja Martinez.

 

Hamarosan elvitte egy New York Lottery irodába, de az még mindig zárva volt Sandy miatt, így még többet kellett őrlődnie, hogy vajon mi lesz az álláspontjuk a szelvénnyel kapcsolatban.

 

Amikor végre kinyitottak, Martinez bemutatta a szelvényt. "Feltettek nekem egy csomó kérdést, melyekre mind válaszolnom kellett, majd azt mondták, ki kell vizsgálniuk az esetet. Így el is könyveltem, hogy kész, ennyi, keresztet vethetek a dologra."

 

Ám december elején felhívták a lottótársaságtól, és értesítették, hogy senki más nem jelentkezett a nyereményért, és ebben az esetben a megtalálóé az összeg. "Egy mélyreható, előírások szerinti vizsgálat megállapította, hogy semmi alapunk nincs kételkedni abban, hogy a sorsjegy Mr. Martinez jogos tulajdona. Nem jelentett senki lopást, vagy eltulajdonítást."- nyilatkozta a New York-i Szerencsejáték Felügyelet. Ilyen esetekben az az eljárási mód, hogy egy évet várnak, hátha az a személy, aki megvásárolta a szelvényt, jelentkezik. Martinez nem tudta megmondani, hol és milyen körülmények között vásárolta a szelvényt, sőt maga is elmondta, hogy találta, ezért éltek a gyanúperrel, hogy valaki keresni fogja.

 

De nem így történt. Martinezt az év utolsó péntekjén hívták meg egy sajtókonferenciára, ahol ünnepélyes keretek között adták át neki az óriás csekket. Nem az életjáradékban való kifizetést, hanem az egy összegben való felvételt választotta, így a 779.106 dollárból az adók után 515.612 dollár, mintegy 113 millió forint maradt neki.

 

Photo: Inset: Victor Alcorn

 

Martinez egy hónapja nősült meg. Újdonsült feleségének nem szólt az esetről, ő akkor tudta meg a hírt, amikor riporterek kezdtek el gyűlni a házuknál. A pár azt tervezi, hogy a pénz nem változtatja meg az életüket, tovább dolgoznak. 

 

Martinez, aki El Salvadorból települt át hat évvel ezelőtt biztosan küld "haza" a pénzből, házat vesz magának és feleségének, és segít édesanyjának kifizetni a Sandy hurrikán által okozott károk javítási költségeit. Terveik között szerepel még, hogy elmennek Miamiba nászútra, és Martinez lehet, hogy megtanul kamiont vezetni, hogy ezután ezzel keressen pénzt.

 

Címkék: lottónyertes, sorsjegy,