A szerbeket is legyőzte a pólóválogatott

2014-07-18
A magyar férfi vízilabda-válogatott két góllal legyőzte Szerbiát a budapesti Európa-bajnokság harmadik fordulójában.

 

Az aktuális világbajnok magyar együttes és riválisa, az Európa-bajnok csatáját eleve csúcsjellegűvé avatta, hogy a sportági Európa-bajnokságok két legeredményesebbje került szembe. Magyarország eddig 12 aranyat, és 5-5 ezüstöt, illetve bronzot szerzett, míg Szerbia 5,9,5-ös összetételű medálgyűjteményre lehet büszke. A kontinensviadalokon - a legutóbbit, a 2012-est kivéve - az utóbbi bő egy évtizedben szinte mindig találkozott a két fél, s a mérleg nagyon is a vendégek oldalára billen el, akik a meccsek zömét megnyerték. 2001 óta öt szerb sikerrel egyetlen magyar siker áll szemben, ez utóbbi a 2010-es kontinensviadal csoportkörében született.

 

Az esti mérkőzés a Hajós uszodában, telt ház, hatezer ember előtt emberelőnyös helyzetek kölcsönös elpuskázásával indult. Már csaknem lepergett a teljes első negyed, amikor megszerezte és növelte is vezetését a Benedek Tibor szövetségi kapitány irányította csapat: pazar passzok után előbb Varga Dénes, majd - alig három másodperccel az első szünet előtt - Decker Ádám húzta a hálóba a labdát (2-0). A második negyedben büntetőből szépítettek a szerbek, Gór-Nagy Miklós pompás bejátszás végén vette be közelről a szerb kaput (3-1).

Aztán váratlanul cserével végleg kiállítottak egy szerbet és a magyar centert, Hárai Balázst, ez inkább a vendégeknek tett jót, akik rögtön ezután "sima" emberelőnyben betaláltak (3-2). A csata hevessége mit sem csökkent, s mindeközben Varga Dénes másodszor is eredményes volt, miután parádés csellel tisztára játszotta magát (4-2).

Újabb magyar kiállításra következett szerb gól (4-3), majd hazai emberelőnynél Madaras Norbert balkeze villant (5-3). A harmadik játékrész vendéggóllal kezdődött, de frappáns válaszként Vámos Márton, a csapat másik balkezese bombázott védhetetlenül a kapu bal oldalába (6-4). A következő - emberelőnyös - akció lezárásaként pedig ismét Madaras jött, akinek lövésére nem ért oda a rivális kapusa (7-4).

A folytatásban Decker Attila hárított sokadszorra bravúrosan, még a hat az öt elleni játéknál sem tudtak közelebb zárkózni a szerbek, csupán a negyed legvégén (7-5). A befejező nyolc percben szerb emberelőnyök maradtak ki, aztán magyar fórnál meglett a gól: a duplázó Vámos pattintotta a kapuba a labdát (8-5).

Három perccel a vége előtt sokadik létszámfölényes lehetőségük egyikével éltek a vendégek (8-6), a magyar emberelőny viszont kimaradt. A szerbeké - amikor bő egy perc volt még hátra - szintén, így a Benedek-csapat nyert, s három forduló után is százszázalékos.

 

"Ez egy nagy mérföldkő az egész magyar vízilabda életében, bármi is lesz az eredmény ezen az Európa-bajnokságon, azt hiszem, ma letette a névjegyét ez a csapat" - nyilatkozta a lefújást követően az M1-en Benedek Tibor, aki szerint ezzel a sikerrel, "el lehet felejteni, amiről az elmúlt tíz évben beszéltünk" a szerbekkel kapcsolatban.

 

B csoport, 3. forduló:

Magyarország-Szerbia 8-6 (2-0, 3-3, 2-2, 1-1)

a magyar góldobók: Varga Dénes, Madaras, Vámos 2-2, Decker Á., Gór-Nagy 1-1

 
 
Csütörtöki eredmények, férfiak, 3. forduló:

A csoport:

Montenegró-Románia 13-8 (2-2, 3-0, 5-2, 3-4)

Olaszország-Grúzia 15-5 (3-2, 5-1, 5-1, 2-1)

Görögország-Oroszország 12-6 (3-1, 3-3, 1-1, 5-1)

 

B csoport:

Horvátország-Franciaország 14-11 (5-3, 3-2, 2-3, 4-3)

Spanyolország-Németország 11-8 (2-1, 3-2, 3-4, 3-1)

 

Forrás: MTI

Címkék: vízilabda,