A spanyoloknak "bejött" a legális online szerencsejáték

2013-03-27
Spanyolországban 2012 júniusában liberalizálták az online szerencsejátékokat, azóta szép bevételt értek el, ám az még mindig elmarad a hasonló méretű és helyzetű európai országok bevételeitől.

 

2012 utolsó negyedévében 61,4 millió euró szerencsejátékadó bevétele volt a spanyol államnak, ami 41%-os növekedés a harmadik negyedév eredményéhez képest. Igaz, ebben az időben zajlott a La Liga focibajnokság, ami nagy fogadási aktivitást váltott ki a spanyolokban.  A spanyol Szerencsejáték Főigazgatóság szerint az online regisztráltak száma nemrég érte el az egymillió főt. A legalizálás után rendszeresen havonta több, mint 100 ezren csatlakoztak az online játékokhoz, ez a tendencia kicsit lassulni látszik, a negyedik negyedév hónapjaiban átlagosan 72.453 új játékos számoltak össze.

 

A sportfogadás áll változatlanul a toplista élén, az internetes szerencsejátékokra befizetett pénz csaknem fele, 48,4%-a ment a bukmékerek felé. A csúcs novemberben volt, akkor 12,5 millió euró bevétele származott a kötségvetésnek ebbő la szektorból, míg októberben 8,8 millió, decemberben 8,7 millió.

 

A szerencsejtáékadó-bevétel további összetevői: 

online póker 19,6%, 

póker bajnokságok 8,8%, 

rulett 8,8%, 

online bingo 3,6%, 

blackjack 3,4%

 

Bármennyire is nagy összegnek tűnik a 61,4 millió euró, Franciahonban ugyanebben az időszakban 181 millió, Olaszországban 205 millió euró bevétel származott az online szerencsejátékokból. Igaz, ez utóbbiban megugrott a bevétel a nemrég bevezetett kaszinójátékok és online nyerőgépek népszerűsége miatt.

Még a sokkal kisebb népességű Dániában is 79 millió jött be az utolsó negyedévben, bár ez az összeg tartalmazza az offline sportfogadást és nyerőgépbevételt is.

Csak hogy a nagyságrendeket érzékeltessük, Magyarországnak jelenleg 0 azaz nulla forint bevétele van az online szerencsejátékból. Egyéb területek egész éves szerencsejáték adója forintban kevesebb, mint a spanyol negyedéves bevétel, 40-50 milliárd forint körül alakul (2012-es adatokat még nem hoztak nyilvánosságra.)

Fenti adatok hatással lehetnek az április 22-i spanyol korményzati döntésre, amikor arról kell határozni, hogy engedélyezzék-e az online nyerőgépeket és a fogadási tőzsdét az országban.