A segélyen élő drogbáró 15 millió dollárt kaszinózott el 15 hónap alatt

2015-07-23
Új-Zéland egyik legnagyobb drogbárója 15 millió dollárt költött el úgy a SkyCity Kaszinóban, hogy eközben munkanélküli segélyen élt.

 

A 48 éves Thanh Tran („Ching Bátyó”, „Peter”) egyike volt annak a hat nagy összegben játszó VIP-ügyfélnek, akiket a rendőrség a kaszinóban megfigyelt. A „Szellem” akció célja egy olyan drogcsempész hálózat felgöngyölítése volt, amely Kínából importált Aucklandba pszeudoefedrint, hogy aztán ott metanfetamint állítsanak elő belőle, és úgy terítsék. 

 

Tran keresztapaként kettős életet élt – még 1993-ban emigrált Kínából Új-Zélandra, ahol egészen 2012-ig munkanélküli segélyen élt három gyermekes családapaként, miközben „másodállásban” csempész szervezetet irányított. A főnök kilétét egy fedett ügynöknek sikerült kiderítenie, aki a szamárlétrán egyre feljebb haladva a végén beazonosította a piramis csúcsán álló nagyfőnököt. Tran keze tiszta volt, hadnagyain keresztül irányította a kábítószer-nagykereskedelmet, beleértve a raktározást és a csomagok szállítását is.

 

A bíróságon bizonyítékok kerültek elő arra vonatkozóan, a keresztapa igazi szerencsejátékos – volt, egy hét alatt 800 ezer dollárt veszített.  A SkyCity Kaszinó nyilvántartásai alapján Tran 15 hónap alatt 15 millió dollárt költött náluk, a veszteségek és nyereségek összege 67 millió dollárra rúgott, összességében pedig 1,1 millió dollárt veszített. Igazi high-rollerként számlája volt a kaszinóban, melyen 2,5 millió dollárnyi zsetont, készpénzt és csekket helyezett letétbe, ebből ugyanezen időszakban 460 ezer dollárnyit le is hívott.

 

Tran a bírósági tárgyaláson

 

A rendőrség szerint ezen összegek igazolják, hogy Tran nagy mennyiségű, illegális forrásból származó készpénzzel rendelkezett, miközben egy, vagyonának elkobzására irányuló polgári bírósági eljárásban eskü alatt tett nyilatkozata szerint sokkal kevesebb törvényes jövedelme volt. A rendőrség szerint sok kábítószer-kereskedő szereti a pénzmosás ezen módját, egy 2007-es belügyminisztériumi jelentés szerint bizonyított, hogy az új-zélandi kaszinókat ázsiai bűnözői csoportok használják pénzmosásra, szervezeten belüli valamint szervezetközi kapcsolattartásra és hálózatépítésre, illetve hagyományos szerencsejátékra, mindezen tevékenységet illegális forrásból finanszírozva.

 

A szervezett bűnözés és a kaszinó között kapcsolat komoly muníciót ad a szerencsejáték-ellenes lobbistáknak, akik arra figyelmeztetnek, a SkyCity Kaszinó nagyszabású bűnözés helyszínévé, illetve bűnözők találkozóhelyévé válhat. A kaszinó szerint azonban a szerencsejáték volumene nem volt szokatlan a VIP szabályokhoz képest, a szóvivő pedig elmondta, hogy adatvédelmi és személyiség jogi okokból nem tudnak nyilatkozni a pénzmosás-ellenes szabályok alkalmazásáról egyes játékosok esetében. Megerősítették továbbá, hogy számos játékos felkeltette a figyelmet. Arra is kitért, hogy a kaszinó a vizsgálat kezdetétől együttműködött a rendőrséggel és remélik, az egész ügy folyamán kellő gondossággal, és a vonatkozó pénzmosás-ellenes szabályoknak megfelelően jártak el. Proaktív lépéseket is tettek – ezek egy részét még a „Szellem” akció előtt - többek között a személyzeti intézkedések, interjúk, monitoringok és egyes játékosok kitiltása terén. Ráadásul a rendőrség által beazonosított játékosok közül csak néhány személy volt rendszeres látogatója a kaszinónak, és az ő forgalmuk sem volt szokatlan a helyi VIP-ügyfelekhez képest, a gyanús eseteket pedig jelentették a rendőrség illetékes szervének.

 

A Sky City Casino egyik VIP szobája

 

A belügyminisztérium szóvivője elmondta, a rendőrség elkötelezett atekintetben, hogy a kaszinók bűnözőbefolyás-mentesek maradjanak, és ehhez minden segítséget megadnak a SkyCity Kaszinónak is.

 

A rendőrség a „Szellem” Akció mellett külön vizsgálatot folytat, melynek célja a kábítószerből származó pénzek kaszinón keresztüli áramlásának feltárása.

 
Címkék: kaszinó,