A profi sportolók körében hatványozottan több a szerencsejáték függő

2014-12-09
Egy új tanulmány kimutatta, hogy a Premier League profi focistái háromszor nagyobb valószínűséggel lesznek szerencsejáték függők, mint az átlagos emberek.

 

A több száz profi angol labdarúgóval és krikettjátékossal készített bizalmas interjúsorozat alapján készült kutatás eredményeit a napokban hozták nyilvánosságra. Az eredmény meglepte mindkét sportág vezetőit, és egyben felvetette azt a kérdést, hogy vajon minden tőlük telhetőt megtesznek-e a szervezetek annak érdekében, hogy elejét vegyék a problémának. Annak a problémának, mely igen sokrétű, hiszen a szerencsejáték függőségben szenvedő játékosok nagyobb valószínűséggel teljesítenek gyengébben a pályán, és a szakértők már régóta figyelmeztettek arra is, hogy a függő sportolók sokkal inkább kaphatóak a bundázásra, mint azok, akik nem vesznek részt szerencsejátékokban.

 

Angliában jelenleg minden játékosra vonatkozó kategorikus tilalom van érvényben, így nem fogadhatnak semmilyen labdarúgó mérkőzésre, rendezzék azt bárhol is a világban. Amelyik játékos mégis elcsábul, fegyelmi eljárás elé néz.

 

A Tottenham és az angol válogatott szélsőjét, Andros Townsend-et tavaly 18 ezer fontra (7 millió forintra) büntették, és négy hónapra eltiltották a játéktól, mert olyan meccsekre fogadott, melyekre nem lett volna szabad; a Norwich csatárára, Cameron Jerome-ra pedig 50 ezer fontos (19,5 millió forintos) bírságot szabtak ki, amiért megszegte a FA fogadásokra érvényes szabályait.

 

Rajtuk kívül még több tucat más játékost szankcionáltak a tavalyi évben, sokakat pedig - köztük nemzetközi csapatokban játszókat is – titokban olyan klinikákon kezelnek, melyek szerencsejáték függőkre specializálódtak.

 

Az új kutatásban, melyet a NatCan végezett a Profi Játékosok Szövetsége megbízásából, 170 profi labdarúgó, és 176 krikettjátékos vett részt. Az eredmények azt mutatják, hogy a sportolók 6,1 százaléka szerencsejáték függő – ami több mint háromszor annyi, mint ami az átlagos fiatalok körében előfordul – kétszer ennyien pedig „kockázatos” szintű szerencsevadásznak nevezhetőek. Lefordítva a profi focistákra és krikettjátékosokra: körülbelül 200 játékosnak vannak komoly problémái, további 440 pedig nagy eséllyel hamarosan függővé válik, ha nem kap segítséget.

 

A vizsgálat kimutatta, hogy az összes játékos négy százaléka minden nap, 67 százaléka pedig minden hónapban részt vesz valamilyen szerencsejátékban. Az, hogy milyen játékokban vesznek részt, igen széles skálán mozog: a lottótól kezdve az online sportfogadáson át, a fogadóirodákban található nyerőgépeken át, a ló- és agárversenyeken keresztül a kaszinókig.

 

A sportolók 21 százaléka hét vagy annál is többféle szerencsejátékban vesz részt – és csupán 13 százalékuk nem szerencsejátékozik egyáltalán. Régebbi kutatások azt mutatták, hogy a focisták harmada fogadott labdarúgásra, azonban ezek a felmérések még a jelenlegi tilalom előtt készültek.

 

„A mostani kutatás azt mutatta, hogy a profi sportolók körében jelentősen magasabb a problémás szerencsejátékosok aránya, mint a szélesebb populáció körében.” – jelentette ki Heather Wardle, a felmérést végző cég kutatási igazgatója. „Érdekes kérdés, hogy miért van ez így. A fogadási kultúra miatt? A sportolók személyiségében van valami, vagy talán ezek kombinációja?”

 

„Sürgősen le kell törölnünk azt a stigmát, melyet a szerencsejáték függőség ragasztott a sportra. A sportolók egyértelműen kockázati csoportot jelentenek, a profi sportnak pedig kötelessége megóvnia ezeket a fiatalembereket.” – közölte a Profi Játékosok Szövetségének elnöke, Brendon Batson. 

 

A szerencsejáték függőség több futballista karrierjében okozott már komoly károkat. A Newcastle egykori játékosa, Michael Chopra több millió fontot szórt el szerencsejátékokra, és előfordult, hogy bűnöző csoportok üldözték a tartozásai miatt. 2012-ben a Brit Lóverseny Hatóság (BHA) is megvádolta „gyanús szerencsejáték tevékenység” miatt, és 10 évre eltiltották minden lóversenyről.

 

A West Ham és a Stoke korábbi szélsője, Matthew Etherington, a Manchester United volt kapusa, Roy Carroll, és a Blackburn valamint a Spurs volt szélsője, David Bentley is azok között a magas rangú játékosok között vannak, akik meséltek szerencsejátékkal kapcsolatos problémáikról, és annak hatásáról az életükre.

 

A PFF főtitkára, Simon Taylor szerint az irányító testületek és a klubok kötelessége, hogy hatékony oktatást és támogatást nyújtson a szerencsejáték függőséggel küszködő játékosok számára. „Több probléma is felmerül. Kötelességünk törődni ezekkel a játékosokkal. Azt akarjuk, hogy jól játszanak, tehát törődni kell velük.”

 

Taylor úgy véli, hogy az sem segít, hogy a profi sport, különösen a labdarúgás, olyan szorosan kapcsolódik a szerencsejátékhoz – az irányító testületek és a klubok szponzorai és kereskedelmi partnerei legtöbbször a szerencsejáték vállalatok köréből kerül ki. „A sport világának oda kell figyelnie arra a kultúrára, mely a fiatal játékosok körében alakul ki.” – jelentette ki.