A nyerőgépek hozzák a legtöbbet, de a rulett a legnépszerűbb a német kaszinókban

2016-10-07
A YouGuv új felmérése szerint a németek egyharmada fordult már meg valamelyik kaszinóban.

 

A DSbV német kaszinószövetség által megrendelt felmérés adatai azt mutatják, hogy a válaszadók 33%-a tett már meg legalább egyszer tétet kaszinóban az élete során. A számok magasabbak a férfiak (39%), mint a nők (28%) esetében, illetve a korábbi NSZK területén (34%) mint az egykori NDK-én (28%).

 

2015 végén Németországban 66 kaszinó rendelkezett engedéllyel, melyek összesen 550 játékasztallal és körülbelül 7.500 nyerőgéppel várták a játékosokat. A kaszinók tavaly €556 millió bevételt értek el, melynek legnagyobb része (€399 millió) a nyerőgépekből származott.

 

Ugyan a nyerőgépek termelték a legtöbb bevételt, a YouGuv felmérése szerint a rulett a legnépszerűbb játék a németek körében: a válaszolók 63%-a ismerte be, hogy tett már fel valamennyit erre a játékra, míg „csak” a felük nyerőgépezett.

 

Érdekes módon a férfiak nagyobb eséllyel (53%) ülnek le egy-egy nyerőgép mellé, mint a nők (43%), és több férfi játszik blackjacket (18% ill. 12%) valamint pókert (8% ill. 4%).

 

Egy másik érdekesség, hogy a fiatalabbak körében a nyerőgép számít a legnépszerűbb kaszinójátéknak: a 29 év alattiak 66%-a gépezett már, a rulettet ugyanakkor csak 45%-uk választotta. Ez éles ellentétben áll az amerikai fiatalok szokásaival, akik sokkal inkább az asztali játékokat kedvelik, nem pedig a hagyományos nyerőgépeket.

 

A DSbV elnök-vezérigazgatója, Otto Wolferding szerint a felmérés azt jelzi, hogy a kaszinózás „igen elfogadott a fiatalabb állampolgárok körében”. A Szövetségi Egészségügyi Minisztérium által áprilisban készített tanulmány szerint azonban a fiatalabbak sokkal inkább érdeklődnek az online szerencsejáték lehetőségek, mint a földi kaszinózás iránt.

 

A YouGuv felmérés arra is rámutatott, hogy a németek több mint kétharmada nem hisz a nyerő széria elméletében, de a nők valamivel hajlamosabbak hinni a szerencsés kézben (26%) mint a férfiak (22%).

 

Magyarországon - ahogyan azt Tállai András adóügyekért felelős államtitkár, az LMP-s Ikotity István kérdésére adott válaszából megtudhattuk - a tavaly működő 8 játékkaszinó összesen 22,5 milliárd forint bevételt szedett össze, és kicsit több, mint 3 milliárd forintot adózott. Tállai válasza szerint ebbe a nyolc kaszinóba 2015-ben 1.218.062 ember látogatott el, akik közül 909.917 hazai és 308.145 külföldi látogató volt.