A női játékos még mindig fehér holló a póker világbajnokságon

2015-07-11
A WSOP-n a női játékos olyan, mint a royal flush, ritka.

 

Az elmúlt évben a Las Vegasban hetekig tartó torna Main Event-jén a nők aránya 24 az egyhez volt. Az igen népszerű, Colossus elnevezésű verseny idén több mint 22 ezer nevezőt vonzott, de ebből csak 1.416 volt nő, azaz mindössze 6%.

 

Az, hogy a nők számára a pókert hogy lehetne vonzóbbá tenni, régi dilemmája az iparág szakértőinek és játékosainak is.

„Ez a terület egy hatalmas kiaknázatlan piac” – mondta Jessica Dawley profi pókerjátékos, aki egyben a pókerező nők nagykövete a 888poker szponzorálásában. Szerinte a férfi játékosok pókerasztalnál tanúsított magatartása, azaz a megfélemlítés és szexista megjegyzések garmada lehet az egyik oka  a kevés női versenyzőnek.

Rakd be őket egykupacba egy „no limit hold’em női bajnokság termébe, és sokkal több heccelés, nevetés és bókolás történik, mint a bajnokság bármely más eseményén, lehetetlenné téve a komoly játékot.

 

Vegyük például Linda Kenney Baden híres védőügyvédnő esetét, aki az összes megmaradt zsetonját betolta a péntek éjszakai utolsó fogadásán, és vesztett. Az asztaltársai gratuláltak neki, majd barátságosan elköszöntek, olyan kollegialitást mutatva, ami olyan asztalnál, ahol csak férfiak ülnek, egyáltalán nem általános látvány – ez utóbbinál a kézfogás ugyan elképzelhető, de ehhez mélységes csend párosul, meg kapucnis pulóverrel és napszemüveggel eltakart pókerarc.

 

Azt nem mondhatjuk, hogy a hölgyek komolytalanok, és nem viselnek kapucnit meg napszemüveget, és azt sem, hogy a férfiak nem mókáznak; de a csak női termekben mindenképpen könnyedebbnek érezzük a légkört.

A 61 éves Kenney Baden épp akkor, a versenyen kapta az SMS-t, hogy legújabb unokája, Ciara Grace megszületett. „Ígyhát mindent egy lapra tettem fel, ideje volt mennem” – mondta később – „Én már mindenképp nyertem”.

 

A 66 éves floridai ingatlanügynök, Jacquelyn Scott még soha nem játszott csak női versenyen egészen az ezévi WSOP-ig, és nyert, túlélve 795 játékost, és megnyerve a 153,876 dolláros fődíjat valamint az arany karkötőt. „Jó mulatság, de tévedés ne essék, rengeteg kiváló játékos van” – nyilatkozta a női versenyről.

 

A WSOP, melynek idén 68 eseménye van, 1977 óta kínál csak nőknek rendezett versenyt . A kezdeti, alig több mint 100 nevező számra 2006-ra megtízszereződött, bár az elmúlt két évben 800 körülire esett vissza.

 

Az eseményre időnként beszivárgó férfiakat nem igazán a játék, sokkal inkább a gúnyolódás vezérelte. Az elmúlt három évben a férfiak, akik játszani akartak, 10 ezer dolláros nevezési díjjal szembesültek, míg a nők 90%-os kedvezményben részesültek, ezért aztán a férfiak elmentek máshova.

 

A hölgyek azonban nem szorítkoznak a csak nőknek rendezett versenyekre.

Vanessa Selbst, a legtöbbet nyerő női pókerjátékos, a WSOP rendezvényein eddig 2,1 millió dollárt és három karkötőt nyert.

Carol Fuchs hollywoodi forgatókönyvíró volt az első nő az idén, aki WSOP arany karkötőt nyert az év egyik legnehezebb versenyén, ahol a játékosoknak 18 különböző pókervariánst kell ismerniük.

 

A New Jersey-i 888poker is azon oldalak között van, amelyek olyan hölgyversenyzőket szponzorálnak, mint Dawley. A légierő egykori tartalékos hírszerző elemzője úgy véli, sokkal többet lehetne tenni azért, hogy a póker vonzóbb legyen a nők számára is.

„Mi lenne, ha a kaszinók szerveznének tanfolyamokat csak nőknek, és a nőgyűlölő beszólásokkal bombázó tiszteletlen játékosokkal szemben zéró toleranciát alkalmaznának?” – kérdezte. – „Az ösztönzés egyszerű, a több nő pedig több játékost, és így több tétet jelentene.”

 

A múlt pénteken a 82 éves Mary "Mayo" Gruzinski „all-in”-nel győzött azzal a Jennifer Tilly színésznővel szemben, aki 2005-ben megnyerte a versenyt, és akivel most egy asztalhoz került. Az idős hölgy életének nagy álma teljesült, játszott a WSOP-n. „Az apám póker játékos volt. A bátyám pókerjátékos volt” – mondta. És most már ő is az.

 

Címkék: póker,