A nagy üzlet

2012-05-31
A jövőben úgy lehet majd pénznyerő automatát üzemeltetni, ha a gép közvetlen kapcsolatban van egy központi szerverrel. Ez egy előre mutató, korszerű megoldás lenne, ha kötelező játékosregisztráció kapcsolódna hozzá, így azonban sima pénzpocsékolás – nem fog több állami bevételt eredményezni, az üzemeltetése viszont drága.

 

Ennek fényében vizsgáljuk meg, hogy ki és mennyi pénzt fog ezzel keresni?

A szerverhez való kapcsolódás díját jogszabály határozza meg (a megjelenés előtt álló vhr), ez havonta 30.000 Ft + áfa lesz.  A gépek száma 10 és 40 ezer között várható, szerkesztőségünk szerint a vhr megjelenését követő 1 év múlva nagyságrendileg 35.000 nyerőgép lesz a piacon. 

A szerverüzemeltetők éves bevétele így körülbelül 12,6 milliárd forint lesz (35.000 db x 30.000 Ft x 12 hó). Számításaink szerint egy rendszer kiépítésének költsége nagyságrendileg 500 millió forint, az éves üzemeltetési költség 200 millió forint körül alakul majd.

 

A szerkesztőségünk szerint az egyik fő piaci szereplő az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó cég (EMOK Első Magyar Online Kaszinó Kft) lesz 12.000 géppel (ez a jogszabály által megengedett maximális gépszám). Egy ilyen nagyságú hálózat éves bevétele  4,3 milliárd forint, a megtérülési időszak után - mely jelen esetben mintegy 1,5 hónap - az éves profittermelő képesség 4,1 milliárd forint. Az EMOK hasonló nagyságú profitra fog szert tenni az online kaszinóból is, amelynek üzemeltetésére - lényegileg - monopóliumot kapott.

Egy minimális nagyságú, 1.000 gépes rendszerrel az éves bevétel 360 millió forint, a megtérülés mintegy 1,5 év, az ezt követő éves profit pedig körülbelül 160 millió forint.

A kalkuláció során nem számoltunk az automata üzemeltetőkkel való szerződések megkötéséig felmerülő  költségekkel, továbbá az eladott vagy bérbe adott automatákból származó nyereséggel -  ezek a tételek várhatólag kiegyenlítik egymást.

 

Olvasóink szerint ki lesz az első 3 piaci szereplő, aki a vhr megjelenése után szerver üzemeletetésére engedélyt kap, és így érdemben belenyalhat a mézes bödönbe? Facebook oldalunkon várjuk a szavazatokat, a helyesen tippelőket Fortunaweb pendrive-val jutalmazzuk!

 
Címkék: nyerőgép,