A magyar szakemberek nem kíváncsiak a külföldi tapasztalatokra

Európa szerencsejáték szabályozással foglalkozó szakemberei gyűltek össze múlt héten egy kétnapos konferenciára eszmét cserélni Európa számos országából Budapesten. A szakma magyar képviselői valamilyen okból "nem értek oda", pedig érdemes lett volna.

 

Mint arról hírt adtunk,a Gaming Laboratories International (GLI), a világ elsőszámú szerencsejáték tesztlaboratóriuma és technikai tanácsadó cége, Budapesten tartotta „Európai Kerekasztal 2012” című rendezvényét a múlt héten.

A cég lehetőséget adott arra, hogy Európa különböző országaiból érkezett pénzügyminiszterek, informatikai vezetők, technikai vezetők, online szerencsejáték-, lottójáték-, nyerőgép szabályozók, szerencsejáték bizottságok részt vehessenek a Mariott Hotelben lebonyolított kétnapos rendezvényen, eszmét és tapasztalatokat cseréljenek törvényhozási és szabályozási kérdésekben, ismereteket szerezzenek a különböző országokban formálódó szabályozási elvekről. Azt hihetnénk, hogy ez kitűnő lehetőség a magyar szakembereknek is arra, hogy a számos kérdést még nyitva hagyó szerencsejáték szabályozásunk kapcsán betekintsenek a többi országban zajló hasonló folyamatokba. 

 

Érdekes módon sem a minisztériumtól, sem a NAV-tól senki sem élt ezzel a különleges lehetőséggel, pedig nekik csak át kellett volna sétálniuk irodájukból a Mariott Hotelbe a teljesen ingyenes előadásokra. Hollandiából, Németországból, Görögországból, Franciaországból, Spanyolországból, Szlovéniából stb. majdnem 100 szakember érkezett a konferenciára.

A rendezvény kerekasztal beszélgetések formájában zajlott, az alábbi témákat érintve:

 

- játékosvédelem 

- adózási kérdések

- internetes biztonság

- póker likviditás

- a tagországokban és az USA-ban formálódó szerencsejáték szabályozás

- játékostípusok

- VLT (video lottery terminal) tapasztalatok

 

A résztvevők többek között elmondták tapasztalataikat a saját országukban nemrég bevezetett vagy tervezett szabályozások eddigi tapasztalatairól (Görögország, Franciaország, Hollandia ), szakemberektől hallhattak előadást a szerveres pénznyerő automaták ellenőrzéséről és engedélyeztetési kérdéseiről, a világhálón való üzemelés biztonságáról, valamint a felelősségteljes játékszervezésről.

 

Magyarországot a Tisztajáték Alapítvány és néhány kisebb cég képviselte. Sajnos még a Századvég elemzői közül sem jutott el senki a konferenciára, pedig a hónap végén kell leadniuk átfogó tanulmányukat többek között szerencsejáték témában. Nem volt ott senki a törvényhozók közül sem, pedig számukra is tanulságos lett volna.

Címkék: jogi háttér,