A lottónyertes hálás a kamunyertesnek

2013-09-27
Mizéria a kamuinformátorok és bedőlt hírportálok körül. Aki legjobban élvezi a helyzetet: az igazi lottónyertes, és nem csak azért, mert 3 milliárddal lesz gazdagabb.

Az embereket természetesen nagyon izgatja a hárommiliárd forint nyeremény. A telitalálatost megelőző hetekben még azoknak a hétköznapi beszélgetéseiben is előkerült a lottótéma, akik egyébként lottózónak soha még csak a közelében sem jártak. Sokan sóhajtottak fel, hogy milyen jó is lenne az a pénz.

 

Aztán jött a hír, hogy valaki megnyerte. Ha egy emberé a szelvény, akkor minden idők harmadik magyar lottónyereménye lehet az övé, hiszen 2012-ben két nyertes szelvény jutott a 4 milliárdra. Ilyenkor persze egyből indul a találgatás, hogy vajon ki lehet a szerencsés nyertes, az ember természetes alkatrésze a kíváncsiság; vajon hol és hogyan élt eddig, hogyan fogadta a hírt, mit fog kezdeni a pénzzel, (esetleg nem adna-e nekem is egy kicsit belőle)? 

 

Jó Magyarországon élni lottó szempontjából.Lehet, hogy nincsenenk több tízmilliárdos nyeremények, de jóval könnyebb is eltalálni a lottóinkat, mint a nagy külföldi lottókat. A lottónyereményből tovább adózni már nem kell (azt befizeti helyettünk a Szerencsejáték Zrt., de amiről nem tudunk, az nem fáj), és nem is kötelező nyilvánosságra hozni a nyertes kilétét, mint a legtöbb amerikai államban. Kint sem egy életbiztosítás, ha tudják valakiről, hogy egy nagy halom pénzen csücsül, de nálunk egyenesen életveszélyes dolog, és egy ilyen kis országban még elbújni sem olyan könnyű. 

 

Akkora mítosz övezi tehát a lottónyerteseket, hogy időről időre vannak olyanok, akik szeretnek jó nagy KACSÁT feldobni a közvéleménynek. Ne keseredjünk el, nem csak Magyarországon van ilyen. Ráadásul a média maximálisan vevő erre. 2011-ben, amikor "csak" két milliárd volt a nyeremény, egy férfi ellenállhatatlan vágyat érzett arra, hogy kiposztoljon magáról egy képet egy photoshoppolt szelvénnyel a kezében, azt állítva, hogy ő nyerte, és mindenki magasról le van sajnálva. A képről könnyű volt megállapítani, hogy hamis, mégis két napig ezzel foglalkozott a bulvársajtó.

 

 

 

Most elég volt valakinek álnéven egy frissen regisztrált online postafiókból egy kamu levelet írni, miszerint ismeri a lottónyertest, aki napok óta részeg. Semmi konkrétum nem volt a levélben, ami egy picit is hírértéket hordozott volna, a legnagyobb bulvárújság mégis megírta, és pár óra alatt szinte az összes hírportál átvette. Később cáfolt az illető, hogy csak viccelt, és még pénzt is követelt azért, hogy ez a Blikket lejárató információ ne lásson napvilágot.

 

Azt nem tudjuk, hogy pénzt kapott-e végül, de biztos ami biztos alapon még a megbeszélt találkozó előtt megküldte a Blikkel való levelezést egy másik hírportálnak. A lassan maffiasztorihoz hasonló ügyre a Blikk egy közleménnyel reagált; jogi lépéseket tesz zsarolás és levéltitok megsértése miatt. A dolog éléből az vesz le egy kicsit, hogy elég nehéz lesz a levél írójának nyomába eredni, hiszen az álnevén kívül semmit sem tudni róla.

 

Lassan ez a sztori is feledésbe merül, mint a 2011-es is. Egy dologra nagyon jó az ilyen hírverés; amíg az embereket ez foglalkoztatja, és lázasan keresik maguk között a részeg lottónyertest, az igazi nyertes nyugodtan, csendben tudja szokni a gondolatot, hogy két hét múlva gyökeresen megváltozhat az élete. Az, hogy a pénzt csak három hét elteltével lehet felvenni, ad neki időt arra, hogy eltervezze, mit fog a pénzzel kezdeni, arra, hogy kigondolja a stratégiát, hogy hogyan fogja a nagyvilág elől elrejteni titkát. És persze biztosan jókat derül magában a médiában felröppenő, különböző álnyertesekről szóló történeteken.

Címkék: lottó, lottónyertes,