A legtöbb amerikai tovább dolgozna, ha megütné a főnyereményt – és Ön?

2015-04-17
A legtöbb amerikai azt állítja, hogy hiába ütné a markát hatalmas nyeremény, akkor is minden nap felkelne, és bemenne dolgozni – bár egy jobb kocsit azért megengednének maguknak.

  

Egy Gallup felmérés szerint az amerikai munkavállalók kétharmada egy 10 millió dolláros lottónyeremény után is tovább dolgozna – ez valamivel magasabb szám, mint amit az előző három alkalommal mértek. (Korábban 39-44 százalék úgy válaszolt, hogy kilépne a munkahelyéről.)

A felmérésben résztvevő 1.039 munkavállaló 44 százaléka ráadásul a jelenlegi állásában maradna, és csak 23 százalékuk váltana munkahelyet. 31 százalékuk válaszolt csak úgy, hogy felmondana, 2 százalék pedig nem tudta megmondani, hogy hogyan döntene. 

 

 

A fiatalabbak nagyobb valószínűséggel tovább dolgoznának

A felmérésből az is kiderült, hogy az 55 éven felüliek sokkal nagyobb valószínűséggel lépnének ki a munkahelyükről, mint a fiatalabbak. Azok az idősek, akik viszont úgy döntenek, hogy tovább dolgoznak, inkább a jelenlegi állásukban maradnának, a fiatalok pedig inkább hajlanak a váltásra. Az idősebb nyertesek tehát vagy kilépnének, vagy maradnának a jelenlegi helyükön, a fiatalabbak viszont nagy valószínűséggel tovább dolgoznának, de nem feltétlenül a jelenlegi helyükön.

 

A végzettség nincs igazán hatással a döntésre, bár a posztgraduális képzésben résztvettek, illetve az érettségivel vagy annál kisebb végzettséggel rendelkezők nagyobb valószínűséggel akarnak a jelenlegi állásukban maradni, míg a felsőfokú végzettségűek inkább más munkát keresnének.

 

Csoport Maradna Váltana Nem dolgozna Nem tudja
Összes megkérdezett 44% 23% 31% 2%
18-34 évesek 46% 36% 18% -
35-54 évesek 43% 22% 33% 2%
55 év felettiek 40% 10% 49% 2%
         
Posztgraduális képzés 51%
16% 32% 1%
Felsőfokú végzettség 37% 31% 31% 2%
Középiskola v. alsóbb 50% 21% 29% 1%

 

A Gallup kutatói szerint az adatoknak valószínűleg köze van a recesszióhoz: manapság több ember aggódik a pénzügyei miatt, és az állandó munka értéke felértékelődött, még egy váratlan nagyobb pénzösszeg megszerzése esetén is. A mostani eredményben véleményük szerint ezen kívül még közrejátszhat az is, hogy a 10 millió dollár az infláció miatt ma már nem tűnik annyira őrült nagy összegnek, mint pár éve.

 

Mi a helyzet Magyarországon?

 

A Fortunaweb kérdőívét 280-an töltötték ki, és úgy tűnik, a magyarok nem annyira lelkesek munkájuk megtartását illetően. A válaszadók kétharmada a munkahelye közelébe sem menne, miután megkapta lottónyereményét, igaz, egyharmaduk más munka után nézne.

 

 

Persze az is igaz, hogy a jelenlegi Ötöslottó jackpot már elhagyta a 10 millió dolláros összeget. 

 

 

Ön hogyan döntene?