A legnagyobb kaszinók vetélkednek a japán piacért

2014-01-31
Bár még el sem fogadták a kaszinókat legalizáló törvényt, már most éleződik a verseny a japán kaszinópiacért, mely hamarosan a világ második legnagyobbja lehet.

 

Az, hogy tavaly szeptemberben kiderült, hogy Tokióban rendezik meg a 2020-as nyári olimpiai játékokat, láthatóan megadta az utolsó lökést a japán kormánynak, és most valóban legalizálják a Las Vegas stílusú kaszinó resortokat, mellyel az utóbbi években többen sikertelenül próbálkoztak.

Mind a jelenleg kormányzó, mind az ellenzéki párt képviselői úgy nyilatkoztak, hogy támogatja azt az elképzelést, hogy a jövő hónapban kezdődő ülésszak alatt legalizálják a kaszinókat. Ipari elemzők szerint a jogszabály elfogadását követően az első kaszinók 2019-2020 körül nyithatnának meg Japánban.

 

A nagy nemzetközi kaszinóvállalatok persze egyből beindították lobbigépezeteiket: jelenleg a világ három legnagyobb kaszinószolgáltatója áll tárgyalásban a japán kormánnyal.

Úgy tűnik Osaka áll a befektetők érdeklődésének középpontjában, a város vezetői a múlt év végén már tárgyaltak a Caesars Entertaintment és a Genting Singapore vezetőivel, az év elején pedig az MGM Resorsts International képviselőit várják. Mindhárom vállalat Osakában, a második legnagyobb japán városban szeretnék megépíteni kaszinójukat. Az elsődleges helyszín egy Osaka-öbölben fekvő sziget, Yumeshima lehet. 

Osaka azért különösen csábító helyszín, mivel a telekárak itt jóval olcsóbbak, mint Japán más részén. Az öbölmenti területeken a telekár csak tizede a tokióinak, ahol szintén több cég fontolgatja az építkezést.

Némelyik vállalat már a potenciális helyi partnerekkel is tárgyalást folytat. A Caesars olyan helyi nyerőgépgyártók döntéshozóival vette fel a kapcsolatot, mint a Konami és a Sega Sammy Holdings.

 

Senki nem vitatja, hogy egy kaszinó óriási üzlet lenne Osaka gazdasága és a befektetők számára is. A CLSA ázsiai piackutató cég becslései szerint egy itt üzemelő kaszinó resort akár évi 5 milliárd dollár tiszta játékbevételt is elérhet. Egy szerencsejáték-ipari elemző cég, a Union Gaming Group kicsit visszafogottabb, de abban egyetért, hogy a legalizálással Makaó után Japáné lehet a világ második legnagyobb kaszinópiaca, az éves bevétel a 10 milliárd dollárt is meghaladhatja.

 

Ez az oka annak, hogy a legnagyobb kaszinócégek egyértelművé tették, hogy óriási beruházásokat szándékoznak indítani Japánban. A Wynn Resorts több, mint 4 milliárd dolláros befektetéssel hozna létre egy japán kaszinó resortot, a Galaxy Entertainment pedig egy 5 milliárd dolláros potenciális befektetést emleget.

A szigetországban egyébként 128 millióan élnek, a világ harmadik legnagyobb gazdaságával rendelkezik, így egyértelműen ez Ázsia legnagyobb, még kiaknázatlan szerencsejáték piaca.  

A jelenlegi jogszabályok értelmében az egyetlen legális kaszinótípusú szerencsejáték egy pinball-típusú nyerőgépjáték, az úgynevezett Pachinko. A japán állampolgárok ezen kívül fogadhatnak még ló-, hajó- illetve kerékpárversenyekre, valamint részt vehetnek az állami lottójátékokban. Minden jel arra mutat azonban, hogy az olimpia rendezési joga után a japánok a kaszinókat is megnyerik maguknak.