A legemlékezetesebb kaszinócsalások

Azokban a játékokban, ahol pénz forog kockán, előbb-utóbb valakiben felmerül, hogy hogyan lehetne csalni. Egyeseknek sikerül, mások lebuknak, azonban ez sem téríti el az embereket attól, hogy időről időre próbálkozzanak….

 

Nézzük, hogy melyek voltak a legemlékezetesebb kaszinócsalások a The Las Vegas Sun szerint:

 

Dennis Nikrasch nyerőgép trükkje

Dennis Nikrasch, akit „Nevada történetének legnagyobb nyerőgép-csalási módszerének kiötlőjének” tartanak, a hetvenes években egy nyerőgép kulcsot alkalmazott a gépek manipulálására. Nikrasch és emberei elvonták a szerelők figyelmét, és másolatot csináltattak a nyerőgépszekrények kulcsáról. Később ezzel a kulccsal kinyitották a nyerőgépet, és nyerő jackpot kombinációra állították a tárcsákat.

1986-ban Nikrasch lebukott - a vádak szerint 1976 és 1979 között 10 millió dollárt csalt ki a fenti módszerrel különböző las vegasi kaszinóktól. 1991 januárban feltételesen szabadlábra helyezték, öt évvel később pedig már ismét „szakterületén” tevékenykedett.

Ezúttal már egy sokkal kifinomultabb módszert alkalmazott, hiszen ekkora már a nyerőgépek piacán is a számítógépek vették át a hatalmat. A bírósági dokumentumok szerint egy saját fejlesztésű eszköz segítségével rácsatlakozott a nyerőgépre, és úgy manipulálta azt, hogy az rövid időn belül jackpotot ért el. Eközben egy társa Nikrasch és a biztonsági kamera közé állt, hogy a biztonsági emberek ne láthassák az akciót. „Nagyon kevés időt töltött a kaszinóban.” mondta J. Gregory Damm ügyész. „Csak megbütykölte a gépet, aztán távozott. Nem volt jelen, mikor a gép jackpotra futott.”

Egy tucatnyi embert vont be a csalásba, hogy játszanak és felügyeljék a megmanipulált gépeket.  A bírósági dokumentumok szerint Nikrasch-é volt a jackpot 50-70 százaléka, a maradékon a többiek osztoztak.

1998 júniusában három társával együtt ismét letartóztatták, a perben 6 millió dollár elcsalását írták a számlájára. A bírósági akta szerint 1996 szeptember és 1997 november között a csoport hat nagy las vegasi kaszinóban ért el jackpotot.

 

Tommy Carmichael nyerőgép trükkje

Tommy Carmichael-nek is jól kiérdemelt helye van Nevada fekete könyvében, hiszen húszéves pályafutása alatt több nyerőgépes csaláshoz használatos berendezést is kifejlesztett, melyekkel több millió dollárt csalt ki a kaszinóktól.

 

 

Az egyik ilyen eszköz egy pálca volt, mely segítségével rá lehetett venni a gépet, hogy több érmét potyogtasson. A körülbelül 18 centis pálcával – amely lényegében egy elemből, egy mágnesből és egy miniatűr lámpából állt - párszáz dollárt lehetett egyszerre kinyerni a gépből. Kifejlesztéséhez Carmichael elment az egyik legnagyobb gyártó, az IGT bemutatótermébe, és vevőnek adta ki magát. Megvizsgálta a gép belsejét, és az IGT egyik mérnöke válaszolt minden technikai kérdésére. „Abban a másodpercben ahogy kinyitottam, tudtam, hogy hogy lehet átverni.” mondta később Carmichael. „A mérnök olyan sok mindent elmondott, hogy azt hittem, hogy csapdába akar csalni.” Carmichael vett egy gépet, és néhány nap alatt kifejlesztette ezt a világító pálcának nevezett eszközt. „A fény olyan éles volt, hogy elvakította a szenzort, és így a pénzadagoló tulajdonképpen nem tudta, hogy érméket oszt.” A zsenialitása az egyszerűségében rejlett: egy elem, és egy mini izzó voltak a kulcselemei. 

1992-re Carmichael már többezer darabot adott el ebből az eszközből, híre szájról szájra terjedt a csalni szándékozók között. Mikor az IGT kifejlesztett egy védekező eszközt, Carmichael gyorsan szerezett belőle egyet. „Körülbelül egy óránkba telt, hogy megtaláljuk rá az ellenszert.” mondta. 

Carmichael nyeregben érezte magát. „Tényleg úgy éreztem, hogy nem tudnak olyat csinálni, amit nem tudok meghekkelni.” Végül aztán persze lebukott, kétszer ítélték el csalás miatt Nevadában, egyszer New Jersey-ben, 2000-ben pedig a szövetségi bíróság is elítélte. 

 

Kockacsúsztatás

Viszonylag gyakran próbálják alkalmazni azt a csalási eljárást a crapsben, mely leszűkíti a lehetséges kocka kombinációkat. Ebben az esetben a dobó úgy dobja el a kockákat, hogy az egyik átpördülés nélkül lecsússzon az asztalról. Eközben a másik kocka véletlenszerűen ugrál az asztalon. Mivel az egyik kocka csak csúszik és nem fordul át, ez a módszer a lehetséges kombinációkat 36-ról 6-ra szűkíti le, a fogadók pedig arra a hat lehetséges kimenetre teszik meg a tétjeiket. A csalásban leggyakrabban kettő vagy még több ember vesz részt, hogy eltakarják a kamerák elől az akciót. 

Tavaly októberben a Wynn Las Vegas kaszinó pert indított két argentin szerencsejátékos ellen, akik állítólag ezzel a trükkel nyertek 700.000 dollárt.

 

A Tran Szervezet

Mire az igazságszolgáltatás kezei közé kerültek, a Tran Szervezet már több, mint 15 millió dollárt csalt ki különböző amerikai és kanadai kaszinóktól bakkarat csalási módszerükkel.

Kaszinóalkalmazottak segítségével hamis keveréseket alkalmaztak játék közben, mely előtt feljegyezték a kártyák sorrendjét. Játék közben nyomonkövették a kijátszott kártyákat, a csoport egy tagja jelzett a beszervezett osztónak, hogy mikor csinálja a „hamis keverést”, majd a többiek aztán a kártyák ismert sorrendjére fogadtak. Ezzel a módszerrel több alkalommal is többezer dollárt nyertek különböző kaszinókban.

2011 elején 42 embert vettek őrizetbe, akik mindnyájan beismerték bűnösségüket. A szervezet alapítóját három év börtönre ítélték. Vallomásában elmondta, hogy körülbelül 29 kaszinóban alkalmazták a módszert, és 7 millió dollárt kerestek. 

 

A “Cutters” csoport

Ennek a malajziai csoportnak a tagjai apró videokamerát rejtettek kabátujjukba, hogy felvegyék a kártyák sorrendjét a bakkarat játék közben. A csaló aztán egy vágólapot húzott át látszólag teljesen ártatlanul a kártyák felett, míg mutatóujjával kicsit elemelte a kártyákat egymástól, hogy a kamera felvehesse, hogy milyen sorrendben vannak az egyes kártyák. A videokamera képét a társainak továbbította, aztán a többiek bementek a kaszinóba, leültek az asztalhoz, és a kártyák már ismert sorrendjére fogadtak.

Az ázsiai csoport 2010-ben és 2011-ben világszerte több tízmillió dollárral károsította meg a kaszinókat ilyen módon. 

 

 

 

Címkék: kaszinó, nyerőgép,