A koronavírus miatt betiltották az online szerencsejátékokat Lettországban

2020-04-14
A koronavírus kapcsán elfogadott sürgősségi törvénycsomag részeként Lettországban azonnali hatállyal betiltották az online szerencsejátékokat.

 

Az Egils Levits, lett elnök által március 22-én aláírt törvényjavaslat kezdetben tisztázatlanul hagyta az online szerencsejátékok státuszát. A tervezet a szerencsejátékok és lottójátékok tilalmát tartalmazta, „kivéve az interaktív szerencsejátékokat, a számsorsjátékokat és az azonnali nyereményt kínáló lottójátékokat”.

 

A törvényjavaslat következő bekezdésében azonban az áll, hogy a Lottó- és Szerencsejáték-felügyeleti Hatóság „felfüggeszti az összes szerencsejáték-engedélyt a fizikai szerencsejáték-helyszíneken [...] interaktív médiumokban és/vagy elektronikus kommunikációs szolgáltatásokon keresztül”.

 

Janis Ungurs, a Lottó és Szerencsejáték Felügyeleti Hatóság jogi osztályának igazgatója elmondta az iGB-nek, hogy április 6-tól minden online szerencsejáték-oldal köteles beszüntetni a működését, és hogy „a játékosokkal/ügyfelekkel szemben fennálló minden jogi kötelezettségnek eleget kell tenniük”.

 

A koronavírus-törvény szerint a tilalom április 14-ig lesz hatályban, de az Ungurs hozzátette, hogy rendkívül valószínű, hogy azt meghosszabbítják, akár három hónapra is.

 

Az április eleji helyzet szerint az 1,92 millió lakossal rendelkező Lettországban 533 koronavírus fertőzöttet tartottak nyilván, és egy haláleset történt, melyet a vírushoz kötöttek.

 

A lett online szerencsejáték piac egyébként 2019-ben rekordbevételt ért el. A lett szerencsejáték hatóság (IAUI) által közzétett adatok szerint a lett engedéllyel rendelkező szolgáltatók összesen 307 millió euró bevételt értek el, ami 10,5%-os növekedés 2018-hoz képest.

 

Az előző évekhez hasonlóan 2019-ben is a nyerőgépek dominálták a lett szerencsejáték piacot, ez a szektor biztosította az összbevétel háromnegyedét (231,6 millió euró, +6.7%). A kaszinójátékok 17,3 millió euróval (+4%), a földi sportfogadás 3,2 millió euróval (+16,8%), a földi bingó pedig 232 ezer euróval (+8,2%) járult hozzá a teljesítményhez.

 

Az engedéllyel rendelkező 14 online szerencsejáték szolgáltató 2019-ben 54,7 millió euró bevételt ért el, ami 32,8%-os növekedésnek felel meg az előző évhez képest. Ebből 39,3 millió euró (+42,5%) kaszinójátékokból, 14,9 millió euró (+12,3%) sportfogadásból, 423 ezer euró (+61%) pedig pókerből származott.

 

Az online szerencsejáték-ágazat 2019 utolsó három hónapjában jelentős növekedést ért el, jóval nagyobbat, mint bármely más vertikál. Az online bevétel közel 15,9 millió eurót tett ki a negyedik negyedévben, 18,4%-kal többet, mint a harmadik negyedévben, és 27%-kal többet, mint a 2018-as év negyedik negyedévében. Az összeg a piac új negyedéves rekordját jelenti.

 

Az IAUI feketelistával próbálja védeni a piacot, 2014 óta mintegy 1206 domain került blokkolásra az országban.