A királynő kertjében fociztak

2013-10-08
Első ízben rendeztek futballmeccset a legnagyobb londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota gyepén. A kivételes eseményhez az angol labdarúgó-szövetség (FA) megalakulásának 150. évfordulója szolgáltatta az alkalmat.

 

A hétfői mérkőzést személyesen Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, a brit trón majdani várományosa szervezte.

Vilmos - aki az FA elnöki tisztségét is betölti - közvetlenül az uralkodótól kapott külön engedélyt a teljes méretű, 100X60 méteres pálya kijelölésére a palota 16 hektáros parkjában.

A herceg - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után majdan az Egyesült Királyság uralkodója lesz - a hétfő délutáni meccs előtt, általános derültség közepette felhívta a két csapat figyelmét arra, hogy nagymamája gyepén játszanak, és ha valaki a palota akár egy ablakát is betöri egy félresikerült lövéssel, közvetlenül a királynőnek tartozik elszámolással az okozott kárért.

A meccset a két legrégebbi angol futballklub, az FA regionális amatőr ligájában játszó Civil Service FC és a Polytechnic FC vívta. A mérkőzést a Polytechnic nyerte 2:1 arányban.

A játékvezető Howard Webb volt, aki az angol első osztály elitje, a Premier League mérkőzésein bíráskodik, és a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság döntőjét is ő vezette. 

A Civil Service FC - amelynek játékosai zömmel a brit kormány, illetve helyi önkormányzatok tisztviselői - az egyetlen máig létező olyan angol klub, amely jelen volt 1863. október 26-án a londoni Freemasons' Tavern nevű pubban, ahol tizenegy klubcsapat képviselői megállapodtak az FA létrehozásáról és kidolgozták a szövetség alapszabályát.

Az 1875-ben alapított Polytechnic FC a második legrégebbi, még létező angol futballklub.

A Buckingham-palota parkjának előkészítését Tony Stones, a londoni Wembley stadion vezető pályamestere felügyelte. A park füvét a "Wembley-szabványra", vagyis 27 milliméteresre vágták, az FA könnyűszerkezetes edzőkapukat kölcsönzött a mérkőzéshez, hogy ne kelljen lyukakat fúrni az előkelő talajba, a játékosokat pedig arra kérték, hogy a szokásosnál rövidebb stoplikkal ellátott futballcipőt viseljenek a gyep kímélése végett.

A jubileumi mérkőzés előtt Vilmos herceg 150 olyan önkéntest - edzőket, szervezőket, játékvezetőket, tehetségkutatókat - tüntetett ki, akik helyi szinten segítik az angol labdarúgás fejlesztését. Az FA statisztikái szerint Angliában hetente átlagosan 2 millióan futballoznak szervezett formában valamilyen szinten.

 

Forrás. MTi

Címkék: labdarúgás,