A kínai szerencsejáték központ lesz a világ leggazdagabb helye 2020-ra

2018-09-17
Az IMF előrejelzése szerint Makaó egy főre eső GDP-je 2020-ra eléri a 143 ezer dollárt.

 

A makaói szerencsejáték-piac jövőjét veszélyeztető kereskedelmi háború ellenére Kína különleges közigazgatási területe hamarosan a világ leggazdagabb joghatóságává válik.

 

A Nemzetközi Valutaalap szerint Makaó egy főre eső GDP-je 2020-ban várhatóan 143 ezer USD lesz – adta hírül a South China Morning Post.

 

 

Ez magasabb lenne, mint Kataré, amely - mintegy 130.000 dollárral - jelenleg a legmagasabb helyet foglalja el az egy főre jutó GDP tekintetébe – ezt Makaó várhatóan néhány éven belül eléri. A leggazdagabb országok listáján a további helyeket Szingapúr, Luxemburg és foglalja el.

 

Makaó egy főre eső GDP-je mellett eltörpül a szárazföldi Kína nagyjából 18 ezer dolláros egy főre jutó GDP-je. Az egész USA-ra vonatkoztatva ez egyébként körülbelül 60 ezer dollár, az amerikai szerencsejáték központé, Las Vegas-é pedig úgy 44 ezer dollár  - ez a következő pár évben valószínűleg egy kicsit csökkenni fog.

 

Makaó, ahol a turistákon kívül úgy 650 ezer ember él, a világ legjövedelmezőbb szerencsejáték-központja. A kaszinók uralják a helyi gazdaságot. Ez egyben a világ legsűrűbben lakott joghatósága. GDP-je 2016-ban 45 milliárd dollár volt.

 
Címkék: piaci információ,