A kaszinók történetének legnagyobb lúzerei

A kaszinók történetében a legnagyobb veszteségek ugyanúgy főszerepet kapnak, mint az óriási nyeremények. Lássuk, melyek voltak ezek.

 

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk azokkal a milliárdos kaszinócápákkal, akik kívánságait szájtátva lesik a kaszinók. Velük kapcsolatban is igaz, hogy a nyerő és vesztő szériák váltakozva követik egymást, azonban az ő esetükben egy-egy ilyen alkalommal több tízmillió dollár forog a kockán. Vegyük sorra, kik és hogyan veszítettek közülük történelmi összegeket egy-egy kaszinóban.

 

Terry Watanabe - Ha a nagy vesztesekről beszélünk, első helyen Terry Watanabe-t kell megemlítenünk. Csak 2007-ben több, mint 120 millió dollárt (26 milliárd forintot) veszített a Caesars Palace-ban és a Rio-ban, összességében pedig valami egészen könnyfakasztó összegnek, 205 millió dollárnak (mintegy 45 milliárd forintnak) inthetett búcsút a kaszinókban. A kínai üzletember igazi turisztikai látványosság volt egy időben, többen csak azért utaztak mérföldeket, hogy láthassák őt játék közben. 

2007-es ámokfutását tartják Las Vegas történelmének egyik legnagyobb vesztes szériájának. Watanabe saját bevallása szerint felemésztette családi cége vezetésével több mint két évtized alatt megszerzett személyes vagyonának nagy részét. A hatalmas összeg a két kaszinót üzemeltető Harrah’s Entertainment-hez vándorolt, mely abban az évben összes Las Vegas-i bevételeinek 5,6 százalékát köszönhette Watanabe úrnak.

Hab a tortán, hogy „kedvenc” kaszinója veszteségei után még 15 millió dollárra is beperelte Watanabe-t, mert állításuk szerint ennyivel tartozott még nekik. Az 52 éves Watanabe viszontperelt, azt állítván, hogy a kaszinó a felelős a veszteségeiért, mivel rutinszerűen leitatták és fájdalomcsillapítókkal tömték, hogy rávegyék, a játék folytatására.

A periratok szerint Watanabe leginkább nyerőgépeken játszott, rulettezett és blackjackezett. Az alkalmazottak vallomása szerint sokszor a nap mind a 24 óráját a játékasztal mellett töltötte, megesett, hogy egyetlen nap alatt 5 millió dollárral lett szegényebb. 2013. márciusában Watanabe pert nyert a Caesars ellen

 

 

Kerry Packer - A kaszinócápák királyának is nevezett egykori ausztrál médiamogul nevéhez fűződik a brit kaszinók történelmének legnagyobb vesztesége. 1999-ben, a három héten át tartó vesztes széria alatt közel 20 millió fontnak (7 milliárd forintnak) mondhatott búcsút. Ha ez nem lett volna elég, egy nap Londonban gondolt egyet, egymagában besétált egy kaszinóba, négy rulett asztalnál 15 millió fontot (5,2 milliárd forintot) veszített, majd kisétált, mintha mi sem történt volna. 

 

 

Robert Maxwell - Egy másik egykori médiamogul, Robert Maxwell minden idők egyik leggyorsabb és legnagyobb kaszinó veszteségét élhette át a londoni Amassadeurs kaszinóban. 15 millió fontot (5,2 milliárd forintot) sikerült eltapsolnia kevesebb, mint három perc alatt úgy, hogy három rulett asztalnál játszott párhuzamosan. Ez azt jelenti, hogy másodpercenként 8000 fonttól (2,8 millió forinttól) szabadult meg. Balszerencséje nem hagyta el, pár évvel később egész médiabirodalma összeomlott…

 

 

Akio Kashiwagi - A japán ingatlanfejlesztőt 1992-ben a világ legnagyobb szerencsejátékosaként tartották számon. Mint a legtöbb kaszinócápa, ő is baccaratot  játszott, de ő legalább beírta magát a játék történelmébe is. Igaz, nem pont úgy, ahogy vélhetően szerette volna. Övé a történelem legnagyobb baccarat veszteségét elért játékosának nem egészen kitüntető címe -  a Trump Casino-ban veszített 10 millió dollárt (2 millió forintot). A balszerencse hozzá is ragaszkodott - nem sokkal később otthona előtt megkéselték, és meghalt.

 

 

Archie Karas - Nehéz eldönteni, hogy a legendás Archie Karas vesztesnek vagy nyertesnek számít-e inkább. 50 dollárral a zsebében érkezett Las Vegasba, 40 milliót nyert baccaraton, poolon, pókeren és kockán, amit aztán az utolsó centig el is veszített. Nyerő sorozatának csúcsán még a világ legjobb pókerjátékosai is féltek leülni vele egy asztalhoz, mert olyan óriási tétekkel játszott.

„Valamit meg kell érteniük. A pénz semmit sem jelent számomra. Nincs jelentősége. Minden olyan materiális dologgal rendelkezem, amire valaha is vágytam. Mindennel. Azok a dolgok, melyeket akarok, nem vehetőek meg pénzzel: egészség, szabadság, szeretet, boldogság. Nem foglalkozom a pénzzel, így nem félek. Nem érdekel, ha veszítek.” – magyarázta egyszer az értetlenkedő újságíróknak.

Karast 2013. szeptemberében csaláson kapták és  letartóztatták.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

A világ legnagyobb kaszinócápái

A legemlékezetesebb kaszinócsalások

Las Vegas legnagyobb jackpot nyertesei

 

Címkék: kaszinó,