A kaszinók nyerőgépeinek matematikája

2018-07-03
A Nevadai Egyetem szerencsejátékokkal kapcsolatos kutatásokkal foglalkozó tanszékének igazgatója, David Schwartz az amerikai Forbes oldalán magyarázta el az olvasóknak, hogy hogyan keresnek a matematika segítségével pénzt a kaszinók a nyerőgépeken.

 

A nyerőgépek még manapság is az amerikai kaszinók legfontosabb bevételi forrásai. Sok államban a kaszinók bevételének 65-80 százaléka a nyerőgépekből származik. Las Vegas-ban a helyieket kiszolgáló kaszinókban ez az arány 88, a Stripen pedig, ahol a nagy tétekkel játszó high rollerek több tízezer dollárokat játszanak el kedvenc asztali játékaikon, 50% körüli. Naponta több millió dollárt dobálnak be a játékosok a nyerőgépekbe. Vajon miért? – teszi fel a kérdést magának Schwartz.

 

A modern nyerőgépeken rendkívül egyszerű játszani. A játékos beteszi a pénzt, eldönti a tét nagyságát, megnyomja a pörgetés gombot, és reméli a legjobbakat. Manapság sokféle nyerőgép típus található a kaszinókban, kezdve azoktól, melyekben fizikálisan pörgő tárcsák vannak, egészen az olyanokig, melyeken már csak a kijelzőn imitálják a tárcsák pörgését – de lényegében mindegyik ugyanúgy működik. A video pókeren kívül – ahol a játékosok némi tudással előnyt kovácsolhatnak maguknak – ezek a nyerőgépek tiszta szerencsejátékok.

 

A nyerőgépeket pont ez teszi olyan sok ember számára vonzóvá. Ha valaki tudja, hogy hogyan kell megetetni a gépet egy kis pénzzel, és megnyomni egy gombot, ugyanolyan jó eséllyel pályázik a jackpotra, mint valaki, aki már 12 éve játszik. Végülis az egész csak a szerencséről szól. És ki nem szokta magát néha szerencsésnek érezni?

 

A nyerőgépeket a kaszinók is szeretik, hiszen – legalábbis amíg az emberek játszanak velük – stabil pénzcsinálóknak számítanak. Hogy miért is van ez így? Egyszerű matematika!

 

Mikor a kaszinók azt nézik, hogy hogyan teljesít egy nyerőgép, a legalapvetőbb szám, amit néznek, hogy mennyi pénzt dobnak bele a játékosok. A másik pedig az, hogy összesen mennyi tétet rak meg egy játékos. Hogyan tehet meg valaki többet, mint amennyit beledob? Nos, ha valaki bedob 100 dollárt, majd nyer 50-et, és tovább játszik, míg a pénz el nem fogy (beleértve az 50 dolláros „nyereményt” is), akkor összesen 100 dollárt dobott be, de 150 dollárnyi tétet tett meg.

Az összeg, ami a nyeremény kifizetése után marad, az a kaszinó tiszta játékbevétele.

 

 

És hogyan dönti el a gép, hogy valaki nyer vagy veszít? A pörgető gomb megnyomása egy véletlenszám generátort aktivál, ami egy olyan algoritmus, ami végső soron meghatározza, hogy az adott pörgetés nyer vagy veszít, és ha nyer, mekkorát. Mindegyik játéknak van egy meghatározott kifizetési táblázata, mely részletezi, hogy milyen gyakran és mennyit fog az adott játék nyereményként kifizetni.

 

Az alacsony volatilitású játékok, mint például a video póker, gyakrabban fizet nyereményt, de kisebb összegeket, míg az olyan magas volatilitású játékok, mint a Megabucks progresszív nyerőgépjáték, kevesebb, de nagyobb (gyakran több millió dolláros) nyereményt adnak. Tehát míg a potenciális nyeremény nagyobb lehet egy magas volatilitású játék esetén, valószínűleg ugyanazért a pénzért többet lehet játszani egy alacsony volatilitású játékon. 

 

Szerezhet előnyt egy játékos egy nyerőgépen, melynek működése pusztán a szerencsén alapul? Nem igazán. A kaszinóknak statisztikai előnyük van – a játék matematikája biztosítja a kaszinók konzisztens pozitív mérlegét.

 

De a játékos is profitálhat egy valamiből: ha egy gép soha nem fizet ki nyereményt, a játékosok nem fognak vele játszani, és a kaszinók leviszik a játéktérről. A legtöbb országban jogilag szabályozzák, hogy mi az a minimum hányad, amit egy nyerőgépnek vissza kell fizetnie nyeremény formájában (Nevadában 85 százalék ez a bűvös szám, de a legtöbb gép átlagban ennél többet fizet vissza). Lehet, hogy ez nem nagy vigasz, ha valaki épp elveszíti az összes pénzét, de valaki meg fogja nyerni annak 85 százalékát, és lehet, hogy legközelebb pont Ön lesz az. 

 

És ez tulajdonképpen a vonzerő a kaszinó managerek és a jackpot vadászok számára is. A játékosok számára valós esélynek kell lennie arra, hogy nyerhetnek, de hosszútávon az előny mindig a kaszinónál lesz. És ez az, amire muszáj emlékezni, mert mindegy milyen szerencsésnek érzi magát valaki, végül a kaszinó mindig szerencsésebb lesz…

 
Címkék: kaszinó, nyerőgép,