A kaszinócápák és a gazdasági válság

2013-10-30
A kaszinóipar bennfentesei szerint nagyszerűen lemérhető a gazdasági helyzet abból, hogy a nagy tétben játszó kaszinócápák mennyire fizetik, vagy éppen nem fizetik vissza adósságaikat.

 

A recesszió ideje alatt mind a négy nagy amerikai kaszinóvállalat növelte a behajthatatlan követelések arányát, egyik cég úgy becsli, hogy jelenlegi követelésállományának csak kevesebb, mint felét tudja majd behajtani. Az utóbbi időben ismét csökkentették ezt az arányszámot, már-már visszaáll a válság előtti értékre.

A szerencsejátékiparban a kaszinó szektort érintette leginkább a gazdasági válság, itt a leglassabb a talpraállás is. A látogatók száma még csak most kezd visszatérni a 2007-es szintre Las Vegasban, és a szerencsejáték bevétel még mindig nem teljesen állt vissza az akkori értékre. 

Mivel a legtöbb játékosnak még jó időszakban sem nagyon ajánlják fel, hogy hitelből játsszon, a behajthatatlan követeléseket mutató arányszám meglehetősen érdekes index  a szerencsejáték világának egyik kevésbé ismert szegletéről.

 

Miért biztosítanak hitelt a kaszinók a nagy tétekben játszó high-rollereknek?

Senki nem szeret ingyen pénzt osztogatni, a kaszinók vezetői azonban úgy gondolják, hogy legjobb ügyfeleik részére kénytelenek hitelt biztosítani, másképpen azt kockáztatják, hogy elveszítik őket. Rob Goldstein, a Las Vegas Sands egyik elnöke szerint az a kaszinóvállalat, aki nem ajánl hitelt Las Vegasban „lényeges versenyhátrányba kerül”. Las Vegas szerencsejáték főutcáján, a Strip-en nem szokatlan, hogy a nagy tétekben játszó kaszinócápák egyetlen leosztásban akár egy millió dollárt is kockáztatnak. 

 

Hogyhogy elkezdték most visszafizetni az adósságaikat?

A Las Vegasi fejesek szerint az emberek előszeretettel feledkeznek meg szerencsejáték adósságaikról, ha nehéz idők járnak. Míg más vállalatok tudnak azzal fenyegetőzni, hogy visszaveszik a nagyértékű árucikkeket, a kaszinók csak esetleg kérni tudják ügyfeleiket, hogy fizessék vissza adósságaikat. 2008 végén a kaszinók becsléseket végeztek, hogy kintlévőségeik hány százalékát minősítik behajthatatlannak. A Wynn Resorts 40 százalékkal növelte korábbi indexét, és úgy becsülte, hogy adósaik kevesebb, mint fele fog fizetni.

Most, hogy a gazdaság valamelyest erősödik az Egyesült Államokban, az emberek úgy tűnik ismét jobban költenek a szerencsejátékra. A Las Vegasi kaszinókban kockára tett összeg 2010 óta folyamatosan nő, azonban a kaszinóvezetők továbbra is óvatosak.

 

Mennyi pénzről is beszélünk?

A kaszinóvállalatok minden évben több tízmillió dollár behajthatatlan követelést írnak le. A múlt évben a Sands  kétséges számláinak egyenlege – azok a régi követelések, melyeket a vállalat úgy gondol, már nem tud behajtani - 492 millió dollárra emelkedett. A Caesars-é 202,2 millió a Wynn és MGM-é pedig körülbelül 100-100 millió dollár volt.

Ezek óriási összegnek tűnnek, azonban eltörpülnek ezeknek a vállalatoknak az éves bevételeihez képest. A Sands például 1,5 milliárd dollár profitot ért el a tavalyi évben, 9 milliárd dollár játékbevétel mellett. A Wynn pedig 500 millió dollár profitról, és 4 milliárd dollár játékbevételről számolt be.

Az AP elemzői szerint a négy amerikai szerencsejáték-óriás igencsak eltérően becsli behajthatatlan követelései arányát. A Sheldon Adelson által irányított Sands becslése a legoptimistább, ők úgy gondolják, kintlévőségeik 75 százalékát vissza fogják kapni. A Wynn a legpesszimistább, az ő becslésük szerint csak kevesebb mind tartozásaik kétharmadát fogják viszontlátni. Az MGM és a Caesars - melyek kevésbé vannak jelen az ázsiai piacon - a középmezőnyben foglal helyet követeléseik visszafizetésével kapcsolatos reményeiket illetően.

 

Hogyan hajtják be a kaszinók a követeléseket? Verőlegényekkel?

A kaszinóknak valójában igen korlátozott lehetőségeik vannak abban az esetben, ha legjobb ügyfeleik kötelezettségeinek behajtásáról van szó. Általában tárgyalásokat folytatnak a játékosokkal, legvégső esetben pedig a bírósághoz fordulnak. Azonban, bár ezek a tartozások jogilag érvényesíthetőek az USA-ban, ez nem jelenti azt, hogy ténylegesen vissza is tudják szerezni a pénzt. 

A médiában is nagy nyilvánosságot kapott például Terrance Watanabe esete. A nebraskai üzletember ellen azért emeltek vádat, mert nem fizette vissza a Casears Palace-ban Rio Hotel Casino-ban felhalmozott 14,7 millió dolláros tartozását. Ő azonban visszavágott, és beperelte a Caesars Entertainment-et, azt állítván, hogy a vállalat alkohollal és gyógyszerekkel elkábította, és így képtelen volt a felelősségteljes döntésre. Mikor a felek végül 2010-ben megegyeztek Watanabe-nek csak 100 ezer dollárt kellett visszafizetnie.

 

Mi van, ha a kaszinócápa nem amerikai?

A tengerentúlon még nehezebb az adósságok behajtása. Kínában, a világ legnagyobb szerencsejáték piacán, a kaszinó tartozások jogilag nem érvényesíthetőek. A nyár folyamán egy angolul is olvasható kínai weboldalon közzétettek egy listát azokról a kaszinócápákról, akik nem egyenlítették ki adósságaikat. Az oldal fejpénzt ajánlott az adósok kézrekerítőinek, és állítólag több milliót sikerült ilyen módon visszaszerezniük.

Goldstein szerint a legtöbb ázsiai országban a Sands „egyáltalán senkihez sem tud fordulni” ha valaki úgy határoz, hogy nem fizeti vissza az adósságát.

 

Úgy tűnik a kaszinók arra számítanak, hogy rengeteg adósság behajthatatlan marad. Normális ez?

A behajthatatlan adósságok előrejelzése egy helyettesíthető szám, olyasvalami, amivel a vállalatok játszani tudnak, hogy teljesíteni tudják negyedéves pénzügyi céljaikat. Általánosságban azonban igaz, hogy a kaszinóvállalatok szkeptikusabb képet alakítanak ki ügyfeleik hitelképességéről, mint más vállalatok. A tavalyi évben a Hertz autókölcsönző például úgy becsülte, hogy tarozásainak körülbelül 1 százalékát kell leírnia, a Chrysler pedig 5 százalékra becsülte ugyanezt.

John Kempf, az RBC Capital Market kaszinóipari elemzője szerint a kaszinóvállalatok azért állapítanak meg magasabb arányokat, mert ők csupán néhány ember fizetési hajlandóságától függenek. Néhány esetben egyetlen ügyfél okozza egy-egy kaszinó fennálló követelésállományának akár egynegyedét vagy akár még nagyobb részét is. A kaszinók abban is egyediek, hogy olykor önként szemet hunynak egy-egy adósság felett annak érdekében, hogy a nagy tétekben játszó ügyfelek visszatérjenek hozzájuk. Az ITG kaszinó elemzője, Matthew Jackob szerint az adósság elengedése mára már olyan csali juttatás lett, mint az ingyenes étkezés, az ingyeneses lakosztály, vagy éppen a magánrepülős utaztatás. Ez is csak arra emlékeztet, hogy akár jó idők, akár rossz idők járnak, ha valaki játszani akar, jó ha high roller ...

 

Forrás: Las Vegas Sun

Címkék: kaszinó,