A játéktermek közel fele zárt be az ötszörösére emelt adó miatt

Már több mint öt és fél ezer játékterem- és közel 11 ezer pénznyerő automata-engedélyt adtak le a játékszervezők a november 1-jétől drasztikusan megemelt játékadó miatt – tájékoztatta honlapunkat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtó főosztálya. Így a játéktermeknek csak az 55 százaléka, a játékgépeknek pedig mindössze 49,7 %-a üzemel tovább.

Mivel a játékhelyenként fizetendő adó 100 ezer forintról az ötszörösére, vagyis 500 ezerre emelkedett, az állam a jelenlegi állapot szerint így is közel két és félszer annyi játékadó-bevételhez juthat, mint eddig. Más kérdés, hogy ha ezzel párhuzamosan visszaesik a játékgépiparban dolgozók száma, akkor az utánuk befizetett adó- és járulékbevételek is csökkenni fognak.
 
 A NAV Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya (SZEF) szerint az október végén beindult nagy játékgépleadási hullám előtt még 21.546 érvényes pénznyerő automata- és 12.618 játékterem engedély volt kiadva Magyarországon. Az október 27-i és 28-i és a november 2-i ügyfélfogadási napokon összesen 10.028 darab pénznyerő automata- és 5.213 darab játékterem-engedélyt adtak vissza a főosztály ügyfélszolgálati irodáiban. November első munkanapja különösen erős volt ebben a tekintetben, mert a személyes engedélyleadások közel 92%-a esett erre a napra.
 
Ezek a leadások különféle jogcímeken történtek, úgymint a tevékenység szüneteltetése vagy megszüntetése, engedély végleges leadása, illetve játékterem esetén az engedély nem végleges leadásának minősülő szüneteltetés, pénznyerő automata esetén pedig szintén az engedély nem végleges leadásának minősülő tartós üzemképtelenség bejelentése.
 
Postai úton november eleje óta további 801 játékgép- és 445 játékterem-engedély visszaadását jelezték a SZEF-nek. Így a mostani állapot szerint 6960 játékterem és 10.717 pénznyerő automata maradt üzemben. Ezek a számok azonban nem tekinthetők véglegesnek, mert az adatok feldolgozása még tart a felügyeletnél.
 
„Szintén november 1-jétől a játéktermekben lehetővé válik a szerver alapú pénznyerő automaták üzemeltetése. Ebben az esetben a játékprogram központi szerveren fut, a szerver alapú pénznyerő automata üzemeltetése után a törvény szerint a tiszta játékbevétel 33%-át kell játékadóként megfizetni. A szerver alapú üzemeltetéssel kapcsolatos részletszabályok jelenleg még nem ismeretesek, azok valószínűsíthetően a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény végrehajtási rendeletében kerülnek majd elhelyezésre” – olvasható a Szerencsejáték Felügyeleti Főosztály honlapunknak küldött válaszában.