A játékosokat büntetnék Oroszországban

2016-06-01
Súlyos pénzbüntetés várhat azokra, akiket online szerencsejátékon kapnak.

 

Az online szerencsejáték Oroszországban jelenleg szabályozatlan, így az összes olyan online szerencsejáték szolgáltató, amely kiszolgálja az orosz játékosokat, a szürkében halászik. A legtöbb olyan országban, ahol a szolgáltatók helyi liszensz nélkül működnek, a vállalat az, ami a büntetést reszkírozza, nem pedig a játékosok. 

 

Így van ez jelenleg Oroszországban is, azonban a helyzet hamarosan megváltozhat – legalábbis az ország egy részén. Az Oroszország középső részén található, 3,8 millió lakossal rendelkező Tatár Köztársaság ugyanis egy lépéssel tovább szándékozik szigorítani az illegális online szerencsejátékok elleni intézkedéseit. Olyan jogszabályt vezetne be, mely – ha elfogadják – pénzbüntetéssel sújtaná azokat az állampolgárokat, akiket online szerencsejátékon kapnak.

 

Az RT News értesülései szerint a felnőtt játékosok 10.000-20.000 rubel (40.000-80.000 Ft), a kiskorúak pedig 5.000-10.000 rubel büntetésre számíthatnak. (A kiskorú játékosok szülei tartoznak felelősséggel a gyermek szerencsejátéktól való távoltartásáért.)

 

Jelenleg, ahogyan Oroszország nagy részén, úgy a Tatár Köztársaságban is tilos a szerencsejáték, beleértve a földi létesítményeket is. Az új jogszabály ezt is tovább szigorítaná – azok az állampolgárok, akik a tulajdonukban lévő ingatlanban szerencsejáték helyszínt biztosítanak, 150 ezer rubeles (650 ezer forintos) büntetésre számíthatnak.

 

Sokak – köztük a Media Guard szervezet vezetője, Kirill Grinchenko - szerint egy ilyen jogszabály felesleges, hiszen az ország komoly feketelistát tart fent a blokkolandó szerencsejáték szolgáltatókról. A szerencsejátékokat felügyelő szervezet bírósági végzés nélkül is felvehet oldalakat erre a listára, bár a szolgáltatónak lehetősége van fellebbezni a döntés ellen.

 

“Aktívan küzdünk az online kaszinók és minden olyan oldal ellen, mely megsérti az orosz jogszabályokat. Az állampolgárainktól kapott panaszok körülbelül 30 százaléka ilyen webhelyeket érint, és ezeknek elérhetőségét azonnal blokkoljuk. Ha valaki tüköroldalt indít, azokról is gondoskodunk.” – jelentette ki Grinchenko.

 

Ennek ellenére azonban számos játékos továbbra is igénybe veszi az online szerencsejáték oldalak szolgáltatásait a VPN és Tor szolgáltatók segítségével.

 

Persze korántsem biztos, hogy ezt a jogszabályt most elfogadják, hiszen az elmúlt időben számos hasonló jellegű jogszabály-módosítási kísérlet elhasalt már. Többen pedig egyenesen azt sejtik, hogy az orosz törvényhozók valójában azt fontolgatják, hogy legalizálják az online szerencsejátékok egy részét, hogy ezzel enyhítsenek az államkincstár nehézségein.