A játékosok védelmét szolgálja az online szerencsejátékok szabályozása

2011-12-01
Játékgépenként 1-1,2 millió forintba kerül majd a hagyományos pénznyerő automatákról a szerver alapú gépekre való átállás az azokat működtető vállalkozásoknak – ezt Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke mondta el azon a csütörtöki sajtóbeszélgetésen, amelyet a fortunaweb.hu szervezett.

A szerencsejáték szakportál szakértője, Somorai László bejelentette: ezentúl rendszeresen egy asztalhoz kívánják ültetni a magyar szerencsejáték piac szereplőit, hogy segítségükkel beszéljék át az iparág legaktuálisabb kérdéseit. Az első ilyen beszélgetésen Schreiber István mellett Molnár Krisztián, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerencsejáték felügyeleti főosztályának vezetője volt a meghívott szakértő vendég.
 
Az első érintett téma a pénznyerő automaták üzemeltetésében november elején beállt változás volt, amelynek értelmében az Országgyűlés 100 ezerről 500 ezer forintra emelte a hagyományos gépeknél játékhelyenként fizetendő, úgynevezett tételes játékadó mértékét. Molnár Krisztián tájékoztatása szerint a változás hatására november elejéig a játéktermek 47 százaléka zárt be, a gépek száma pedig 53 százalékkal csökkent. Schreiber István úgy látja, ezzel párhuzamosan az automatákat üzemeltető cégek árbevétele a 2010-es 80 milliárdról idén 60 milliárdra esik vissza, a játékadó mértéke pedig a tavalyi 36 milliárd forinttal szemben 2011-ben várhatóan csak közel 30 milliárd lesz. 
 
A Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke azt prognosztizálta, hogy a drasztikus adóemelés következtében februárra érkezik el a mélypont, s ekkorra már csak a pénznyerő automaták 20 százaléka fog üzemelni. „Az adóemelés addigra már nem adóbevétel emelkedést, hanem éppen ellenkezőleg, csökkenést fog hozni az államnak” – hangsúlyozta.
 
„A hagyományos, analóg gépekről a digitális, szerver alapúakra való átállás gépenként 1-1,2 millió forintba kerül majd, amihez a cégeknek kivétel nélkül külső pénzügyi segítségre, vagyis hitelre lesz szükségük” – jelentette ki az elnök, és hozzátette, hogy a beruházás körülbelül három és fél év alatt térül majd meg a vállalkozásoknak. 
 
Schreiber István szerint a szabályozás két nagy hiányossága, hogy rövid időintervallumot biztosít a cégeknek az átállásra, valamint, hogy még nem jelent meg a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet.
 
A fortunaweb.hu sajtóbeszélgetésén az online szerencsejátékok szabályozásában 2012. január elsejétől beálló változások is szóba kerültek, melynek értelmében innentől fogva Magyarország területén interneten keresztül csak olyan cégek szervezhetnek szerencsejátékokat, amelyet regisztrálják magukat, s adót is fizetnek a magyar államnak.
 
Molnár Krisztián ezzel kapcsolatban elsőként azt emelte ki, hogy a törvény egyelőre csak az online szerencsejátékok szűk körét, a lóversenyfogadást és a kártyajátékokat érinti, az internetes sportfogadásokat nem. A főosztályvezető elmondta, azért van szükség ezen a területen az állami szabályozásra, mert az ilyen játékokban résztvevők nagyfokúan ki vannak szolgáltatva a külföldi szervezőknek, melyek mögött nincs állami garancia a nyeremény kifizetésére.
 
„Ezzel a törvénymódosítással kiteljesedik az állami kontroll, s a játékosok is fokozottabb védelmet kapnak” – hangsúlyozta Molnár Krisztián, aki egy újságírói kérdésre elmondta, hogy jelenleg 15-20 külföldi bejegyzésű online szerencsejáték szervező cég működtet magyar nyelvű weboldalt, s ezek várhatóan belépnek majd a szabályozott magyar piacra. (A fortunaweb.hu listája a magyar nyelvű kaszinókról.) Schreiber István szerint ez a szám nagyobb lesz, majd hozzátette, a bwin egy korábbi felmérése szerint a magyarok évente 100 milliárd forintot játszanak el online szerencsejátékon.
 
A sajtóbeszélgetés résztvevői végül az eurómilliós nyereményekkel kecsegtető Euromillions lottójáték kérdését érintették. Molnár Krisztián ezzel kapcsolatban kijelentette: jelenleg nincs napirenden, hogy Magyarország is bekapcsolódjon a több uniós tagállamban rendkívül népszerű játék szervezésébe.