A játékosok kérelmezik a szerencsejáték cégek adójának csökkentését

2017-07-10
A portugál online szerencsejátékosok arra kérik a kormányt, hogy gondolják át a szerencsejáték ipar adókulcsait, miután az egyik szolgáltató rávilágított, hogy bevétele kétharmadát elviszik a portugál állam számára fizetendő adók.

 

A portugál online szerencsejátékosok országos szövetsége (ANAon) a napokban bejelentette, hogy 4600 aláírással petíciót nyújt be a parlament elé, melyben arra kérik a kormányt, hogy enyhítsék a portugál liszensszel rendelkező szolgáltatók adóterheit.

 

Portugáliában az online kaszinó- és pókerszolgáltatók sávos rendszerben adóznak: az évente 5 millió eurónál kevesebb bevétellel rendelkezők 15% százalék adót fizetnek, majd e fölött sávosan, maximum 30%-ot.

 

Az online sportfogadási irodákat még keményebb adók sújtják: az adó itt a forgalom – nem a bevétel - első 30 millió eurójára 8%, majd e fölött sávosan, maximálisan egy tényleg abszurdnak mondható 16%-ig.

 

A portugál szerencsejáték szabályozó szervezet (SRIJ) nemrégiben közzétett jelentése szerint a szabályozott piac első 10 hónapjában a kormány az (akkor még) hat engedéllyel rendelkező online szerencsejáték szolgáltató 82,2 millió eurós bevételének közel felét eltette.

 

A hetedik online liszenszet (a harmadik sportfogadásit) a közelmúltban kapta meg a Sociedade Figueira Praia Casino Portugal brandje. A SRIJ bejelentése szerint jelenleg további 16 jelentkező pályázata van elbírálás alatt. Ezek közül pár bizonyára újragondolja jelentkezését, miután értesül a már piacon lévő egyik cég adatairól.

 

Az első portugál online sportfogadási liszensz büszke tulajdonosa, a Betclic Everest Group igazgatója, Humbert Michaud ugyanis a közelmúltban elmondta, hogy eddig az adók a Betclic portugál bevételeinek közel 66 százalékát elvitték, így nagyon kevés marad a marketingre és egyéb működési költségekre, nem is beszélve a profitról. Michaud azt is közölte, hogy ha nem lesz valamiféle adócsökkentés, a Betclic arra fog kényszerülni, hogy újragondolja jelenlétét a portugál piacon.

 

A SRIJ ígéretet tett, hogy 2018 májusában – két évvel a Betclic indulása után - felülvizsgálja az online szektort, de az olyan szervezetek, mint például az ANAon azt mondják, hogy a folyamatot fel kell gyorsítani, ha a SRIJ-t komolyan érdekli „egy igazságosabb és vonzóbb online szerencsejáték piac kialakítása”.

 

Az ANAon azt szeretné elérni, hogy a forgalom utáni adórendszer helyett a bevételt adóztassa a kormány, ahogyan ezt a legtöbb országban teszik. Ez több szolgáltatót vonzana, akik jobb oddsszokat tudnának kínálni a játékosoknak, így több játékos vándorolna át a liszensszel nem rendelkező szolgáltatóktól a portugál engedéllyel bíró oldalakra, és így összességében több adóbevételt szerezne a kormány.

 

Az ANAon ezen kívül szeretné, ha a portugál online pókertermek – Franciaországhoz, Olaszországhoz és Spanyolországhoz hasonlóan - csatlakoznának az alakulóban lévő közös európai pókertérhez.