A játékfüggőségről: elkerülés, segítségnyújtás

Az alábbi alapszabályok betartásával a játékfüggőség megelőzhető.

Csak mértékkel!

A túl erős játékkedvet önmagunkkal szembenézve korlátozni kell. Szükséges mérlegelni: van-e elég időnk, pénzünk erre a szórakozásra, illetve az erre befektetett idő nem hiányzik-e máshonnan (család, tanulás). A játékra költött pénz ne haladja meg azt az összeget, amelyet szórakozásra fordítanánk. Ne bízzunk túlzottan a szerencsénkben!

Előre meghatározott összeggel játssz!

Praktikus lehet, ha a játékos még a játék megkezdése előtt meghatározza, mekkora összeget szán a játékra, és ehhez a játék során tartja is magát: a limit túllépésével abba hagyja a játékot.

Korlátozd a játékidődet!

A játék izgalmai miatt a játékosok gyakran elvesztik az időérzéküket, ami sok esetben túlköltekezéshez és függőséghez vezet, ezért a pénzösszeg meghatározásához hasonlóan érdemes az időt is korlázozni.

Ne játssz kölcsönből!

Kölcsönnel játszani ördögi kör. Visszanyerni nem fogjuk, csak tovább mélyedünk az adósság tengerében, barátaink és szeretteink bizalmával visszaélve. A létszükségletünkhöz szükséges pénz semmi esetre sem játszható el, és ha az már elfogyott, ne is gondoljunk a játékra.

Elveszett pénz visszaszerzésére ne játssz!

Ha a játékos elveszett pénze visszaszerzésére törekszik újabb játékkal, további pénze elvesztését teszi kockára, hiszen a győzelemnek nincs receptje. A játékból, még ha veszteséges volt is, ki kell szállni!

Ne hazudozz és ne titkolózz!

Minden fajta ferdítés - nevezzük hazugságnak vagy füllentésnek - arról, hová tűntek el bizonyos összegek, komoly veszélyt jelez. Fontos, hogy a játékos őszintén tudjon beszélni veszteségeiről és nyereségeiről, mert ha ez nem így történik, valószínűleg már kialakulóban lévő függőségről beszélhetünk.

A játék nem old meg semmit!

Tévedés, ha a játékos azt hiszi, a játékkal jobb kedvre derülhet, problémáit elfelejti általa. A játék nem old és nem előz meg semmit. Az esetleges problémákkal szembe kell nézni, mivel a játékba menekülés csak további gondokat, nehézségeket szülhet.

A játékot eredménye a véletlentől függ!

A szerencsejáték végeredménye megjósolhatatlan, semmilyen praktika vagy trükk nem bírhat komoly befolyással rá. Ha a játék hevében a játékos megfeledkezne a véletlenről és arról, nem ő irányít, időnként érdemes szünetet tartania, hogy közben hideg fejjel átgondolhassa a történteket.

Hová fordulhat a játékfüggő?

Sajnos sokan vannak, akiknek a játék már nem játék. Amikor ez tudatosul, és már a környezet sem képes kellő segítséget nyújtani, fel kell keresni egy szakembert, aki tapasztalattal és türelemmel kezeli a játékfüggőségben szenvedő betegeket. Megfelelő támasszal bárki meggyógyítható. A segítségkérés nem szégyen, hiszen sokan küzdenek még az alattomos betegséggel! A következő elérhetőségeken vehető fel a kapcsolat tapasztalt és jól képzett szakemberekkel:

Demetrovics Zsolt szakpszichológust a következő e-mail címen lehet elérni:  segitaszakember@eski.hu

A Dr.Info telefonos ügyfélszolgálatán útbaigazítást kérhető: 06-40-374-636

A függőségi járó- vagy fekvőbeteg rendelések, illetve a civil segítő szervezetek listája az alábbi linken érhető el: www.eski.hu/jatekfuggoseg Sürgősségi esetben orvos felkeresését javasoljuk, súlyos és életveszélyes helyzetben pedig a menők értesíthetők a 104-es vagy a 112-es telefonszámon.

Mit kell tudni a segítségnyújtó szervezetről?

A Dr.Info az Egészségügyi Minisztérium által működtetett, megbízható egészségügyi információs portál. Célja a beteg és kétségbeesett emberek segítése, azok kérdéseire adott válaszokkal, amelyeket a betegek feltehetnek az internet segítségével, vagy a megadott telefonszámok tárcsázásával. A betegek információt kérhetnek, hová forduljanak egészségügyi problémáikkal.

Címkék: játékfüggőség,