A hosszútávú fogadások világa

Legutóbb talán akkor került reflektorfénybe a hosszú távú fogadások világa, mikor egy Roger Federer-re közel 10 éve megtett fogadás több, mint 36 millió forintnyi összeget hozott az Oxfam Alapítványnak. De vajon mennyire népszerűek ezek a hosszútávú fogadások?

 

Nick Newlife 2003-ban 1.520 fontot tett fel arra (66/1-es odds mellett), hogy a svájci teniszsztár, Roger Federer 2019-re megszerzi hetedik Wimbledon-i győzelmét.

Ugyan a megérzése pontosnak bizonyult, Newlife nem élt elég hosszú ideig ahhoz, hogy élvezhesse nyereményét. 2009-ben meghalt, fogadási szelvényét pedig végrendeletében az Oxfam alapítványra hagyta.

Newlife előszeretettel kockáztatott ilyen típusú fogadásokkal. Egy előző fogadása – hogy Federer 14 Grand Slam tornát fog nyerni – közel 17.000 fontba került ugyanennek az irodának, a William Hill-nek, melyet szintén az Oxfam-nak fizették ki. 

 

Magyarországon nincs lehetőség ilyen típusú fogadásokra, Angliában azonban nem számít újdonságnak a fogadásnak ez a típusa.

A Ladbrokes tájékoztatása szerint egy játékos 10.000 fonttal fogadott 4/1-es odds-szal arra, hogy Andy Murray valamikor a jövőben megnyeri Wimbledon-t.

Szintén a Ladbrokes-nál fogadtak (40/1 odds-szal) Lewis Hamilton kilencéves korában arra, hogy 23 éves kora előtt Forma 1-es Grand Prix versenyt fog nyerni. Másvalaki azt jósolta meg, hogy 25 éves kora előtt megnyeri a World Drivers’ Championship-et. A 150/1-es odds-szal megtett fogadásra 150.000 fontot (54 millió forintot) fizettek ki 2008-ban.

 

Sok szülő dédelget nagy álmokat csemetéjével kapcsolatban. Néhányukban annyira erős a hit, hogy boldogan áldoznak nagyobb összegeket is a jövőben sikerre. 

Eddie Kirkland annyira biztos volt abba, hogy fia, Chris tehetséges, hogy 1995-ben ő és néhány barátja egyenként 100 fonttal fogadtak arra 100/1-es odds mellett, hogy a 12 éves gyerek egy nap Anglia válogatottjában fog focizni. Az egykori liverpool-i kapust végül 2006-ban valóban beválasztották az angol válogatottba. 

Az ilyen történetekre úgy vágynak a nagy bukmékerirodák sajtósai, mint a mannára…

Azonban sok olyan fogadás, ami középtávon életképesnek bizonyul, végül elbukik.

1989-ben Curtis Robb – aki valaha a világ egyik legjobb 800 méteres síkfutója volt – apja 500 fontot tett fel 200/1-es odds-szal arra, hogy a fia olimpiai aranyérmet fog nyerni.

Három évvel később, mialatt a barcelonai olimpia 800 méteres döntőjére készült, az odds-ot 1000/1-re emelték az erős mezőny miatt. Robb végül nem nyert aranyérmet ezen az olimpián, és a következőn sem...

 

A Ladbrokes szerint a hosszútávú fogadásoknak ez a fajtája – mikor szülők fogadnak arra, hogy a gyermekeik elérnek valamit az életben – egyre népszerűbb az utóbbi években.

„Az, hogy szülők fogadnak a gyermekeik jövőbeli sikereire, ugyanolyan népszerű manapság, mint az, hogy megtippelik, hogy ki lesz az X-Faktor győztese” – mondta Jessica Bridge, a Ladbrokes munkatársa.

„A szülőknek tetszik az ötlet, hogy az ő gyerekük lehet a következő Tiger Woods, vagy Lewis Hamilton. Meglehetősen sokba kerülhet számunkra az, ha egy ígéretes gyerek túlszárnyal minden várakozást.”

A brit irodánál több ezer ilyen jellegű fogadást kötnek egy évben.

„Minden esetet egyedileg megvizsgálunk: megnézzük a család hátterét, és hogy jelenleg hol sportolnak a gyerekek. A gyerek 6 éves kora alatt 1000/1 odds-szal kötünk olyan fogadásokat, hogy angol válogatott lesz, és 500/1-gyel, hogy a Premier League-ben fog játszani, ha futballról van szó. 6 éves kor fölött egyénileg nézünk mindenkit.”

 

A William Hill munkatársa, Graham Sharpe elmondása szerint náluk is van egy „teli akta” olyan emberektől származó fogadásokról, akik úgy gondolják, hogy a gyerekük különleges lesz.

„Jobban szeretjük, ha a gyerek csak pár éves” mondja Sharpe. „Ebben a korban biztonságos meglehetősen hosszú odds-okat adni, nagyjából ugyanolyan eséllyel lesznek atléták, mint asztronauták.”

Azonban Sharpe elmondása szerint nem csak a sportról szól minden. Sok szülő arra fogad, hogy a gyerekei átmennek egy bizonyos vizsgán. És aztán ott van az a nagymama, aki úgy vélte, hogy unokája gyönyörű, és arra fogadott, hogy az egyik legnagyobb divatmagazin címlapjára kerül.

 

„Az emberek számtalan okból fogadnak ilyesmire” – mondja Sharpe. „Azt demonstrálják, hogy igazán hisznek valakiben – hogy minden bizodalmuk bennük van. Előfordul, hogy ösztönzésül használják. Vagy egyszerűen csak mókából. Valami olyasvalami ez, amiről beszélni lehet, vagy kitenni a falra.”

Elmondása szerint általában 20-25 fontot tesznek fel így az emberek, ritka, hogy átlépnék a 100 fontos határt.

 

Aztán persze vannak olyanok is, akik saját magukra fogadnak hosszútávon.

Chris Kelly és Justin Tomlinson 500.000 fontot (181 millió forintot) kap a William Hill-től, ha 2038 előtt miniszterelnök válik belőlük. Tomlinson két 50 fontos fogadást tett magukra 10.000/1-es odds-szal még egyetemista korukban. Mára már mindketten konzervatív képviselők…

De nem mindenkit érdekel az ország irányítása – sokan már annak is örülnek, ha megérik a 100 éves kort, és fogadnak is erre.

„Kivonjuk a jelenlegi életkorukat a 100-ból” mondja Sharpe, és így állapítjuk meg az odds-ot. Tehát, ha valaki 80 éves, akkor 20/1-es odds-ot kap arra, hogy elég sokáig fog élni ahhoz, hogy táviratot kap a királynőtől.

A bukmékereknek azonban elővigyázatosabbnak kell lenniük most, hogy az emberek egyre hosszabb ideig élnek. „Voltak rossz tapasztalataink a múltban, amikor nagy összegeket kellett kifizetnünk.” mondja Sharpe. 

Épp a múlt héten fogadott valaki arra, hogy megéli a 110 éves kort…

Az 1000/1-es odds csábítóan hangzik, de a legtöbb ember számára azért ez meglehetősen hosszútávú fogadás lenne.

 

Forrás: bbc

Címkék: fogadás, sportfogadás,