A horvát kapitány nekiment a játékvezetőnek

2014-06-13
A Sao Pauló-i találkozót úgy nyerték 3-1-re a házigazdák, hogy a japán Nisimura Juicsi 1-1-es állásnál, a 71. percben erősen vitatható 11-est ítélt a javukra: Dejan Lovren hozzáért Fredhez, aki ettől látványosan elesett.

 

A horvátok dühösek a játékvezető miatt, a győztes brazilok ugyanakkor boldogok a labdarúgó-világbajnokság csütörtöki nyitómérkőzését követően.

 

"Ajándékba kapták a büntetőt" - közölte a tportal.hr portál, míg a Jutarnji list szerint rablás és disznóság volt befújni a 11-est, amely Fred színészi képességeit mutatja. "Bravó, fiúk, így kell küzdeni Horvátországért" - tette hozzá bíztatóan a honlap. A sportski.net.hr oldal folyamatos animációban mutatja címoldalán a kérdéses büntetőt.

Élesebben fogalmazott a Novi list: "A japán gyilkos hátba lőtte Niko Kovac kapitányt", míg a Dnevnik.hr úgy vélte, a bíró "meghalt Brazíliáért, mint egy kamikaze".

 

Niko Kovac, a horvátok szövetségi kapitánya alaposan "nekiment" Nisimurának, és kiemelte: ha ez így folytatódik tovább, akkor a vb átcsap cirkuszba, a büntető nevetséges volt. "Ha ez 11-es volt, akkor többet nem kell futballozni. Általában nem kritizálom a játékvezetőket, de ez szégyenteljes volt. Elvette tőlünk a meccset. Az egész világ láthatta, hogy mekkorát hibázott" - fogalmazott Kovac.

 

Lovren elmondta: ilyen ítélet után nyugodtan oda lehetne előre adni az aranyérmet a braziloknak. "Persze, dühös vagyok. Sírni tudnék, de mit tudok csinálni? Aki látta a meccset, tudja, hogy nem kell magyarázkodnunk" - tette hozzá a hátvéd.

 

Vedran Corluka azt is kifogásolta, hogy a japán bíró nem beszélt angolul, és senki nem értette, mit akar mondani a játékosoknak. "Ilyet még nem láttam, hogy egy játékvezető nem tud angolul... A 11-es pedig kétségbeejtő volt. Ettől változott meg a meccs. Gratulálok a braziloknak, de úgy gondolom, nem szolgáltak rá a győzelemre."

 

A találkozón két gólt szerzett Neymar érthetően boldog volt a lefújás után: "Az egész csapat érdeme a győzelem. A korán bekapott öngól ellenére nyugodtak maradtunk, ezért tudtunk fordítani."

 

Luiz Felipe Scolari, a hazaiak szövetségi kapitánya eleinte nem kívánta kommentálni sem a játékvezető ténykedését, sem pedig kollegájának nyilatkozatát. "Csak annyit tennék hozzá, hogy Brazília ötszörös világbajnok, és az öt aranyérem megszerzésekor nem kapott semmilyen külső segítséget." Később közölte, a játékvezető büntetőnek látta az esetet, és ő a maga részéről egyetért vele.

 

A brazilok egyhuzamban kilencedszer nyerték meg első vb-meccsüket, továbbá folytatódott az a sorozat is, hogy a hivatalos vb-nyitómeccseken a hazai csapat még veretlen.

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,