A hónap végén indul a szabályozott portugál online szerencsejáték piac

2015-06-18
A portugál kormány reményei szerint a piac megnyitása éves szinten mintegy 25 millió euró pluszbevételt jelent majd az államkincstár számára.

 

Portugáliában ezidáig csak az állami tulajdonban lévő Santa Casa de Misericordia szolgáltathatott bárminemű online szerencsejátékot. 2005-ben a Bwin kísérletet tett arra, hogy szponzora lehessen a portugál labdarúgó ligának, azonban az állam bíróságra vitte az ügyet, melyet meg is nyert. A Bwin ezután továbbra is kínált portugál nyelvi opciót az oldalán, ami igencsak felbőszítette a kormányt, és elrendelte, hogy az internetszolgáltatók blokkolják az offshore szerencsejáték oldalakat.

 

Most azonban Portugália mindent elkövet azért, hogy új módokat találjon katasztrófa sújtotta gazdasága helyreállítására. A pénzügyi válság miatt kis híján csődbe jutott országot 2011-ben az EU Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap segítette ki egy 78 milliárd eurós megmentési programmal.

 

Portugália tavaly elhagyta a mentési programot, és most a költségvetésének megerősítése okozta nyomással néz szembe. Ennek köszönhető az online szerencsejáték piac megnyitása is, melytől évi 25 millió eurónyi pluszbevételt remélnek az államkincstár számára.

 

Az új szabályozás szerint az online kaszinójátékok, a sportfogadás, a lóversenyfogadás, a póker és a bingó lesz legális a portugál piacon.  A liszenszelési folyamatot a Santa Casa de Misericordia de Lisboa elnevezésű szabályozó testület látja el. 

 

A portugál és nemzetközi szolgáltatók korlátlan számban igényelhetnek liszenszet, melyek három évre lesznek érvényesek. A jelentkezőknek bizonyítaniuk kell megbízhatóságukat (remélhetőleg náluk ez nem azt jelenti majd, mint Magyarországon), és működésük megkezdése előtt pénzügyi garanciát kell letenniük. 

 

Minden szolgáltatónak képviselettel kell rendelkeznie Portugáliában, a .pt domaint kell használnia, és egy portugál bankszámlán keresztül kell bonyolítania a pénzügyi tranzakciókat.

 

Ezeken felül a jogszabály az illegális szerencsejáték elleni lépéseket is tesz, például lehetőséget ad a liszensz nélküli oldalak blokkolására.

 

Az online kaszinójáték szolgáltatók 15-30%-os, a sportfogadási szolgáltatók 8-16%-os adót kötelesek befizetni forgalmuk után a portugál államkasszába. Ezeket a magas adókulcsokat igen élesen kritizálták, büntető sarcnak titulálva azt.

 

A portugál Távszerencsejáték Szövetség véleménye szerint az online sportfogadást terhelő 8-16 százalékos adó meg fogja akadályozni a piac kialakulását, és elrettenti a külföldi szolgáltatókat az országban való befektetéstől.

 

Szintén sokat kritizált tény, hogy a Santa Casa, mely továbbra is fenntartja offline sportfogadási monopóliumát, 50 százalékkal kevesebb adót fizet, mint online versenytársai…