A hollandiai győzelem pótselejtezőt érhet

2013-10-10
A másik két mérkőzés várható eredményének tükrében kizárólag a győzelem jelentheti a pótselejtezőt érő második hely megtartását a magyar labdarúgó-válogatott számára a pénteki, hollandiai világbajnoki selejtezőmérkőzésen.

 

Egervári Sándor együttese jelenleg egy-egy ponttal előzi meg a török és a román csapatot, de abban az esélyeket figyelembe véve nem lehet bízni, hogy ez a két együttes hibázna a pénteki játéknapon, előbbi ugyanis az észtek vendége lesz, utóbbi pedig a pont nélkül álló andorraiaké. A riválisok könnyűnek ígérkező meccseit tekintve csakis a vb-ezüstérmes és a vb-re már kijutott hollandok legyőzése jelentheti az előny megtartását.

 

A siker ugyanakkor szinte biztosan a pótselejtező kiharcolását eredményezné, mivel a zárókör előtt megmaradna a legalább egypontos előny, az utolsó ellenfél pedig Andorra lesz.

 

A hollandiai pontvesztés viszont valószínűsíthetően a magyarok távolmaradását jelentené a brazíliai vb-től, mert egy- vagy kétpontos hátrányuk ledolgozása nehezen elképzelhető, tekintve, hogy a románok az észteket fogadják kedden. A törökök esetleges visszaelőzésére már kedvezőbb esély mutatkozhat, mivel Fatih Terim csapata Hollandiával mérkőzik a zárónapon.

 

Az amszterdami vereség és döntetlen között nincs lényegi különbség, mert utóbbi nem eredményez kedvezőbb helyzetet a második hely megszerzésére. Az amszterdami kudarccal valószínűsíthető kétpontos hátrány esetén ugyanúgy elég lenne, ha a románok és a törökök döntetlent játszanának a zárókörben, mintha csak egy pont lenne a különbség a magyarok és riválisaik között. A végelszámolásnál azonos pontszám esetén ugyanis a gólkülönbség rangsorol, s abban - az andorraiak fölényes legyőzése esetén - vélhetően Egervári Sándor csapata lenne a legjobb.

 

Európai vb-selejtezők, a D csoport pénteki programja:

Észtország-Törökország, Tallinn 20.30

Hollandia-Magyarország, Amszterdam 20.30

Andorra-Románia, Andorra La Vella 20.30

 

A csoport állása: 

1. Hollandia 8  7  1  -   24- 4   22 pont - már kijutott

2. Magyarország  8  4  2  2   18-12   14

3. Törökország  8  4  1  3   14- 7   13

4. Románia 8  4  1  3   13-12   13

5. Észtország 8  2  1  5    6-16    7

6. Andorra  8  -  -  8    0-24    0

Azonos pontszám esetén a gólkülönbség rangsorol.

 

A további program:

október 15., kedd:

Románia-Észtország, Bukarest 20.00

Törökország-Hollandia, Isztambul 20.00

Magyarország-Andorra, Budapest 20.00

 

Forrás: MTI

Címkék: labdarúgás,