A hatvaniak nem is sejtik, hogy új lottómilliárdos járkál közöttük

2013-03-25
Egy hét leforgása alatt két tekintélyes lottónyeremény született idehaza, az egyik a hatoson, a másik az ötszámos játékon. Az előbbi telitalálatos nyerteséről már sikerült is kiderítenünk, hová való.

 

Jól indult ez az év a Szerencsejáték Zrt-nek, hiszen heteken keresztül párhuzamoson egymilliárd közeli nyereményekkel kecsegtetett a két legnépszerűbb hazai számsorsjáték. Aztán március közepén előbb a Hatoslottón vitték el a 954 milliót, majd szombaton az Ötöslottón talált gazdára az 1,2 milliárdos jackpot.

 

A Hatoslottó esetében néhány napja már nyilvánosságra került a nyereményjegyzék, ezért elindultunk, hogy kiderítsük, az ország melyik szegletében csípték meg a játék történetének harmadik legnagyobb nyereményét, a 954 millió 563 ezer 95 forintot. Nos, a szálak ezúttal a Heves megyei városba, Hatvanba vezettek. 

 

A Zagyva folyó partján fekvő, 20 ezer fős település korábban Európa-hírű cukorgyáráról volt nevezetes. Ez ma már nem működik, s mivel 2010-ben az autóbuszállomást is elköltöztették a centrumból, egy esős hétköznap délelőttjén alig lehet látni embert a város központjában. Pedig egy héttel korábban itt, a Kossuth téri lottózóban adták fel azt a szelvényt, amellyel megnyerték a Hatoslottó közel egymilliárdos főnyereményét. 

 

Érkezésünk idején Hatvanban még senki sem tudott a hatalmas nyereményről, pedig fiatalokat, középkorúakat és nyugdíjasokat, helyieket és a közeli településeken lakókat egyaránt megkérdeztünk. Tájékozatlanságuk azzal is magyarázható, hogy ezúttal a Szerencsejáték Zrt. saját lottózójában, nem pedig valamelyik bizományosnál küldték játékba a nyertes szelvényt. Miközben ugyanis a maszeklottózósok szívesen terjesztik az efféle híreket, addig a lottótársaság 2010-ben hivatalba lépett új vezetése – a korábban megszokottakkal ellentétben – a nyertes védelmére hivatkozva mostanában sem a szelvény feladásának helyét, sem a nyeremény kifizetésének tényét nem hozza nyilvánosságra. 

 

Más kérdés, hogy ennek következtében a lottónyereményekről szóló cikkekhez fűzött internetes hozzászólásokban egyre több olyan megjegyzés olvasható, amely kétségbe vonja, hogy a társaság egyáltalán kifizeti-e ezeket a hatalmas nyereményeket. A magunk részéről biztosak vagyunk benne, hogy a pénzek eljutnak a nyertesekhez, ugyanakkor ismerünk egy olyan közmondást, miszerint nemcsak tisztességesnek kell lenni, de annak is kell látszani…

 

Hatvanban, ebben a zöld házban lottózott az a szerencsés, aki elvitte a Hatoslottó közel egymilliárdos jackpotját

 

Hivatalos tájékoztatásra tehát hiába vártunk volna a Szerencsejáték Zrt-től, ezért úgy döntöttünk, teszünk egy próbát, vajon mit árulnak el minderről a lottózó dolgozói, ha nem újságíróként, hanem szimpla játékosként érdeklődünk náluk. Nos, Tarcsányi Melinda – aki éppen annál a terminálnál ül, ahol egy héttel korábban játékba küldték a most már 954 milliót érő szelvényt –   megerősíti értesülésünket.

 

„Nem propagáljuk, hogy itt adták fel a múlt heti hattalálatos szelvényt, mert szeretnénk a nyertesnek meghagyni a lehetőséget, hogy megőrizze az inkognitóját. Ugyanakkor nem is titkoljuk el” – teszi hozzá tapasztaltabb korú kolléganője, Fekete Istvánné. Tarcsányi Melindától még azt is sikerül megtudnunk, hogy a szelvény feladásának napján, március 14-én, csütörtökön is éppen ők ketten dolgoztak a hatvani lottózóban. Bár a hirdetőfalakon semmiféle utalás nincs arra, hogy korábban is előfordultak-e jelentősebb nyeremények a Kossuth téri lottózóban, Melinda hozzáteszi, hogy volt már náluk Luxor-telilálat, igaz az „csak” nyolcmilliót fizetett.  

 

Rögtönzött hatvani közvéleménykutatásunkat az utcán, majd a város néhány magánlottózójában folytatjuk, de sokkal nem leszünk okosabbak. A Best Café tulaja azt mondja, szerinte lehet, hogy nem is Hatvanban, hanem valamelyik közeli településen lakik a nyertes, merthogy épp a Kossuth téri lottózó előtt van egy buszmegálló, ezért oda a vidékiek közül is sokan beugranak feladni néhány szelvényt. Szalai Gábor, egy éppen segélyen élő szakmunkás azt mondja, az ötöslottón már többen is értek el négyes találatot a városban, de telitalálatosról még ő sem hallott.

 

Nem sokkal később egy sötét bőrű fiatal srác lép ki a Kossuth téri lottózó ajtaján, barátnőjével az oldalán. Nagy meglepetésünkre ő kapásból bevállalja a nyereményt.

 

„Igen, én nyertem meg a közel egymilliárdot” – harsogja büszkén, majd a nyertes számokat is sorolni kezdi. Amikor azonban eközben a 78-ast is megemlíti, már tudjuk, hogy biztosan nem ő az igazi nyertes, és inkább csak arról van szó, hogy feltűnősködni szeretne. A 78-ast ugyanis valóban kihúzták azon a hétvégén, csakhogy a 954 milliót a Hatoslottón vitték el, ott viszont a 45-ös a legnagyobb szám…

 

Már-már azt gondolnánk, hogy Hatvanban még soha senki nem kasszírozott jelentősebb pénzt szerencsejátékból, amikor a jó sorunk az UdvarHáz vendéglőbe vezet, amelynek tulajdonosától, Laczik Zsuzsától érdekes információkról értesülünk. 

 

„Ki lehetett az a marha szerencsés? Csak nem ti voltatok?" – kiált be a konyhába, mikor eláruljuk neki jövetelünk célját. Később kiderül, nem véletlenül fordult elsőként a konyhai dolgozókhoz.

 

„Tudja, húsz-huszonöt évvel ezelőtt, az ötösön egyszer már volt egy telitalálatos itt Hatvanban. Éppen az éttermünk akkori szakácsának a nagyszülei nyerték. Az összege olyan 100-200 millió között lehetett, ez akkor az addigi legnagyobb nyereménynek számított. Vettek is belőle három szép családi házat, de nagyon többre már nem futott belőle.”

 

„Aztán voltak errefelé 13+1-es totónyeremények is”  – veszi át a szót a vendéglő pincére, majd arról kezd mesélni, hogy a környéken lakók között akadt olyan is, aki egykor a Totón kaszált  hatalmas pénzeket, csak nem éppen tisztességes eszközökkel.

 

De ez már egy másik történet…