A görög szerencsejáték piac 5 év után ismét növekedni kezdett

2015-07-02
Görögország ismét (vagy inkább továbbra is) pengeélen táncol, szerencsejáték piaca azonban kezd életjeleket mutatni: a tavalyi évben - 2009 óta először – nőtt a forgalom.

 

A görög szerencsejáték felügyeleti szerv, az EEP adatai szerint a görög játékosok 2014-ben összesen 5,9 milliárd eurót játszottak el, ami 9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Ugyan az ötéves átok megtörése mindenképpen jó hír, a 2014-es forgalom még mindig jócskán elmarad attól a 8,7 milliárd eurótól, amit 2009-ben, a görög gazdaság csődközeli helyzetbe kerülése előtt költöttek hobbijukra az ottani szerencsevadászok.  A tavalyi évben egy átlagos játékos ugyanakkor az előző évinél már 7,5 százalékkal többet, 187 eurót kockáztatott. 

 

A korábban állami tulajdonú fogadási monopólium, az OPAP 3,8 milliárd eurós, leányvállalata, a Görög Lottótársaság pedig 500 millió eurós forgalmat bonyolított a tavalyi évben (ebből 88,4 millió eurót kaparós sorsjegyekből). A két cég összesen a szerencsejáték piac forgalmának 72 százalékát tudhatja magáénak. 

 

A kaszinójátékok forgalma 2014-ben az előző évinél 100 millió euróval kevesebb, 1,6 milliárd euró volt, mely a teljes piac 27% százalékát jelenti. Görögországban jelenleg kilenc kaszinó üzemel: Loutrakiban, Mount Parnitha-n, Thessalonikiben, Rióban, Rodoszon, Thesszáliában, Halkidiki-n, Sziroszon és Korfun.

 

A VLT típusú nyerőgépek bevezetésével az OPAP idén 800 millió és 1 milliárd euro közötti profitot vár. A tervek szerint a cég idén 660 új játéktermet nyit, melyek mindegyikében 25 gép fog üzemelni, így ebben az évben már összesen 16.500 automatán játszhatnak a görögök. A cégnek összesen 35 ezer gépre van engedélye, a fennmaradó 18.500-at várhatóan alvállalkozók fogják üzemeltetni.

 

Az ODIE lóverseny monopólium 65 millió eurós forgalmat bonyolított, és ezzel a piac mindössze 1 százalékát birtokolja.

 

A pénzhiányban szenvedő görög kormány 525 millió euróhoz jutott a szerencsejáték szektortól. Az EEEP nem adott ki statisztikát az online szerencsejátékkal kapcsolatban, azonban az új kormány nemrégiben azon reményét fejezte ki, hogy évi mintegy 500 millió euróval növelheti bevételeit az új online szerencsejáték liszenszek kibocsátásával.

 

A kormány előzőleg azt állította, hogy a görög állampolgárok évi 5 milliárd eurót költenek engedély nélküli szerencsejátékokra, nagyrészt az OPAP-énál jóval szélesebb portfóliót kínáló nemzetközi online szerencsejáték oldalakon. 2011-ben Görögországban 24 ideiglenes online szerencsejáték liszenszet adtak ki nemzetközi szolgáltatóknak, melyeket azonban a kormány egy évvel később már vissza is vont, hogy ezáltal is növelje az OPAP-ban lévő egyharmados részesedésének értékét, melyet azóta eladott az Emma Delta konzorciumnak.

 
 
Címkék: piaci információ,