A görög kormány új szerencsejátékos liszenszek kibocsátásából remél gyors bevételeket

2015-03-10
A liszenszdíjat és a játékadót előre kellene befizetni egy olyan országban, ahol nem feltétlenül biztos, hogy holnap nem tiltják-e be a szolgáltatást.

 

Nagy változások várhatók a görög online szerencsejáték piacon, miután az ország új baloldali kormánya bejelentette, hogy új liszenszeket fog piacra dobni, mégpedig amilyen gyorsan csak lehet.

 

A januárban megválasztott Syriza kormány tervei szerint az új liszenszek ára 3 millió euró lesz, és öt évig lesznek érvényesek. Ettől a lépéstől azt remélik, hogy évi 500 millió euró bevételt szerez a rossz pénzügyi helyzetben lévő ország számára.

 

A liszenszigénylési és odaítélési procedúrát a lehető leggyorsabban szeretnék végrehajtani. Azzal kezdik, hogy a 2011-ben, az előző kormány által kiadott 24 ideiglenes liszensz tulajdonosa azonnal megkaphatná az engedélyt. (Csak érdekesség, hogy ezeket az ideiglenes liszenszeket egy év után visszavonták, a piacon azóta is fejetlenség, és rekord-hosszú feketelista van.) Minden liszensz egyetlen online domaint tartalmazna, a liszensz megújításának díja pedig az aktuális piaci adatok tekintetében egyedileg lenne kiszabva. Syriza szerint az új engedélyek kiadása maximum két hónap alatt lezajlik majd.

 

A játékadó a jelenlegi szinten maradna, és minden új liszensztulajdonosnak előre be kellene fizetnie a minimum adót, vagyis 1 millió eurót, tekintet nélkül a tranzakciók aktuális számára, sőt, akár új adók kivetése sem kizárt.

 

Syriza egy teljesen készpénz-mentes online játékot képzel el, ami folyamán a be-és kifizetések csak bankkártyákkal mennének végbe, és a fizetési folyamat egy hivatalos engedéllyel ellátott, a Görög Központi Bankon belül létrehozott fizetési szolgáltatón keresztül menne végbe.

 

Az online szerencsejátékkal kapcsolatos elképzeléseit Syriza egy bevételi forrásokat növelő intézkedési tervet tartalmazó csomagban nyújtotta be hat másik elképzelésével együtt. Az intézkedési csomaggal az ország 2010-ben felvett 240 milliárd eurós hitelének visszafizetését szeretné elősegíteni.

 

Görögországban igen népszerű a szerencsejáték, a lakosok könnyen bízzák pénzüket Fortunára, tehát szerencsejáték piaca mindenképpen érdekes az online cégek számára. Igen nagy azonban a jogi bizonytalanság. Az a 24 online szerencsejáték szolgáltató, akinek a liszenszét 2012-ben egyik napról a másikra bevonták, az Európai Bizottsághoz fordultak. Azt állították ugyanis, hogy liszenszük bevonásának mindössze egyetlen oka volt, mégpedig hogy az akkor eladósorsba került állami tulajdonú OPAP részeknek az így létrejött monopóliummal növeljék a piaci értékét.

 

A mostani intézkedés is egy hatalmas pálforulás a kormány részéről. Röviddel a januári választások előtt a Syriza-párti Alexis Tsipras azt nyilatkozta, hogy ellenzi a külföldi tőke behozatalát a szerencsejáték iparba, és az OPAP eladását egyenesen nemzeti bűncselekménynek bélyegezte. Mennyire érezheti vajon magát és a befizetett 4 millió eurót biztonságban egy szerencsejáték szolgáltató ebben az országban?

Címkék: piaci információ,