A globális szerencsejáték piac bevétele meghaladta a 400 milliárd dollárt

2012-02-08
A GBGC által készített felmérés szerint szerencsejátékok világszerte több, mint 400 milliárd dollár bevételt generáltak 2011-ben, ez 5,6%-os növekedés az előző évhez képest.


2011-ben a lottók szerezték a legmagasabb részesedést a szerencsejáték bevételekből - a teljes bevétel 28,4%-át. Azonban a kaszinó szektor növekedése az olyan területeken, mint Makaó és Szingapúr azt jelenti, hogy ez a szektor (az USA törzsi szerencsejátékot nem beleszámítva) felzárkózik a lottóhoz, a maga 27,7%-ával. A Global Betting and Gaming Consultants (GBGC) előrejelzése szerint 2012-ben a kaszinók át fogják venni a vezetést, és ez lesz a vezető szerencsejáték tevékenység a világban.


Globális szerencsejáték bevételek (milliárd USD) 2008 - 2012(e)


2011-ben az interaktív szerencsejátékok felelősek a bevétel 8,4%-áért (2010-ben ugyanez az adat 8,0% volt). Ez az adat azt sugallja, hogy még mindig van növekedési potenciál ebben a szektorban, különösen, ha az USA az elkövetkező években bevezet valamilyen állami, vagy szövetségi szabályozást az internetes szerencsejátékokkal kapcsolatban.


Lorien Pilling, a GBGC igazgatója: „Az a véleményünk, hogy a globális szerencsejáték piac bevétele 2014-re el fogja érni az 500 milliárd dollárt. Számos új kaszinó van tervezési fázisban, illetve épülőben Ázsiában, melyek a következő pár évben nyitják meg kapuikat, a szingapúri integrált üdülőhelyek pedig még csak második éve működnek. Természetesen a globális gazdasági helyzet nagy hatással van a szerencsejáték piacokra. Ha Kína gazdasága gyengülni kezd, nehéz megjósolni, hogy ez hogyan lesz hatással Makaó növekvő mutatóira. Egy erős amerikai gazdasági felemelkedés segítene a szerencsejáték bevételek növekedésében, melyek az utóbbi években meglehetősen rossz mutatókat produkáltak az USA-ban. Európában a szerencsejáték piac számára szükséges, hogy megoldódjon az eurózóna krízis, mert a bizonytalanság kedvezőtlen hatással van erre a szektorra.”


Globális Szerencsejáték bevételek kategóriánként (%) 2011


Forrás: GBGC