Maradnak a britek az EU-ban a fogadóirodák szerint

2016-06-23
Június 23-án, csütörtökön eldől a nagy kérdés, hogy vajon EU tag marad-e az Egyesült Királyság: a fogadóirodák szerint jelenleg 80% az esélye annak, hogy nem lesz Brexit.

 

A nagyobb fogadóirodák - például a Unibet - jelenleg 1.24-es  oddsszal kínálják a „Marad”, 4.00-val pedig a „Brexit” opciót. 

 

Az referendum hihetetlen fogadási rohamot váltott ki, az adatok szerint ez lehet minden idők legnagyobb politikai fogadási eseménye az Egyesült Királyságban – a várakozások szerint a britek összességében 20 millió dollárnak (5,6 milliárd forintnak) megfelelő összeget költenek el a különböző fogadóirodákban a népszavazás kapcsán. 

„Különösen nagy rohamra számítunk csütörtökön, az utolsó nap, hiszen ez történt a skót függetlenségi népszavazás kapcsán is.” – közölte Graham Sharpe, a legnagyobb brit fogadóiroda, a William Hill szóvivője.

 

Egyvalaki nem várt az utolsó pillanatra a fogadással: a brit Függetlenségi Párt vezetője, Nigel Farage, aki 1000 fontot (úgy 400 ezer forintot) tett fel magánvagyonából a Kilépésre. Ez még szolid összeg ahhoz képest, amit az Európai Parlament tagjaként Tony G (Antanas Guoga), volt profi pókerjátékos áldozna a témára: egy 1 millió fontos fogadást ajánlott Farage-nak, hogy az Egyesült Királyság arra fog szavazni, hogy az Unió tagja marad. Guoga azt ajánlotta Frange-nak, hogy fogadjanak ebben az összegben a népszavazás eredményére. Ha a britek a Brexitre szavaznak, akkor ő utalja át ezt az összeget jótékonysági célra, ha viszont a Marad győz, akkor Farage tegye ugyanezt.

 

Egy biztos, a fogadóirodáknál a szavazás közeledtével komolyan erősödik a Marad tábor: a Ladbrokes-nál hétfőn a fogadások 95 százaléka erre az opcióra érkezett. A közvéleménykutatók szerint ugyanakkor nem ilyen egyértelmű a helyzet: a hétfőn és a kedden közzétett közvélemény-kutatások adatainak átlaga alapján az EU-tagságról csütörtökre kiírt népszavazáson a választók 47 százaléka a bennmaradásra, 45 százalék a kilépésre kíván voksolni. A hangulatváltozás azonban itt is lemérhető: a múlt héten volt olyan felmérés, amely még a kilépést pártolók tíz százalékpontos előnyét mutatta…

 

 
A brexitre érkezett oddszok arányának alakulása
 
 
A YouGov közvéleménykutató adatai
 
Címkék: fogadás,