A fogadóiroda a jövőbe lát? A Betfair már az esemény előtt kifizeti fogadóit!

2014-09-17
A közvélemény-kutatók szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz a skót függetlenségi népszavazás végeredménye, a Betfair fogadóiroda azonban már több mint 4 millió forintnak megfelelő összeget fizetett ki azoknak, akik arra fogadtak, hogy a „Nem”-re szavazók lesznek többségben.

 

Előfordul, hogy mikor úgy érzik, hogy egy-egy sportesemény kimenetele teljességgel egyértelmű, a fogadóirodák korábban kifizetik a fogadókat, mint ahogyan az esemény lezajlik, mert úgy érzik, hogy az ezzel járó esetleges csekély kockázatnál sokkal többet ér az ezzel a húzással járó nyilvánosság. 

 

„Úgy döntöttünk, hogy a „Nem”-re szavazók valószínűleg többségben lesznek, és erre a pénzünket is feltesszük.” – közölte a fogadóiroda szakértője kedden. 

 

Az ajánlat csak azokra a fogadásokra érvényes, melyet a Betfair sportfogadó irodában tettek meg, a fogadási tőzsdén játszókra – ahol a játékosok nem az iroda, hanem egymás ellen fogadnak - nem. Ez utóbbinak statisztikái az iroda közleménye szerint egyébként azt mutatják, hogy 79 százalékos valószínűséggel a „Nem” szavazatok lesznek többségben a választáson. 

 

Szoros végeredményt várnak

 

A The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilap megbízásából az Opinium közvélemény-kutató által elvégzett vizsgálat - amelyet az újság kedd éjjel ismertetett - azt jelzi, hogy a bizonytalanok kiszűrésével számolva jelenleg 52 százaléknyian vetnék el Skócia függetlenné válását, és 48 százalék voksolna az elszakadásra. A függetlenségellenes szavazótábor előnye a vasárnap elvégzett előző felmérésben még hat százalékpont volt ennél a cégnél; innen szűkült azóta a most mért 4 százalékpontra - írja az mti.

 

Az Opinium adataival pontosan megegyező megoszlást mutatott ki két másik országos közvélemény-kutató is. Az ICM, amely a The Scotsman című skót lap számára végezte el új felmérését, illetve a Survation, amely a Daily Mail című konzervatív brit napilap skóciai kiadásának megbízásából mérte a szavazói preferenciákat, egyaránt a függetlenségellenes oldal 52 százalékos támogatottságát mutatta ki az elszakadást pártolók 48 százalékos arányával szemben.

 

Az Opinium felmérésének részletes lebontása jelentős eltéréseket mutat a férfi és a női választók preferenciái között. A cég kimutatta, hogy a választásra jogosult nők közül 58 százaléknyian készülnek nemmel voksolni az elszakadásra a csütörtöki referendumon; a függetlenséget 42 százalékuk támogatja, vagyis a női szavazótáborban 16 százalékponttal vezet a brit unió fenntartását pártoló oldal. Az előny vasárnap óta 2 százalékponttal nőtt. 

 

A férfiak között ugyanakkor többségben vannak a függetlenségpártiak: a férfi szavazók 53 százaléka mondta azt, hogy Skócia elszakadására kíván voksolni, és 47 százalékos a függetlenségellenes tábor támogatottsága.

 

A népszavazási részvétel példátlannak ígérkezik: a teljes mintán belül a megkérdezettek 91 százaléka mondta azt, hogy mindenképpen elmegy szavazni.

 

A skótok csaknem fele ugyanakkor úgy érzi, hogy a népszavazási kampány mélyen megosztotta a skót társadalmat, és károsította Skócia viszonyát az Egyesült Királyság többi nemzetével. Az Opinium vizsgálatába bevontak 49 százaléka vélekedett így.

 

Rekord összegben fogadnak

 

A csütörtöki népszavazás minden eddiginél jobban megmozgatja a brit fogadók képzeletét, többen hatalmas összegeket tesznek fel egyik vagy másik oldalra. Egy londoni játékos például 973 ezer fontot, tehát mintegy 384 millió forintot nyer, ha Skócia visszautasítja a függetlenséget, miután 800 ezer fontot tett fel a „Nem”-re a legnagyobb brit fogadóiroda hálózatnál, a William Hill-nél.

 

A William Hillnél az előzetes számítások szerint körülbelül 10 millió font (4 milliárd forint) forgalmat generál a választás, ami nagyjából annyi, mint ami egy-egy csúcs angol Premier League focimeccs alkalmával szokott befolyni.

 

“Reméljük, hogy ezzel eljön a politikai fogadások kora.” mondta az iroda szóvivője, Graham Sharpe, és utalt rá, hogy nagy reményekkel várják a 2015-ös angol választásokat, valamint a következő amerikai elnökválasztást is. 

 
Címkék: fogadás,