A foci vb-re sem legalizálják az online sportfogadást a brazilok

2013-09-05
Egy labdarúgó világbajnokság ideje alatt mindig jócskán fellendül a fogadóirodák forgalma, így az ember azt gondolná, hogy a brazil kormány a 2014-es labdarúgó világbajnokság előtt igyekszik megreformálni az ottani szerencsejáték törvényeket, hogy ezáltal is maximalizálhassák az államkincstár bevételét – úgy néz ki, nem ez a helyzet.

 

Brazília - öt bajnoki címmel - a labdarúgó-világbajnokságok történetének legsikeresebb válogatottja, ráadásul egyedüliként a világon, mind a 18 világbajnokságon részt vettek. Ők a 2014-es torna egyik fő esélyesei is, így érthető, hogy a brazil szurkolók izgatottan várják az eseményt, melyre azonban a jelenlegi helyzet szerint legálisan nem tehetik majd meg tétjeiket az online fogadóirodáknál.

 

2009-ben a brazil szenátus tárgyalt egy törvényjavaslatot, mely az USA szerencsejáték törvényét másolva módosította volna a jelenlegi brazil szerencsejáték törvényt.  A javaslat értelmében az ország pénzügyi intézményei nem teljesíthetnék az online szerencsejáték oldalakkal kapcsolatos tranzakciókat, azonban a jogszabály azóta sem került elfogadásra.

 

A szerencsejátékok legalizálása a becslések szerint 300 ezer munkahelyet teremtene, és évi 10 milliárd dolláros adóbevételt jelentene a brazil államkincstárnak. Jelenleg teljes mértében csak a lottó, a lóversenyfogadás és a bingó szabályozott és nyitott szerencsejáték; sportfogadási lehetőséget csak az állam által támogatott szolgáltató, a CAIXA kínálhat. 

 

Az online szerencsejáték nem szabályozott. Ennek ellenére sok külföldi online szerencsejáték szolgáltató kínálja termékeit a brazil ügyfeleknek, és boldogan fogadják a brazil játékosoktól érkező tranzakciókat. Néhányan még az olyan, Brazíliában népszerű fizetési módokat is támogatják, mint a Boleto, Bancario; és a legtöbb oldalnak van portugál nyelvű verziója is. A bwin, a 888, a Betsson, a PokerStars és a SportingBet igen erőteljesen jelen van a brazil piacon. 

 

A becslések szerint a brazil szerencsejáték piac szabályozatlan része 5 milliárd dollárt érhet, egyes számítások szerint a brazilok csak 2010-ben 4 milliárd dollárt költöttek online szerencsejátékra. Nagyon úgy tűnik, hogy a brazil kormány ennek ellenére nem kap a lehetőségen, és a világbajnokság kezdetéig sem fog elkészülni az új brazil szerencsejáték törvény.