A dán online piac 60 százaléka az állami szerencsecégé

2013-06-10
A korábban monopolhelyzetet élvező dán Danske Spil 60 százalékos részesedést tudhat magáénak a teljes dán online szerencsejáték piacon.

 

A vállalat az online sportfogadásból, pókerből és kaszinóból 365 millió dán korona (42 millió font) bevételt generált 2013 első három hónapjában, mely a teljes .dk piac (610 millió DK) 60 százaléka. 

 

Ennél jobb hír azonban a többi szolgáltató – köztük a bet365, Ladbrokes és PokerStars – számára, hogy a Danske Spiel piaci részesedése valamelyest csökkent az egy évvel ezelőtti - közvetlenül a piac nyitását követő - időszakhoz képest, mikor 306 millió eurós bevétele a 470 millió eurós piac 65 százalékát jelentette.

 

A Danske Spil póker és kaszinó oldalát white-label szolgáltatás keretében a bwin.party tulajdonában lévő PartyCasino illetve PartyPoker üzemelteti; sportfogadási felületét pedig az a londoni székhelyű Openbet szolgáltatja, mely többek közt a Ladbrokes és a William Hill portáljának a motorját is biztosítja.

 

A dán piac 2013 első negyedévben az előző év ugyanezen szakaszához képest 30 százalékkal nőtt, ellentétben a többi nagy európai .country területtel, mely liszenszhez, adófizetéshez és speciális .country domain névhez köti a szolgáltatók működését. 2013 első negyedévében Franciaországban és Olaszországban továbbra is gyenge adatokat produkált az online szerencsejáték, a spanyol piac pedig - annak ellenére,  hogy csak tavaly júniusban nyitott - a legutóbbi adatok szerint szintén túl van már a csúcsponton. 

 

Annak tudatában, hogy piaca erősen korlátozott méretű, Dániának messze a leggyakorlatiasabb a szabályozási megközelítése ezen országok közül: A szolgáltatók az engedélyek két típusáért folyamodhatnak: sport- és egyéb eseményekre való fogadásra (kivéve a lóversenyt) érvényes, illetve pókerre és kaszinójátékokra érvényes liszenszért. A lottójátékok, lóversenyfogadás, bingó és kenó online és offline monopóliumát továbbra is a Danske Spil állami szerencsejáték szervező élvezi. A liszensz éves díja bevételtől függően 50.000 - 1.500.000 dán korona. Az 5 évre érvényes engedéllyel rendelkező szolgáltatóknak a tiszta játékbevétel 20 százalékát kell játékadó jogcímen befizetniük a dán államkasszába. A pókerliszenszek nincsenek elkülönített teremhez kötve, a dán pókerjátékosok a nemzetközi virtuális asztalokhoz ülhetnek le.

A dán hatóság 2013. januárjáig 25 engedélyt adott ki, és 2012 végéig 57 illegálisan működő szolgáltató weboldalát tette feketelistára.